Οδηγός εγκατάστασης Drupal βήμα-βήμα στα Ελληνικά

Τι είναι το Drupal

Το Drupal είναι ένα CMS. Το ακρωνύμιο CMS προέρχεται από τις λέξεις Content Management System, δηλαδή Σύστημα Διαχείρισης Περιεχομένου. Με άλλα λόγια, CMS είναι ένα διαδικτυακό πρόγραμμα πάνω στο οποίο χτίζουμε μια ιστοσελίδα και διαχειριζόμαστε το περιεχόμενό της online (σε πραγματικό χρόνο).

Βασικό χαρακτηριστικό ενός CMS είναι η απλότητα που παρέχει στους απλούς χρήστες για την διαχείριση του περιεχομένου της ιστοσελίδας, δηλαδή την προσθήκη,  αφαίρεση ή ανανέωση κειμένων, φωτογραφιών, video κ.λ.π.

Σήμερα υπάρχουν πάρα πολλά Open Source CMS1, τα οποία κατηγοριοποιούνται με βάση την πλατφόρμα στην οποία στηρίζονται ή την τεχνολογία που χρησιμοποιούν. Για παράδειγμα το Drupal, χρησιμοποιεί πλατφόρμα PHP2 και υποστηρίζει μια πληθώρα βάσεων δεδομένων.


1 Open Source CMS, είναι τα λογισμικά ανοιχτού κώδικα, δηλαδή του κώδικα που μπορεί να τον δει ο καθένας και να επέμβει σε αυτόν, ενώ η αρχική πλατφόρμα διατίθεται δωρεάν.

2 PHP, είναι μια γλώσσα προγραμματισμού για την δημιουργία web σελίδων με δυναμικό περιεχόμενο.


Το Drupal κατέχει, μαζί με το WordPress, την 1η θέση στο Hall Of Fame των Open Source CMS. Το WordPress είναι δημοφιλή για διαφορετικούς λόγους από ότι είναι το Drupal.


Απαιτούμενες γνώσεις για να ξεκινήσετε

Αυτό το άρθρο επικεντρώνεται στην εγκατάσταση του Drupal χωρίς να επεκτείνετε στην διαχείριση ή την δημιουργία theme. Αυτό σημαίνει ότι σε αυτή την φάση δεν απαιτούνται γνώσεις προγραμματισμού ή γνώση του περιβάλλοντος του Drupal.

Όμως για την εγκατάσταση απαιτείται να έχετε τις εξής δεξιότητες:

  • Windows – το περιβάλλον του λειτουργικού συστήματος, εξοικείωση με τα «παράθυρα», διαχείριση αρχείων, δημιουργία φακέλων, αποσυμπίεση αρχείων, εγκατάσταση προγραμμάτων, άνοιγμα προγραμμάτων κ.λ.π.
  • Internet – να μπορείτε να ανοίγετε ιστοσελίδες και να πλοηγήστε μέσα σε αυτές, να κατεβάζετε αρχεία.
  • Αγγλικά – να έχετε τουλάχιστον βασικές γνώσεις αγγλικών ώστε να βγάζετε νόημα διαβάζοντας ενδεχομένως κάποιες οδηγίες ή μηνύματα του Drupal κ.λ.π.


Τι χρειάζεστε πριν ξεκινήσετε

Πριν ξεκινήσετε την εγκατάσταση του Drupal, χρειάζεστε:

  • Ένα Domain Name.
  • Web Hosting.
  • Σύνδεση στο internet (γίνεται και χωρίς σύνδεση, αλλά αυτό θα του δούμε σε άλλο άρθρο).
  • Ένα πρόγραμμα αποσυμπίεσης αρχείων.
  • Ένα πρόγραμμα FTP (File Tranfer Protocol), όπως το FileZilla (διατίθεται δωρεάν, κατεβάστε την έκδοση client).

Αφού διαθέτεται όλα τα παραπάνω πριν προχωρήσετε στην εγκατάσταση του Drupal ρίξτε μια ματιά στο άρθρο Εγκατάσταση Drupal στα Ελληνικά – Απαιτήσεις Συστήματος.

Το άρθρο αναφέρεται αναλυτικά στα θέματα:

  • Χώρος στον δίσκο
  • Web Server
  • Βάση δεδομένων
  • PHP

Περιληπτικά να σας υπενθυμίσω ότι το Drupal λειτουργεί καλύτερα σε Web Server Apache με βάση δεδομένων MySQL και PHP για Drupal 7 η έκδοση 5.3.

Σήμερα όλες οι εταιρίες Web Hosting καλύπτουν εξ ορισμού τις απαιτήσεις του Drupal, οπότε δεν θα έχετε πρόβλημα στο να βρείτε μια εταιρία που να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις αυτές. Εμείς σας προτείνουμε την Digital Ocean η οποία σας παρέχει cloud και όχι shared host.  

