Βασικές έννοιες SEO Marketing για μηχανές αναζήτησης

Το SEO Marketing είναι ο τρόπος (ένα σύνολο από ενέργειες) για να πετύχεις υψηλές κατατάξεις στις μηχανές αναζήτησης για τις λέξεις – κλειδιά που έχεις επιχειρηματικό όφελος. Το ακρωνύμιο SEO προκύπτει από τις λέξεις Search Engine Optimization, στα ελληνικά μεταφράζεται ως Βελτιστοποίηση για τις Μηχανές Αναζήτησης.

Θυμίζω ότι πριν ξεκινήσεις οποιαδήποτε ενέργεια SEO Marketing, θα πρέπει πρώτα να έχεις κάνει κάποια προετοιμασία. Για περισσότερα διάβασε Πως λειτουργούν οι μηχανές αναζήτησης.

Με πιο απλά λόγια τo SEO είναι ο τρόπος για να αποκτήσεις επισκεψιμότητα στην ιστοσελίδα σου. Δηλαδή οι χρήστες αναζητούν στην Google κάποια λέξη-κλειδί και η ουσία είναι να βρεθείς στα αποτελέσματα για την συγκεκριμένη λέξη εφόσον έχεις επιχειρηματικό όφελος. Το ιδανικό είναι να βρεθείς στα 10 πρώτα αποτελέσματα.  Υπάρχουν δύο βασικές κατηγορίες αποτελεσμάτων όπως φαίνεται και στην παρακάτω εικόνα α) τα διαφημιζόμενα β1) τα Local οργανικά και τα β2) οργανικά. Να ξεκαθαρίσω ότι τα αποτελέσματα Local δεν είναι πάντα διαθέσιμα, ενώ κάποιες φορές αντικαθιστώνται με video carousel αποτελέσματα. Αυτό συμβαίνει και για τα διαφημιζόμενα αποτελέσματα, δηλαδή δεν υπάρχουν διαφημίσεις για κάθε λέξη-κλειδί. Άρα τα μόνα σίγουρα αποτελέσματα είναι πάντα τα οργανικά. 

Ο λόγος που στην παραπάνω οθόνη βλέπουμε Local αποτελέσματα είναι επειδή αναζήτησα sneakers miami. Οπότε η Google θεωρεί ότι ψάχνω καταστήματα με αθλητικά παπούτσια στο Μαϊάμι. Αν και δεν το ανέφερα πριν, τα αποτελέσματα Local είναι αυτά που εμφανίζονται με φυσική παρουσία (οι κόκκινες πινέζες) πάνω στον χάρτη. Ενώ κάτω από τον χάρτη βλέπω περισσότερες πληροφορίες για κάθε κατάστημα.

Στην παρακάτω εικόνα αναζήτησα sneakers tutorial, με την λέξη tutotial είναι βέβαιο ότι τα αποτελέσματα θα περιέχουν video.

Όπως φαίνεται παρακάτω, υπάρχει περίπτωση τα video αποτελέσματα να εμφανιστούν και ως video carousel σε λέξεις-κλειδιά που δεν συνδέονται άμεσα με video, αυτό σημαίνει ότι στις λέξεις-κλειδιά του παραδείγματος “best airsoft guns”, έχει εφαρμοστεί Video SEO.

Το ερώτημα είναι πως θα εμφανιστεί η ιστοσελίδα σου στα 10  πρώτα αποτελέσματα σε μια ή περισσότερες κατηγορίες;

Αρχικά, για να μιλάμε και την ίδια γλώσσα, στο παρακάτω σχεδιάγραμμα θα βρεις τις βασικότερες τεχνικές (ταυτόχρονα και ορολογία) για SEO Marketing.

Technical SEO

Το Technical SEO είναι πραγματικά κάτι πολύ εξειδικευμένο. Βασικά ρώτησα τον Ηλία Λειβαδάρα, που είναι και ο Advanced Technical SEO της παρέας, και το μόνο που κατάλαβα είναι πως συνδέουμε τα ψιψιψίνια με τα ποποπόψια…

Αυτή την στιγμή δεν θα σε βομβαρδίσω με άγνωστες λέξεις. Υπόσχομαι πως θα επανέλθω σε αυτό το θέμα σύντομα, προς το παρόν μπορείς απλά να θυμάσαι ότι το Technical SEO είναι ο τρόπος που θα γίνεται το SEO στο μέλλον. Ο λόγος είναι απλός, η αναζήτηση της Google λειτουργεί πλέον με τεχνητή νοημοσύνη, οπότε και οι ενέργειες SEO πρέπει να βασίζονται περισσότερο σε μαθηματικούς τύπους παρά στην ανθρώπινη λογική παρέμβαση.

