Drupal SEO Checklist

Θα ήταν ευχής έργον όλα τα cms να είχαν τόσο ολοκληρωμένες λύσεις για να διαχειριστείτε τη SEO στρατηγική σας. Το Drupal, στην έκδοσή 7 (η 8 είναι σε development ακόμη) είναι από τα δυνατότερα CMS που υπάρχουν και διαθέτει αξιοζήλευτο community, αν και οι πιο αρχάριοι μπορεί να τρομάξουν λίγο από το learning curve, ειδικά εάν έχουν συνηθίσει να δουλεύουν με wordpress ή joomla.

Για να βοηθήσετε το drupal site σας (και κάθε άλλο site) να ανέβει στις μηχανές αναζήτησης, κανονικά θα έπρεπε να απευθυνθείτε σε κάποιον επαγγελματία. Υπάρχει όμως ένα module που μπορεί να σας βοηθήσει να ολοκληρώσετε την ήδη υπάρχουσα στρατηγική σας, παρέχοντας ένα σετ από εργαλεία που θα διευκολύνουν τη SEO μεθοδολογία σας.


Το SEO Checklist Module

Drupal SEO Checklist

Το plugin αυτό σχεδιάστηκε και χρηματοδοτήθηκε από την εταιρία Volacci, που ειδικέυεται σε Drupal SEO.

Δυστυχώς το SEO Checklist Module δεν είναι ένα απλό plugin που θα το ενεργοποιήσετε και αυτόματα θα βγείτε στην πρώτη σελίδα των μηχανών αναζήτησης. Δε θα σας πάει τζάμπα διακοπές ούτε θα βγάλει βόλτα το σκύλο σας. Αυτό που κάνει πολύ καλά όμως είναι να συγκεντρώνει σε έναν απλό οδηγό / checklist πολλά modules που έχουν χτιστεί γύρω από SEO Best Practices και τα οποία θα εγκαταστήσετε και θα ρυθμίσετε χειροκίνητα έτσι ώστε το site σας να είναι όσο το δυνατόν πιο optimized.


Το module αυτό απαιτεί:

  • Να έχετε ήδη μια ιδέα του τι είναι SEO. Να γνωρίζετε δηλαδή τα βασικά
  • Να έχετε μια καλή γνώση του drupal cms και του πως να εγκαθιστάτε modules σε αυτό

 

Τι δεν προσφέρει αυτό το module:

  • Δε θα σχεδιάσει μια στρατηγική SEO για εσάς
  • Δε θα κάνει keyword research
  • Δε θα χτίσει links στο site σας
  • Δε θα εγκαταστήσει από μόνο του modules στο site σας
  • Δε θα αντικαταστήσει κάποιον επαγγελματία SEO specialist

 

Ποια είναι τα προαπαιτούμενα;

 

Λειτουργία του SEO Checklist

Το module αυτό χωρίζεται σε 3 μέρη. Το πάνω μέρος δείχνει μια μπάρα ολοκλήρωσης του checklist. Το αριστερό μέρος δείχνει τις κατηγορίες των optimizations στις οποίες μπορείτε να πλοηγηθείτε. Το δεξιό μέρος δείχνει τις επιλογές της κάθε κατηγορίας. Όταν ολοκληρώνετε κάποιο από τα βήματα το κάνετε check (μην ξεχνάτε να πατάτε και save). Η ημερομηνία ολοκλήρωσης του κάθε βήματος εμφανίζεται δίπλα στο κάθε βήμα. Όσο ολοκληρώνετε τα βήματα της λίστας, θα βλέπετε την μπάρα στο πάνω μέρος να αυξάνει το ποσοστό της.

Οι κατηγορίες του οδηγού SEO checklist

1) Introduction
Η κατηγορία αυτή παρέχει ένα εισαγωγικό κείμενο που θα σας βοηθήσει να ξεκινήσετε.

