Πως λειτουργούν οι μηχανές αναζήτησης και γιατί πρέπει να σε νοιάζει;

Έχεις αναρωτηθεί πόσες φορές γκουκλάρεις την ημέρα; Οι στατιστικές λένε ότι κάθε άνθρωπος κάνει κατά μέσο όρο 3-4 αναζητήσεις ημερησίως. 

Η Google για το 2019:

  • Λάμβανε περισσότερες από 63.000 αναζητήσεις το δευτερόλεπτο, δηλαδή περίπου 2 τρισεκατομμύρια αναζητήσεις το έτος.
  • Το 15% όλων των αναζητήσεων δεν είχε αναζητηθεί ποτέ στο παρελθόν.
  • Κατείχε περίπου το 90% του μεριδίου αγοράς (αυτό ισχύει ακόμα) των μηχανών αναζήτησης παγκοσμίως.

Οι αριθμοί είναι εντυπωσιακοί. Το σίγουρο είναι πως οι μηχανές αναζήτησης έχουν γίνει κομμάτι της καθημερινής μας ζωής. Τις χρησιμοποιούμε για διασκέδαση, για αναψυχή, ως εκπαιδευτικό εργαλείο, ως εργαλείο αγορών, αλλά φυσικά οι μηχανές αναζήτησης είναι ένα πολύ δυνατό εργαλείο και για τις επιχειρήσεις. 

Έχεις αναρωτηθεί γιατί συμβαίνει αυτό; Ο λόγος είναι απλός, γνωρίζουμε πως οι μηχανές αναζήτησης και συγκεκριμένα η Google έχει την απάντηση σε όλες μας τις ερωτήσεις. 

Τι συμβαίνει όμως backstage όταν πληκτρολογείς μια λέξη-κλειδί και πατάς το κουμπί αναζήτηση; Πως λειτουργούν εσωτερικά οι μηχανές αναζήτησης; Με ποια κριτήρια αποφασίζουν ποιες ιστοσελίδες θα εμφανιστούν στην 1η σελίδα; Γιατί στην 1η σελίδα τα αποτελέσματα εμφανίζονται με αυτή την σειρά; 

Αν είσαι developer, designer, blogger, ιδιοκτήτης επιχείρησης, επαγγελματίας του marketing, ιδιοκτήτης ιστοσελίδας ή είσαι στην φάση που θέλεις να κάνεις κάτι από αυτά τότε σίγουρα θα πρέπει να καταλάβεις πως λειτουργούν οι μηχανές αναζήτησης. 

Γιατί; 

Η σαφής κατανόηση του τρόπου που λειτουργεί η αναζήτηση θα σε βοηθήσει αρχικά να έχεις μια ιστοσελίδα “φιλική” προς την Google.

Η ιστοσελίδα που  “κατανοεί” τον τρόπο που λειτουργούν τα πράγματα έχει πολλά πρόσθετα οφέλη, ενώ είναι το πρώτο βήμα πριν ασχοληθείς με το SEO (Search Engine Optimization) και το SEM (Search Engine Marketing).

Πως λειτουργεί η αναζήτηση 

Από την πλευρά του χρήστη τα πράγματα είναι απλά. Ανοίγεις την Google, πληκτρολογείς λέξεις-κλειδιά ή ακόμα και μια ολόκληρη πρόταση, πατάς enter ή το κουμπί αναζήτηση και σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο έχεις την απάντηση. 

Nα θυμάσαι πάντα ότι οι μηχανές αναζήτησης είναι πολύπλοκα υπολογιστικά προγράμματα. 

Τώρα αν είσαι από την άλλη πλευρά, δηλαδή έχεις την ιστοσελίδα που θέλεις να εμφανιστεί στα αποτελέσματα, θα πρέπει πριν να έχεις κάνει αρκετές εργασίες προετοιμασίας.