 

1o Βήμα: Λήψη & αποσυμπίεση Drupal

1.1 Λήψη

Αυτή την στιγμή η πιο πρόσφατη έκδοση του Drupal είναι η 7.36 την οποία μπορείτε να κατεβάσετε πατώντας εδώ. Μέσα σε αυτό το άρθρο πάντα θα βλέπετε την νεότερη έκδοση του Drupal και παλαιότερες εκδόσεις καθώς και μελλοντικές οι οποίες όμως είναι σε beta (δηλαδή δοκιμαστική λειτουργία).

Κατεβάστε την τελευταία έκδοση του Drupal

Πατήστε πάνω στo tar.gz ή στο zip. Θα αρχίσει να κατεβαίνει ένα αρχείο το οποίο θα αποθηκευτεί εκεί όπου έχετε ορίσει να αποθηκεύονται τα downloads.

Καλό είναι να αποθηκεύσετε το Drupal Core σε έναν συγκεκριμένο φάκελο. Δημιουργείστε έναν φάκελο C:/Drupal/ και ρίξτε εκεί μέσα το συμπιεσμένο αρχείο με drag-drop ή αποκοπή-επικόλληση από τον φάκελο που αυτόματα αποθηκεύτηκε το αρχείο κατά την λήψη.


1.2 Αποσυμπίεση

Αυτή την στιγμή έχετε το αρχείο Drupal Core σε συμπιεσμένη μορφή. Ανεξάρτητα από το πρόγραμμα αποσυμπίεσης που χρησιμοποιείται κάντε πάνω στο αρχείο δεξί κλικ και επιλέξτε αποσυμπίεση (ή unzip ή extract, η ονομασία της εντολής εξαρτάται από το πρόγραμμα – αλλά η ουσία είναι η ίδια – στο παράδειγμα χρησιμοποιώ το πρόγραμμα WinRAR). Καλύτερα να κάνετε extract σε έναν φάκελο με όνομα Drupal-7.36 .  

Κάντε αποσυμπίεση το αρχείο Drupal που κατεβάσατε

Αφού κάνετε extract θα βλέπετε την παρακάτω οθόνη.

Αφού κάνετε extract το Drupal θα βλέπετε την παρακάτω οθόνη

Προς το παρόν κάντε ελαχιστοποίηση (minimize) το παράθυρο όπου είναι αποθηκευμένο το Drupal Core.

 

2o Βήμα: Δημιουργία βάσης δεδομένων

Σε αυτή τη φάση θα δούμε δύο διαφορετικούς τρόπους για να δημιουργήσετε την βάση δεδομένων η οποία θα είναι συνδεδεμένη με το Drupal που θα εγκαταστήσετε. Η βάση δεδομένων είναι πολύ σημαντικό βήμα, διότι εκεί αποθηκεύονται όλες οι πληροφορίες του Drupal καθώς και όλο το περιεχόμενο της ιστοσελίδας.

1oς τρόπος / ο πιο απλός

Δημιουργία βάσης δεδομένων μέσω Control Panel
 

2ος τρόπος / ο πιο ασφαλής 

Δημιουργία βάσης δεδομένων μέσω phpMyAdmin

 

3o Βήμα: Ανεβάστε το Drupal Core

Στο 1o Βήμα, είχατε αποσυμπιέσει το αρχείο του Drupal Core. Σε αυτή την φάση θα ανεβάσετε το Drupal στον δικτυακό σας χώρο. Για αυτή την διαδικασία χρειάζεστε ένα πρόγραμμα FTP, όπως το  FileZilla. Κατεβάστε το FileZilla και ακολουθήστε τις οδηγίες εγκατάστασης, υπάρχει δυνατότητα εγκατάστασης στα Ελληνικά.
Δημιουργήστε στο FileZilla μια νέα Τοποθεσία. Για την δημιουργία Τοποθεσίας ο πάροχος σας έχει στείλει τα στοιχεία της σύνδεσης για FTP.

Αυτά τα στοιχεία περιλαμβάνουν τα πεδία:

  • Hostname (κόμβος),
  • Username (όνομα χρήστη),
  • Password (κωδικό πρόσβασης).  

Για αναλυτικές οδηγίες διαβάστε Εγκατάσταση και Ρύθμιση FTP Client.
 

4ο Βήμα: Δημιουργία αρχείου settings.php (Drupal 7.x) ή services.yml (Drupal 8.x) & δικαιώματα αρχείων

Πριν τρέξετε την εγκατάσταση θα πρέπει να δημιουργήσετε το αρχείο settings.php ή το services.yml η διαδικασία είναι απλή. Στην ουσία κάνετε αντιγραφή και μετονομασία αρχείου. Αυτό μπορείτε να το κάνετε απευθείας μέσα από το FileZilla ή τοπικά και να ανεβάσετε το αρχείο. 