On-page SEO

On-page SEO, είναι η διαδικασία βελτιστοποίησης της δομής και του περιεχομένου μιας ιστοσελίδας. Ο απώτερος στόχος του on-page SEO είναι να μιλήσει τη γλώσσα των «μηχανών αναζήτησης» και να βοηθήσει τους crawlers και τους Indexers των μηχανών αναζήτησης να κατανοήσουν και τα παρουσιάσουν στα αποτελέσματα το περιεχόμενο των σελίδων σου. Για να δεις ποιοι είναι αυτοί οι βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν την βελτιστοποίηση και τι μπορείς να κάνεις δες  Τι είναι On Page SEO. Να θυμάσαι ότι το on-page SEO εφαρμόζεται σε κάθε σελίδα ενός website και όχι μόνο στην Αρχική, φυσικά και σε κάθε νέα σελίδα που δημιουργείς είτε αυτό είναι άρθρο με κείμενο ή κάποιο άρθρο με video κτλ.

Content SEO

Το Content SEO (ή Content marketing) είναι περισσότερο η καλή πρακτική και συνήθεια να δημιουργείς πραγματικά ποιοτικό περιεχόμενο μέσα στην ιστοσελίδα σου με σκοπό να θέλουν οι άλλοι να το μοιραστούν. Περιεχόμενο είναι τα άρθρα, τα video, οι φωτογραφίες, podcast κλτ. Όταν το περιεχόμενο που δημιουργείς είναι καλό οι άνθρωποι θέλουν να το μοιραστούν, συνήθως στα Social Media. Όταν είναι πραγματικά πολύ καλό, τότε κάποιοι ίσως το αναδημοσιεύσουν στην δική τους ιστοσελίδα αναφέροντας φυσικά την πηγή με link (αν δεν αναφέρεται η πηγή τότε είναι λογοκλοπή). Γενικά να ξέρεις  ότι όποιος έχει επενδύσει χρόνο για να δημιουργήσει ποιοτικό περιεχόμενο δεν βγήκε ποτέ χαμένος! Content Is King, όλα από εκεί αρχίζουν και φυσικά στην τελική το SEO γίνεται για να προωθήσεις το περιεχόμενό σου. Όσο καλύτερο τόσο το καλύτερο! 

Social SEO

Οι έννοιες Social SEO & Social Media Marketing ίσως να μην διαχωρίζονται η μία από την άλλη. Ωστόσο τα social signals γίνονται σιγά-σιγά παράγοντας κατάταξης για τις μηχανές αναζήτησης. Φυσικά τα backlinks εξακολουθούν να είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας – και πιθανότατα αυτό θα ισχύει και για το άμεσο μέλλον – αλλά τα Social Media έχουν πλέον μεγάλο βάρος. Για αυτό είναι σημαντικό να είσαι ενεργός στα Social Media, να δημιουργείς με υγιή τρόπο fans & followers και φυσικά να μοιράζεσαι μαζί τους πολύτιμο περιεχόμενο το οποίο βέβαια να είναι σχετικό με τον κλάδο σου και με τις λέξεις-κλειδιά που έχεις επιχειρηματικό όφελος.

Είναι δύσκολο να πούμε τεχνικά κατά πόσο επηρεάζουν τα social media την κατάταξη μιας ιστοσελίδας στα αποτελέσματα, καθώς αυτός ο τύπος πληροφοριών δεν είναι ορατός σε δημόσια θέα από τις μηχανές αναζήτησης. Φυσικά κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι τα Social Media παίζουν σημαντικό ρόλο στην διαδικασία της κατάταξης.