Τι περιλαμβάνουν αυτές οι εργασίες “προετοιμασίας”; Αρχικά δύο πολύ σημαντικά στάδια. Το πρώτο στάδιο είναι η διαδικασία ανακάλυψης της πληροφορίας και το δεύτερο στάδιο είναι η διαδικασία οργάνωσης των πληροφοριών που αργότερα θα χρησιμοποιηθούν για τους σκοπούς της αναζήτησης. 

Αυτά τα δύο στάδια είναι γνωστά ως Crawling και Indexing.  

Crawling 

Οι μηχανές αναζήτησης διαθέτουν κάποια ειδικά λογισμικά (υπολογιστικά προγράμματα) τα οποία ονομάζονται ανιχνευτές ιστού (στα αγγλικά web crawlers, εξού και η λέξη crawling) και είναι υπεύθυνα για την εύρεση διαθέσιμων πληροφοριών μέσα στο internet.  

Για να το περιγράψω με πιο απλά λόγια στην ουσία…

οι Crawlers ανιχνεύουν το internet και βρίσκουν webservers οι οποίοι με την σειρά τους φιλοξενούν ιστοσελίδες (web hosting). 

Κάθε Crawler δημιουργεί μια λίστα με τους webservers που βρήκε και τον αριθμό των ιστοσελίδων που φιλοξενούνται σε κάθε έναν ξεχωριστά.

Μετά πηγαίνει σε κάθε ιστοσελίδα και χρησιμοποιώντας διαφορετικές τεχνικές προσπαθεί να μάθει πόσες σελίδες έχει, είτε είναι κείμενο, φωτογραφίες, video ακόμα και άλλες μορφές περιεχομένου όπως css, html, javascript κ.α. 

Κατά την επίσκεψη του ο  Crawler βρίσκει επίσης και πόσοι σύνδεσμοι (links) υπάρχουν από μια συγκεκριμένη σελίδα προς μια άλλη είτε αυτή βρίσκεται μέσα στην ίδια την ιστοσελίδα είτε οδηγεί σε διαφορετική.  

Δηλαδή αν πάρω για παράδειγμα το Web SEO Greece το οποίο είναι 1 ιστοσελίδα και περιέχει πάνω από 300 σελίδες. Αν ο Cralwer βρίσκεται τώρα εδώ θα εντόπιζε τα links που υπάρχουν στο μενού, αυτά που υπάρχουν δεξιά, αυτά που υπάρχουν μέσα στο άρθρο, αυτά που υπάρχουν κάτω από το άρθρο κ.ο.κ.  και θα έβρισκε και που οδηγούν. Κάποια από αυτά τα Links σε οδηγούν σε άλλα άρθρα του WSG ενώ κάποια άλλα σε στέλνουν σε ιστοσελίδες τρίτων. Επίσης θα έβρισκε πόσες φωτογραφίες υπάρχουν, video, σχόλια κ.α

Τώρα σκέψου ότι την παραπάνω διαδικασία οι Crawlers την κάνουν συνεχώς και παρακολουθούν τις αλλαγές, τις προσθήκες, τις διαγραφές, τις ενημερώσεις. 

Τώρα λάβε υπ’ όψιν σου ότι έως τον Μάρτιο του 2019 είχαν καταγραφεί στο internet 1,9 δισεκατομμύρια ιστοσελίδες και περίπου 150 τρισεκατομμύρια μεμονωμένες σελίδες και καθημερινά κατά μέσο όρο χιλιάδες νέες σελίδες προστίθενται.  Όπως φαντάζεσαι πρόκειται για πολύ δουλειά!

Οι ανιχνευτές ιστού μπορεί να χρειαστούν από 2 έως και 9 μήνες για να εντοπίσουν και την δική σου ιστοσελίδα. Όμως μπορείς να κάνεις την δουλειά του Crawler πιο εύκολη; Ναι μπορείς!