2) Tools
Βασικά εργαλεία που δεν είναι απαραίτητο να εγκαταστήσετε για το SEO, αλλά θα επιταχύνουν την εργασία σας. Εδώ θα βρείτε links για το Administration menu, το απίστευτο command line εργαλείο Drush, και το Module filter plugin για να κατηγοριοποιήσετε τις επεκτάσεις σας.

3) Page titles and meta tags
Στην κατηγορία αυτή υπάρχουν modules που θα κάνουν ευκολότερη τη διαχείριση τίτλων σελίδων και meta tags και παρέχουν μεγάλη αυτοματοποίηση στη δημιουργία τους.

4) URL Paths
Άλλο ένα δυνατό σημείο του Drupal για την απλή και αυτοματοποιημένη δημιουργία ευανάγνωστων και search engine friendly τίτλων στη μπάρα διευθύνσεων του browser, που είναι απαραίτητο να υπάρχουν εάν θέλουμε ένα φιλικό site προς τις μηχανές αναζήτησης (δηλαδή links του τύπου mygenericsite.gr/aboutus αντί για mygenericsite.gr/node?id=1). Ακόμη μπορούμε να βρούμε το πολύ καλό pathauto module που αναλαμβάνει την πλήρη αυτοματοποίηση των SEF links με βάση το είδος τους, ημερομηνία ή άλλα χαρακτηριστικά.

5) Create search engine accounts
Παρέχει links για να δημιουργήσετε google και windows live λογαριασμούς που θα χρησιμοποιηθούν σε επόμενα βήματα

6) Track your visitors
Το να έχετε ένα καλό feedback σχετικά με το πόσοι χρήστες επισκέφθηκαν το site σας, είναι εξίσου σημαντικό με το optimization. Εδώ θα βρείτε checklist σχετικά με το Google Analytics.

7) Content
Παρέχει links σε modules που θα σας βοηθήσουν να γράψετε καλό περιεχόμενο στο site σας, γιατί οι μηχανές αναζήτησης ξέρουν πια να διακρίνουν τη διαφορά. Εργαλεία όπως ο HTML Purifier (που συνδυάζεται με κάποιον WYSIWYG editor για να καθαρίσει την εισαγωγή κειμένου από τυχόν βλαβερά κομμάτια κώδικα), το Microdata (που επιτρέπει το διαμοιρασμό κομματιών πληροφορίας με άλλα sites), ή τα W3C Markup Validation και Link Checker θα αποδειχθούν πολύτιμα εργαλεία ανάπτυξης περιεχομένου.

8) Submit your site to the search engines
Αυτή η κατηγορία δε χρειάζεται ιδιαίτερη επεξήγηση – σας δίνει links για να υποβάλετε τον ιστότοπό σας απευθείας σε sites όπως google και bing, ενώ προτρέπει τη δημιουργία sitemap για τη σελίδα σας.

9) Other checklists
Λίστες που δεν εμπίπτουν σε κάποια άλλη κατηγορία. Εδώ προς το παρόν υπάρχει η επιλογή εγκατάστασης του Security Review module, το οποίο θα κάνει ελέγχους στο σύστημά σας και θα σας προτείνει τρόπους για να το προστατέψετε και να το ασφαλίσετε από εξωτερικούς κινδύνους. Όσο πιο δημοφιλές γίνεται το site σας, τόσο σημαντικότερη θα είναι η ασφάλειά του.

10) Paid services
Εδώ δίνεται η δυνατότητα σύνδεσης του site σας με εξωτερικές υπηρεσίες που παρέχουν υποστήριξη για SEO επί πληρωμή. Δεν είναι απαραίτητο να εγκαταστήσετε κάποια από αυτές τις υπηρεσίες

11) Extras
Τέλος εδώ υπάρχουν μεταξύ άλλων χρήσιμα links σε documentation και videos, για να μπορέσετε να κάνετε ακόμη καλύτερη χρήση του SEO Checklist.

Μένει λοιπόν να εγκαταστήσετε το module από εδώ και να ανακαλύψετε το τι μπορεί να προσφέρει στο Drupal site σας σε ότι αφορά το Search engine Optimization.

Tell Us What You Think
0Like0Love0Haha0Bored0Angry

About Author