Video SEO

Για να εφαρμόσεις Video SEO, ήδη καταλαβαίνεις, ότι χρειάζεσαι video περιεχόμενο. Ο καλύτερος τρόπος για να ανεβάζεις τα video σου είναι το YouTube. Όποιος έχει λογαριασμό Gmail έχει αυτόματα και λογαριασμό στο Youtube. Αυτό σημαίνει ότι το επόμενο βήμα είναι τα φτιάξεις το κανάλι σου. Είναι μια εύκολη διαδικασία και το YouTube σε καθοδηγεί βήμα-βήμα. Και όπως ήδη γνωρίζεις πλέον το πιο σημαντικό είναι η ποιότητα των video που θα ανεβάζεις, τόσο τεχνικά όσο ουσιαστικά. Τεχνικά, εννοώ να έχει καλή ποιότητα και καλό φωτισμό. Ουσιαστικά, εννοώ ότι δεν ανεβάζεις ας πούμε “αρλούμπες” για να γεμίσεις το κανάλι σου με video.  Βέβαια η αλήθεια είναι ότι έχω δει και πολλές “αρλούμπες” να τα πηγαίνουν καλά,  όμως όλα ξεκινάνε από τον στόχο που έχεις. Αν θέλεις να κάνεις απλά χαβαλέ, τότε ναι μπορείς να ανεβάζεις ότι θέλεις, αν όμως θέλεις να το χρησιμοποιήσεις επαγγελματικά τότε πρέπει να ξέρεις πολύ καλά τι πας να κάνεις. Αν στον κλάδο που κινείσαι, πιστεύεις ότι χωράει ανάλαφρο και ψυχαγωγικό περιεχόμενο, τότε να το κάνεις.

Στην παρακάτω εικόνα βλέπουμε μια τυπική σελίδα του youTube την στιγμή που κάποιος βλέπει ένα συγκεκριμένο video, ας υποθέσουμε ότι είναι το δικό σου video.  Έχουν μεγάλη σημασία ο τίτλος, τα hashtag, το όνομα του καναλιού σου και φυσικά η περιγραφή στην οποία μπορείς να εισάγεις και link (φαντάζομαι προς την ιστοσελίδα σου).

Ο τελικός σου στόχος είναι κάποιος να πατήσει “ΕΓΓΡΑΦΗ” στο κανάλι σου. Αυτό θέλει υπομονή, επιμονή και συνέπεια. Εκπαίδευσε το κοινό σου ότι θα βλέπει από εσένα 1 video την εβδομάδα ή 1 video το 15ημερο κ.ο.κ. Βρες τον ρυθμό σου και μείνε συνεπής.

Αυτό που επίσης μπορείς να κάνεις είναι να εισάγεις (ενσωμάτωση/embed) το video σε ένα άρθρο  ή σε μια σελίδα στο website σου. Φυσικά σε αυτό το άρθρο/σελίδα θα εφαρμόσεις όλα αυτά που έμαθες παραπάνω για το On-Page SEO.

Η ενσωμάτωση/embed γίνεται από το YouTube, είτε κάνοντας copy/paste ένα μικρό κομμάτι κώδικα που σου δίνει το YouTube έτοιμο, είτε παίρνοντας το link του video και το εισάγεις με συγκεκριμένο τρόπο (συνήθως μέσω Plugin) μέσα στην ιστοσελίδα σου.

Αρκούν αυτά για να εμφανιστεί το video σου στην 1η σελίδα των αποτελεσμάτων των μηχανών αναζήτησης; Εεεε πως να το πως κομψά;;; Βασικά, όχι! Σίγουρα θα πρέπει να το μοιράσεις  στα social media. Το ιδανικότερο θα ήταν να το κάνουν οι χρήστες για σένα. Αν όμως θέλεις να δώσεις ώθηση στο video, τότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις ειδικό tool για αυτή τη δουλειά. Εδώ θα βρεις ένα τέτοιο εργαλείο ⇗  που τα πάει πολύ καλά σε τέτοια θέματα.

