Πως θα βρεις το καλύτερο περιεχόμενο για την σελίδα σου στο Facebook

Είτε είσαι υπεύθυνος marketing μιας μικρής startup επιχείρησης είτε μιας πολυεθνικής, ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάπου μέσα στο Facebook υπάρχει το κοινό σου.

Αν αναρωτιέσαι πως είμαι τόσο σίγουρη, θα σου πω ότι οι αριθμοί μιλάνε από μόνοι τους. Οι 2,5 δισεκατομμύρια χρήστες που συνδέονται κάθε μήνα στο Faceboοk είναι επαρκής λόγος; Θα μου πεις ότι εσύ δεν απευθύνεσαι και σε όλο τον κόσμο. Μπορεί να έχεις και δίκιο, αλλά κρατάω μια επιφύλαξη. Αν ο κλάδος σου είναι η παροχή υπηρεσιών, τότε έχεις πολλές πιθανότητες να απευθύνεσαι σε όλο τον κόσμο. Αν πάλι ο κλάδος σου είναι το εμπόριο και τα προϊόντα στο επιτρέπουν, δεν βρίσκω τον λόγο να μην μπορείς να πουλάς στην άλλη άκρη του κόσμου.

Το θέμα είναι πως θα βρεις το καλύτερο περιεχόμενο για την σελίδα σου στο Facebook. Σε άλλα άρθρα μου θα βρεις πληροφορίες για τα είδη των post, από εκεί έχουμε ήδη δει ότι οι αναρτήσεις links έχουν ευρύτερη εμβέλεια, ενώ οι φωτογραφίες και τα video παράγουν καλύτερη δέσμευση. Όμως το ερώτημα του περιεχομένου παραμένει.

Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω ιδέα. Είναι αδύνατον να γνωρίζω για κάθε επιχειρηματικό κλάδο το περιεχόμενο που πρέπει να ανεβαίνει για να είναι η  σελίδα στο Facebook επιτυχημένη. Αυτό όμως που γνωρίζω είναι που μπορείς να το βρίσκεις. Με άλλα λόγια να γνωρίζεις τι είναι αυτό που τώρα ενδιαφέρει τους ανθρώπους πάνω στον κλάδο σου.

Αυτό είναι τόσο σημαντικό που όταν δεν εφαρμόζεται είναι σαν ένα γραφείο τουρισμού αυτή την στιγμή, αρχές Φθινοπώρου, να πουλάει καλοκαιρινά πακέτα διακοπών στις Κυκλάδες.

Ας δούμε, λοιπόν, κάποια απλά κόλπα για να είσαι σε θέση να αφουγκράζεσαι το κοινό σου και τα ενδιαφέροντά του.

1. Ακολούθησε δημοφιλή blog του κλάδου σου

Από πλευράς marketing η εύρεση έμπνευσης από εξειδικευμένα blog του κλάδου σου είναι από τα καλύτερα πράγματα που μπορείς να κάνεις και μάλιστα σε συστηματική βάση.

Πρώτον, μπορείς να βρίσκεις ιδέες για περιεχόμενο που είναι χρήσιμο τόσο για το κοινό σου, όσο και για την εταιρία σου.

Δεύτερον, αυτά τα blog ενημερώνονται με όλες τις πρόσφατες εξελίξεις και ειδήσεις, πράγμα που σημαίνει ότι ποτέ δεν θα χάσεις κάτι σημαντικό ώστε με την σειρά σου να ενημερώσεις εγκαίρως του fans σου.

Για αρχή μπορείς να γραφτείς σε 10-20 top blogs και μπορείς να επιλέξεις να παρακολουθείς τις τελευταίες αναρτήσεις μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αυτό θα σε βοηθήσει να οργανώσεις αποτελεσματικότερα το υλικό που βρίσκεις.

2. Χρησιμοποίησε δημιουργικά τα σχόλια των πελατών σου

Τα σχόλια των πελατών σου δεν είναι μόνο ένας πολύ καλός τρόπος να συνδεθείς με το κοινό σου και να βελτιωθείς, αλλά μπορείς επίσης να τα χρησιμοποιήσεις και ως πολύτιμη πηγή έμπνευσης.

Αρχικά σύλλεξε αυτές τις πληροφορίες από την σελίδα σου στο Facebook, στο Instagram, στο Twitter δηλαδή μελέτα με προσοχή τα σχόλια που κάνουν κάτω από τις αναρτήσεις σου. Μια άλλη πηγή είναι αυτά που σου γράφουν μέσω email και φυσικά σχόλια και παρατηρήσεις που μπορεί να έχεις λάβει κατά την διάρκεια μια πραγματικής συζήτησης με κάποιον πελάτη.