Τελικά πόσο σημαντική είναι η διαδικασία του Crawler;

Θα είμαι απόλυτα ειλικρινής μαζί σου. Μην περιμένεις να εκτοξευτείς στις μηχανές αναζήτησης και σίγουρα μην περιμένεις ότι θα έχεις ξαφνικά πολύ μεγάλη επισκεψιμότητα. Όμως η διαδικασία του Crawling είναι η αρχή και χωρίς αυτό δεν θα έχεις ποτέ τίποτα απ’ τα υπόλοιπα. 

Όπως ήδη έχεις καταλάβει οι Crawlers έχουν πολύ δουλειά κι εσύ σε αυτό το σημείο θα πρέπει να εξασφαλίσεις την ανίχνευση της ιστοσελίδας σου από αυτά τα πολύπλοκα λογισμικά. 

Υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορείς να κάνεις για να βεβαιωθείς ότι οι ανιχνευτές θα έχουν πρόσβαση στην ιστοσελίδα σου διευκολύνοντας το έργο τους. 

XML sitemaps 

Το XML sitemap ⇗ στην ουσία είναι ένα αρχείο που περιέχει μέσα μία λίστα με όλες τις σημαντικές σελίδες του website που θέλεις, οι Crawlers να γνωρίζουν και να παρακολουθούν.

Robots.txt

Το Robots.txt είναι ένα αρχείο με το οποίο καθορίζεις σε ποιες σελίδες του website σου δεν θέλεις να έχουν πρόσβαση οι Crawlers. Για παράδειγμα, σελίδες όπως η σελίδα admin  ή οι σελίδες του backend που χρησιμοποιείς και γενικά οποιαδήποτε άλλη σελίδα που δεν θέλεις να είναι διαθέσιμη στα αποτελέσματα μιας αναζήτησης. 

Webmaster Tools

Οι μεγάλες μηχανές αναζήτησης όπως η Google και η Bing διαθέτουν κάποια εργαλεία, γνωστά και ως Webmaster Tools, τα οποία μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να δώσεις περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ιστοσελίδα σου, ώστε να μην χρειάζεται να τις βρουν μόνες τους οι μηχανές. 


Με τις παραπάνω εργασίες μπορείς να είσαι βέβαιος ότι η ιστοσελίδα σου θα ανιχνευθεί από τους Crawlers σε ένα χρονικό διάστημα από 2 έως 9 μήνες.  Αν όμως θέλεις και τον ταχύτερο δυνατό τρόπο, τότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις ειδικά εργαλεία που στην ουσία είναι λογισμικά και η δουλειά τους είναι να τραβήξουν τους Crawlers στην ιστοσελίδα σου.  Καθώς έχω χρησιμοποιήσει πολλά διαφορετικά τέτοια λογισμικά, κατέληξα ότι το πιο αξιόπιστο είναι το Colinkri ⇗ επειδή όντως οι σελίδες μου ανιχνεύονται σε 2-5 λεπτά! 

Indexing

Όπως ήδη ξέρεις πλέον το Crawling συλλέγει πληροφορίες και η διαδικασία του Indexing τις οργανώνει με μοναδικό σκοπό αυτές οι οργανωμένες πλέον πληροφορίες να εμφανίζονται στα αποτελέσματα της αναζήτησης. 

Οι μηχανές αναζήτησης εκτελούν το indexing μέσω πολύπλοκων αλγορίθμων και αποθηκεύουν πληροφορίες που δεν είναι πάντα ορατές με την πρώτη ματιά. Πιο συγκεκριμένα δεν αποθηκεύουν τα πάντα που βρίσκουν σε μια σελίδα, οι πληροφορίες που διατηρούν (και είναι πολύ ζωτικής σημασίας για το SEO) είναι:

  • Ημερομηνία δημιουργίας της σελίδας.
  • Τίτλος σελίδας (meta-title).
  • Περιγραφή σελίδας (meta-description).
  • Λέξεις-κλειδιά που σχετίζονται με το περιεχόμενο.
  • Links από και προς τη σελίδα.
  • Και πολλούς ακόμα παράγοντες που απαιτούνται από τους αλγόριθμούς τους.