Local SEO

Παράδειγμα του Local SEO είδαμε και παραπάνω. Όταν έχεις φυσικό κατάστημα ή γραφεία είναι σημαντικό να εμφανιστείς στον χάρτη. Φυσικά όπως είδαμε δεν χρειάζεται ο χρήστης να πατήσει στην ενότητα “Χάρτης” για να εμφανιστούν Local αποτελέσματα. Όταν η Google στην απλή αναζήτηση βρίσκει Local αποτελέσματα, τα ενσωματώνει και τα εμφανίζει. Όλα ξεκινάνε από την καταχώρηση της επιχείρησής σου στο Google My Business ⇗.  Δηλαδή για να σε έχει στα υπόψιν η Google πρέπει αρχικά να το γνωρίζει, οπότε ακολούθησε τις οδηγίες.

Αυτό από μόνο του δεν αρκεί. Θα πρέπει να εφαρμόζεις όσες περισσότερες τεχνικές SEO μπορείς και όλες μαζί αθροιστικά θα σε βοηθήσουν να εμφανιστείς στα Local αποτελέσματα. Να έχεις υπόψιν σου ότι με την καταχώρηση της επιχείρησής σου στο Google My Business, δίνεις την δυνατότητα στου χρήστες να γράφουν κριτική, να κάνουν αξιολόγηση και να ανεβάζουν τις δικές τους φωτογραφίες. Δεν μπορείς να επέμβεις σε αυτά που γράφουν οι χρήστες (δηλαδή δεν μπορείς να τα διαγράψεις), μπορείς όμως να απαντάς – είτε στα αρνητικά σχόλια, είτε να ευχαριστείς για τα θετικά – και αυτή είναι και η καλύτερη πρακτική.

Off-Page SEO

Υπάρχουν αρκετά άρθρα στο WSG που εξηγούν από διαφορετικές οπτικές γωνίες τι είναι το Off-Page SEO. Στις μέρες μας υπάρχουν πολλοί – κι εγώ μέσα σε αυτούς –  που όταν λέμε SEO εννοούμε στην ουσία Off-Page SEO κι αυτό γιατί το off-page είναι μία από τις σημαντικότερες (αν όχι η σημαντικότερη) ενέργεια για να πετύχει κάποιος υψηλές κατατάξεις στα αποτελέσματα.

Γενικά το off-page δεν είναι μια συγκεκριμένη εργασία, είναι ένα σύνολο από εργασίες που μάλιστα πρέπει να γίνονται και συνεχώς. Συνήθως όταν κάποιος σταματήσει, μετά από λίγο χάνει τις κατατάξεις του κι αυτό συμβαίνει γιατί και οι ανταγωνιστές κάνουν off-page οπότε με την πρώτη ευκαιρία μπορούν να σκαρφαλώσουν στην κορυφή. Στο άρθρο The Lord of the Links!… νομίζω πως με απλό τρόπο εξηγώ αναλυτικά τι είναι και τι μπορείς να κάνεις.

Διαφημιζόμενα αποτελέσματα

Οι μηχανές αναζήτησης παρέχουν πληρωμένες υπηρεσίες για να διαφημιστείς σε συγκεκριμένες λέξεις-κλειδιά. Εδώ είναι ένας πολύ διαφορετικός κλάδος και η αλήθεια είναι ότι για να είναι αποδοτικά τα χρήματα που θα δώσεις χρειάζεται να κάνεις μια καλή έρευνα αγοράς στις λέξεις-κλειδιά. Κάθε μηχανή αναζήτησης έχει αναλυτικές οδηγίες για όλα αυτά, εξάλλου είναι προϊόν που πουλάνε.

Πολύ γρήγορα θυμίζω ότι η διαφήμιση σε λέξεις-κλειδιά είναι κάπως “δημοπρατική”.  Δηλαδή όσο μεγαλύτερο ανταγωνισμό έχει μια λέξη τόσο περισσότερο στοιχίζει. Επιπλέον πληρώνεις ανά κλικ που κάνει κάποιος στην διαφήμισή σου.

 

Υ.Γ. Την φωτογραφία την τράβηξα κάποτε στο Μοναστηράκι, ξέρετε στα μαγαζάκια με τις χάντρες. Η ιδέα πίσω από την επιλογή αυτής της φωτογραφίας ως εξώφυλλο για το άρθρο ήταν η ποικιλία. Δηλαδή μια καλή στρατηγική SEO Marketing, απαιτεί ένα συνδυασμό ενεργειών.

Tell Us What You Think
0Like2Love0Haha0Bored0Angry

About Author