Στην συνέχεια δημιούργησε αναρτήσεις γύρω από τα σχόλια που έχεις συλλέξει (σε αυτό το σημείο σε συνδυασμό με τα trends που βρίσκεις από τα blogs θα αξιολογήσεις τα σχόλια). Αν θέλεις να το πας ένα βήμα παρά πέρα, στείλε την ανάρτηση με απευθείας μήνυμα στον χρήστη που σου έδωσε την αρχική έμπνευση. Με αυτόν τον τρόπο έχεις περιεχόμενο που λύνει κάποιες από τις απορίες του κοινού σου, ενώ ταυτόχρονα οι fans σου αισθάνονται ότι ακούγεται η φωνή τους.

3. Επίλεξε “καθαρές” εικόνες για Profile & Cover

Εδώ η ουσία είναι το λογότυπό σου να γίνει αναγνωρίσιμο. Βεβαιώσου ότι η εικόνα που έχεις επιλέξει για profile (είτε είναι το λογότυπό σου, είτε κάτι άλλο) είναι ξεκάθαρη σε όλα τα σημεία που εμφανίζεται. Να έχεις υπόψιν σου ότι η εικόνα Profile εμφανίζεται μέσα από την αναζήτηση του Facebook καθώς και σε μικρογραφία δίπλα από κάθε σου δημοσίευση.

Η εικόνα στο cover (εξώφυλλο) θα πρέπει να είναι υψηλής ποιότητας δεδομένου ότι καλαμβάνει μεγαλύτερο μέρος της σελίδας στο Facebook, και μπορείς να την χρησιμοποιείς για να προωθείς κάτι συγκεκριμένο. Αυτό σημαίνει ότι μπορείς να την αλλάζεις συχνά σε αντίθεση με την εικόνα Profile.  Καλό είναι να ακολουθείς τις επίσημες οδηγίες του Facebook, επίσης να θυμάσαι ότι κατά διαστήματα το Facebook αλλάζει τις προδιαγραφές των φωτογραφιών.

4. Εμπνεύσου από τους ανταγωνιστές σου

Η έμπνευση από τον ανταγωνισμό και όχι η αντιγραφή θα σε βοηθήσει να γίνεις καλύτερος από αυτούς. Όπως και με τα blogs θα πρέπει να παρακολουθείς συστηματικά τους κορυφαίους ανταγωνιστές σου και να ελέγχεις συχνά τις σελίδες τους στο Facebook.

Η ουσία δεν είναι να τους μιμείσαι ανεβάζοντας παρόμοιο περιεχόμενο. Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι μια βαθύτερη ανάλυση για να εντοπίσεις τι είναι αυτό που κάνει τα δικά τους post ελκυστικά ώστε να διαφοροποιηθείς με επιτυχία. Σε αντίθετη περίπτωση μάθε από τα λάθη των ανταγωνιστών σου.

5. Παρέα με τα Hashtags

Τα Hashtags συνδέονται κυρίως με άλλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Twitter, το Instagram, το Tumblr και το Pinterest. Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να ακολουθείς συναφή Hashtag του κλάδου σου από αυτές τις πλατφόρμες για να παρακολουθείς αυτά που συμβαίνουν τώρα, ιδίως αυτά που ανεβάζουν οι απλοί χρήστες. Αυτό θα σε βοηθήσει να ανακαλύψεις νέες ιδέες και να δημιουργείς περιεχόμενό το οποίο θα συμβαδίζει με τις τελευταίες εξελίξεις.

6. Διαγωνισμοί, κληρώσεις & ερωτηματολόγια

Δημιούργησε έναν ντόρο γύρω από την σελίδα σου στο Facebook με διαγωνισμούς, κληρώσεις, ερωτηματολόγια κ.ο.κ. Με αυτόν τον τρόπο ενισχύεις την συμμετοχή του χρήστη στην σελίδα σου. Η μεγαλύτερη επιτυχία ενός διαγωνισμού είναι το άφθονο περιεχόμενο που θα δημιουργήσουν οι χρήστες για σένα. Για περισσότερες πληροφορίες διάβασε το άρθρο μου 9 Tips για έναν επιτυχημένο διαγωνισμό στο Facebook.

Είμαι σίγουρη πως αν υιοθετήσεις τουλάχιστον τα 5 πρώτα tips θα αλλάξει εντελώς ο τρόπος που σκέφτεσαι για την δημιουργία και διανομή περιεχομένου. Και είμαι ακόμα πιο σίγουρη ότι τα αποτελέσματα θα είναι εγγυημένα, όμως να θυμάσαι πως…

Tο Digital Marketing δεν είναι αγώνας ταχύτητας, αλλά μαραθώνιος!

Tell Us What You Think
0Like1Love0Haha0Bored0Angry

About Author