Παράδειγμα του τρόπου που εμφανίζονται κάποιες από τις παραπάνω πληροφορίες

Γιατί πρέπει να σε νοιάζει η διαδικασία του Indexing; 

Ο λόγος είναι πολύ απλός, αν η ιστοσελίδα σου δεν έχει γίνει Index από την Google, τότε ποτέ και για καμία λέξη-κλειδί δεν θα εμφανιστεί στα αποτελέσματα. Αυτό συνεπάγεται ότι όσες περισσότερες σελίδες έχουν γίνει index από την μηχανή αναζήτησης τόσες περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν να εμφανιστούν σε σχετικές λέξεις-κλειδιά.

Το ότι μια ιστοσελίδα θα εμφανιστεί στα αποτελέσματα μιας αναζήτησης ΔΕΝ σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι θα εμφανιστεί αυτόματα και στην 1η σελίδα των αποτελεσμάτων. Προκειμένου να εμφανιστεί  στις 10 πρώτες θέσεις των αποτελεσμάτων πρέπει να βελτιστοποιήσεις την ιστοσελίδας σου για τις μηχανές αναζήτησης και στην συνέχεια να εφαρμόσεις ένα σύνολο διαδικασιών που ονομάζεται Search Engine Optimization ή απλά SEO με λίγα λόγια πρέπει να γίνεις ένας SEO Expert.

Πως θα βρεις ποιες σελίδες του website σου έχουν γίνει Index; 

Υπάρχουν δύο τρόποι για να βρεις ποιες σελίδες από το website σου έχουν γίνει ήδη Index από την Google.

Ο πιο απλός είναι ο εξής: Άνοιξε τον Google Chrome και πληκτρολόγησε site:yourdomain.gr

Στο παρακάτω παράδειγμα βλέπω ότι για το web-seo-greece έχουν γίνει Index 195 σελίδες και μάλιστα από τα αποτελέσματα βλέπω και ποιες είναι.

Ο δεύτερος τρόπος είναι μέσω το Google Search Console ⇗. Αυτό είναι ένα εργαλείο που θα σου χρειαστεί ούτως ή άλλως και για αρκετούς λόγους. Μπορείς να συνδεθείς με τα ίδια στοιχεία του Gmail σου (username/password).

Η φυσική διαδικασία του Indexing για κάποιο URL μπορεί να γίνει από 2 μήνες έως ποτέ! Από αυτή την διαδικασία εξαιρούνται ειδησεογραφικές ιστοσελίδες όπου γίνονται Index μέσα σε λίγες ώρες. 

Τι γίνεται, λοιπόν, στην περίπτωση που δεν έχουν γίνει Index κάποια από τα URL σου; Υπάρχει λύση; Και βέβαια υπάρχει!

Πλέον για κάθε δουλειά που θέλεις να κάνεις υπάρχει και το αντίστοιχο εργαλείο. Οι λεγόμενοι indexers, δηλαδή λογισμικά που σε βοηθούν να καταχωρηθούν τα URLs άμεσα στην Google, στις μέρες μας είναι λίγο δυσεύρετοι. Αυτή την περίοδο ο πιο αξιόπιστος indexer είναι ο OMEGA Indexer ⇗

Search Engine Rankings Algotithms

Μέχρι στιγμής είδαμε τον τρόπο που οι μηχανές αναζήτησης συλλέγουν και ταξινομούν τα δεδομένα, επίσης είδαμε τι μπορούμε να κάνουμε εμείς για να επιταχύνουμε αυτές τις διαδικασίες. Το τελευταίο και πάρα πολύ σημαντικό βήμα είναι ο τρόπος που οι μηχανές αναζήτησης “αποφασίζουν” την κατάταξη των αποτελεσμάτων, δηλαδή αποφασίζουν με ποια σειρά θα μας “σερβίρουν” τα αποτελέσματα.

Η κεντρική ιδέα πίσω από τους πολύπλοκους αλγορίθμους της Google είναι απλή.

