Τι είναι το Web Hosting

Με ένα απλό παράδειγμα που έχω χρησιμοποιήσει και για την επεξήγηση του Domain, θα σας δείξω πως λειτουργεί συνολικά το domain, το web hosting και η ιστοσελίδα. Στην συνέχεια θα δούμε λεπτομέρειες γύρω από την δικτυακή φιλοξενία (Web Hosting). 

Παράδειγμα

Ας πάρουμε για παράδειγμα το σπίτι σας. Το σπίτι σας έχει τρία βασικά χαρακτηριστικά.

 1. Το οίκημα (κτίριο)
 2. Το οικόπεδο 
 3. Την διεύθυνση

Δηλαδή, εάν αποφασίσετε να χτίσετε ένα σπίτι, βασική προϋπόθεση είναι να έχετε το οικόπεδο. Και φυσικά το οικόπεδο βρίσκεται σε μια πολύ συγκεκριμένη τοποθεσία (διεύθυνση).

Τώρα κάντε τον εξής παραλληλισμό:

 1. Website = οίκημα
 2. Web Hosting = οικόπεδο
 3. Domain name = διεύθυνση 

Δηλαδή για να σας παρέχει μια εταιρία Web Hosting, πρέπει πρώτα να έχετε ένα domain στην κατοχή σας. 


Γενικές πληροφορίες

Το Web Hosting είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να φιλοξενηθεί μια ιστοσελίδα. Ο δικτυακός χώρος δεν αγοράζεται, παρά μόνο ενοικιάζεται. Στο παρακάτω σχεδιάγραμμα, φαίνεται αρκετά καλά πως λειτουργεί το Web Hosting.

Τι είναι το web hosting

Δεν θέλω να σας βάλω σε περαιτέρω τεχνικές λεπτομέρειες, διότι ίσως και να μην χρειάζεται. Αυτό που έχει σημασία είναι να καταλάβετε την γενικότερη εικόνα.  Το web hosting εκτός από το ότι δημοσιεύει την ιστοσελίδα στον παγκόσμιο ιστό, έχει και άλλες χρησιμότητες.

Που χρειάζεται το Web Hosting (δικτυακή φιλοξενία)

 • “Δημοσιεύει” μια ιστοσελίδα στον παγκόσμιο ιστό (www.).
 • Είναι απαραίτητο για την δημιουργία λογαριασμών email της μορφής [email protected].
 • Χρησιμοποιείται για την μεταφορά αρχείων και την επικοινωνία με άλλες ιστοσελίδες. 

Μερικοί τύποι Φιλοξενίας (Hosting)

 • Δωρεάν Web Hosting: Οι εταιρίες που παρέχουν δωρεάν web hosting, προσφέρουν περιορισμένες υπηρεσίες (π.χ. δεν μπορείτε να συνδέσετε το δικό σας domain ή ο δικτυακός χώρος είναι πολύ μικρός). Ενώ συνήθως συνοδεύονται από διαφημίσεις, διότι έτσι συντηρούνται οικονομικά.  
 • Shared Web Hosting: Η ιστοσελίδα κάποιου φιλοξενείτε στον ίδιο server (διακομιστή) μαζί με άλλες (από εκατοντάδες έως και χιλιάδες) ιστοσελίδες. Συνήθως όλες οι ιστοσελίδες που βρίσκονται στον ίδιο server μοιράζονται από κοινού όλους τους πόρους του server, όπως RAM και CPU. Οι διαθέσιμες υπηρεσίες σε Shared Hosting συνήθως είναι απλά οι βασικές, ενώ δεν είναι ευέλικτες σε θέματα λογισμικού και ενημερώσεων. Η συνδρομή είναι ετήσια, το κόστος κυμαίνεται ανάλογα των απαιτήσεων του πελάτη, σε γενικές γραμμές όμως απευθύνεται σε ιστοσελίδες χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις οπότε το κόστος κυμαίνεται από 80€ έως 150€ το έτος. Δύσκολα θα βρείτε την “μαμά” εταιρία που παρέχει το Shared Web Hosting, διότι επί των πλείστων δουλεύουν με μεταπωλητές. Περίπου το 90% των εταιριών που παρέχει Shared Web Hosting είναι μεταπωλητής.
 • Dedicated Hosting Service: Ο χρήστης αποκτάει τον δικό του server είτε γιατί έτσι παρέχει υπηρεσίες host σε τρίτους, είτε γιατί η επιχείρηση είναι πολύ μεγάλη και έχει ανάγκη από δικό της server. Το κόστος είναι υψηλό και κυμαίνεται περίπου από 100€ έως και 300€ το μήνα, ίσως και περισσότερα (ανάλογα των απαιτήσεων). Ο χρήστης που έχει Dedicated Host έχει root πρόσβαση για είσοδο στο Linux και Windows, πράγμα που σημαίνει ότι έχει πλήρη πρόσβαση στην διαχείριση και είναι υπεύθυνος για την ασφάλεια  και την συντήρηση του server. Όταν λέμε ότι ο χρήστης έχει τον δικό του server, δεν εννοούμε στην πράξη ότι έχει και το hardware. 
 • Cloud Hosting: Το νέο είδος δικτυακής φιλοξενίας που επιτρέπει στους πελάτες να έχουν μεγάλη ευελιξία στην επέκταση και αξιοπιστία στις υπηρεσίες. Στο cloud hosting οι πελάτες χρεώνονται μόνο για τους πόρους που καταναλώνουν, αντί για μια ετήσια ή μηνιαία συνδρομή. Αυτό σημαίνει ότι μια νέα ιστοσελίδα στο ξεκίνημά χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις μπορεί να πληρώνει περίπου 5€/το μήνα. Η ίδια ιστοσελίδα εάν τον επόμενο μήνα καταναλώσει περισσότερους πόρους, επειδή αυξήθηκε η επισκεψιμότητα ο πελάτης μπορεί να πληρώσει 6€ κ.ο.κ.  Οι ιστοσελίδες που φιλοξενούνται σε cloud έχουν μεγαλύτερη αξιοπιστία από εναλλακτικές λύσεις, επειδή η τεχνολογία cloud μπορεί να αντισταθμίσει τυχόν απώλειες των πόρων από άλλους πόρους του συστήματος. 

 

Πως θα αποκτήσετε Web Hosting

Τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό υπάρχουν πάρα πολλές εταιρίες που παρέχουν Web Hosting, το κόστος περίπου είναι το ίδιο. Προσωπικά σας προτείνω να αποφεύγεται servers που βρίσκονται στην Αμερική, λόγω απόστασης. Δηλαδή όταν εσείς είστε στην Ελλάδα και ο server στην Αμερική, για να  δει κάποιος την ιστοσελίδα σας η κλήση (κλήση λέγεται όταν κάποιος μπαίνει στην ιστοσελίδα σας) έχει ενδιάμεσο σταθμό σε κάποια χώρα της Ευρώπης. 

Προσωπικά για το web-seo-greece, αλλά και για πελάτες μου προτείνω πάντα την εταιρία Digital Ocean, η οποία παρέχει Cloud Hosting και έχετε δικούς σας πόρους (RAM και CPU), ενώ ισχύει η τιμολογιακή πολιτική που αναφέρω παραπάνω.

Tell Us What You Think
0Like0Love0Haha0Bored0Angry

About Author