αν η ιστοσελίδα πληροί τους κανόνες της google τότε  έχει υψηλές πιθανότητες να βρεθεί στα 10 πρώτα αποτελέσματα.

Οι κανόνες αυτοί χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες:

Δημιουργία φιλικής ιστοσελίδας προς την Google

Αυτό το έχουμε ήδη αναλύσει. Πολύ γρήγορα θυμίζω Crawling – Indexing – Βελτιστοποίηση ιστοσελίδας. Αν και η σειρά που πρέπει να γίνουν τα πράγματα στην πράξη είναι πρώτα η βελτιστοποίηση μετά το Crawling και τέλος το Indexing. Δεν υπάρχει λόγος να ζητήσεις από την Google να κάνει crawling και indexing μια σελίδα που δεν είναι βελτιστοποιημένη γιατί έτσι ξεκινάς με χαμηλά standards. 

Απόκτηση ψήφου εμπιστοσύνης από την Google 

Τεχνικά αυτό ονομάζεται Backlink και η διαδικασία Link Building. Για όσους βλέπουν αυτές τις λέξεις πρώτη φορά ή αισθάνονται ότι χρειάζονται μια υπενθύμιση στις γνώσεις τους να πατήσουν εδώ.

Όσοι γνωρίζετε την σημασία αυτών των λέξεων, ξέρετε πολύ καλά πόσο σημαντικό είναι. Επιπλέον ξέρετε ότι στις μέρες μας αυτές οι δουλείες δεν γίνονται πλέον με το χέρι, χρειάζονται οπωσδήποτε αυτοματοποίηση. Σου προτείνω να ρίξεις μια ματιά εδώ.

Συμπέρασμα

Οι μηχανές αναζήτησης έχουν γίνει περίπλοκα προγράμματα υπολογιστών. Το interface τους μπορεί να είναι απλό για έναν χρήστη που κάνει αναζήτηση, αλλά ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν απέχει πολύ από την απλότητα.

Η διαδικασία ξεκινάει με την ανίχνευση (crawling) και την ευρετηρίαση (indexing). Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, οι ανιχνευτές συγκεντρώνουν όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για όλους τους ιστότοπους που είναι διαθέσιμοι στο Internet.

Ανακαλύπτουν, επεξεργάζονται, ταξινομούν και αποθηκεύουν αυτές τις πληροφορίες σε μορφή που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους αλγόριθμους μηχανών αναζήτησης για να αποφασίσουν με ποια σειρά θα εμφανίσουν τα αποτελέσματα. Η ποσότητα των δεδομένων που πρέπει να χωνέψουν είναι τεράστια και η διαδικασία είναι εντελώς αυτοματοποιημένη. Η ανθρώπινη παρέμβαση γίνεται μόνο στη διαδικασία σχεδιασμού των κανόνων που πρέπει να χρησιμοποιούνται από τους διάφορους αλγόριθμους, αλλά ακόμη και αυτό το βήμα σταδιακά αντικαθίσταται από τους υπολογιστές με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης.

H δουλειά σας είναι να διευκολύνετε την ανίχνευση και την ευρετηρίαση, δημιουργώντας φιλικές ιστοσελίδες με σαφή δομή που πληρούν τις προδιαγραφές της Google.

Μόλις η ιστοσελίδα ανιχνευθεί και ταξινομηθεί θα πρέπει να εφαρμόσεις τεχνικές SEO για να πετύχεις υψηλές κατατάξεις στις λέξεις-κλειδιά που έχεις επιχειρηματικό κέρδος.

Να θυμάσαι πάντα ότι οι λέξεις-κλειδιά που σε ενδιαφέρουν έχουν ανταγωνισμό. Δεν είσαι ο μόνος εκεί έξω που θέλει να εμφανιστεί στα 10 πρώτα αποτελέσματα. 

Tell Us What You Think
1Like0Love0Haha0Bored0Angry

About Author