Για την έκδοση Drupal 7.x

Μέσα στα αρχεία που ανεβάσατε στο FileZilla ή τοπικά στον δίσκο σας, βρείτε το αρχείο sites/default/default.settings.php

Οδηγός εγκατάστασης Drupal βήμα-βήμα στα Ελληνικά

Επιλέξτε το αρχείο, κάντε δεξί-κλικ και πατήστε Αντιγραφή ή επιλέξτε το αρχείο και πατήστε από το πληκτρολόγιο την συντόμευση Ctrl+C (ταυτόχρονα)

Οδηγός εγκατάστασης Drupal βήμα-βήμα στα Ελληνικά

Τώρα κάντε δεξί κλικ σε ένα οποιοδήποτε κενό σημείο του παραθύρου και επιλέξτε Επικόλληση ή από το πληκτρολόγιο πατήστε την συντόμευση Ctrl+V (ταυτόχρονα).

Οδηγός εγκατάστασης Drupal βήμα-βήμα στα Ελληνικά

Κάντε δεξί κλικ πάνω στο αρχείο με όνομα default.settings – Copy .php και επιλέξτε Μετονομασία. Δώστε το όνομα settings.php

Οδηγός εγκατάστασης Drupal βήμα-βήμα στα Ελληνικά

Ανεβάστε με FTP (FileZilla) το αρχείο settings.php στον φάκελο  sites/default/. Μην σβήσετε το αρχείο default.settings.php, το Drupal χρειάζεται και τα δύο αρχεία. 

Οδηγός εγκατάστασης Drupal βήμα-βήμα στα Ελληνικά

Για την έκδοση Drupal 8.x

Η διαδικασία είναι ακριβώς η ίδια (και στον ίδιο φάκελο) μόνο που το αρχείο είναι το sites/default/default.services.yml το οποίο μετονομάζεται σε services.yml


Δικαιώματα αρχείων πριν την εγκατάσταση

Μόνο για την εκτέλεση της εγκατάστασης θα πρέπει να αλλάξετε τα δικαιώματα στο αρχείο settings.php ή services.yml. Αυτό θα το κάνετε μέσω FileZilla, από το προηγούμενο βήμα είστε ήδη στον φάκελο /sites/default. Στην Απομακρυσμένη τοποθεσία (δεξί μέρος της οθόνης), κάντε δεξί κλικ πάνω στο αρχείο settings.php ή services.yml και πατήστε “Δικαιώματα αρχείου“. Ανοίγει ένα παράθυρο, στο πεδίο “Αριθμητική Τιμή” συμπληρώστε τον αριθμό 666.

Οδηγός εγκατάστασης Drupal βήμα-βήμα στα Ελληνικά

Δικαιώματα αρχείων μετά την εγκατάσταση

Μετά την ολοκλήρωση της εγκατάστασης ακολουθείστε τα ίδια βήματα (όπως και πριν) και στην “Αριθμητική Τιμή“, συμπληρώστε τον αριθμό 444.

 

5ο Βήμα: Τρέξτε το αρχείο εγκατάστασης

5.1 Drupal 7.x

5.1.1: Ανοίξτε ένα πρόγραμμα πλοήγησης (browser)  π.χ. Chrome, Mozilla, Safari κ.ο.κ.

5.1.2: Το URL που θα πληκτρολογείσετε για να τρέξει η εγκατάσταση, εξαρτάται από το σημείο στο οποίο αποθηκεύσατε το Drupal (3o Βήμα). Δηλαδή:

  • Εγκατάσταση ως βασική ιστοσελίδα (root),  πληκτρολογείστε  http://www.example.com/install.php
  • Εγκατάσταση σε υπο-φάκελο ή subdomain, πληκτρολογείστε  http://www.example.com/yourfolder/install.php

​5.1.3: Μόλις πληκτρολογήσετε το URL θα αρχίσει να τρέχει η εγκατάσταση. Σε κάθε βήμα θα βλέπετε μια οθόνη η οποία σας ενημερώνει για την πρόοδο της εγκατάστασης/  

Choose profile > Επιλέξτε Standard

Οδηγός εγκατάστασης Drupal βήμα-βήμα στα Ελληνικά

Choose language > Σε αυτή την φάση επιλέξτε English. Το Drupal υποστηρίζει 100% μετάφραση τόσο στο back end (σύστημα διαχείρισης) όσο και στο front end (ιστοσελίδα)

Οδηγός εγκατάστασης Drupal βήμα-βήμα στα Ελληνικά

Verify requirements > Σε αυτή τη φάση το Drupal, ελέγχει ότι πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις ώστε να συνεχιστεί η εγκατάσταση. Εάν δεν υπάρχει πρόβλημα η διαδικασία προχωράει στο επόμενο βήμα. Διαφορετικά θα δείτε μια οθόνη σαν την παρακάτω. Το Drupal εκτός από το λάθος, σας δίνει εξήγηση και λύση του προβλήματος. Τα πιο πιθανά σφάλματα έχουν σχέση με τα δικαιώματα αρχείων ή δεν υπάρχει κάποιος φάκελος ή λείπει κάποιο αρχείο (συνήθως το settings.php). Τέτοιου είδους σφάλματα μπορείτε να τα λύσετε και μόνοι σας μέσω του FileZilla. Εάν έχετε ακολουθήσει πιστά τα παραπάνω βήματα δεν θα δείτε τέτοια σφάλματα. Για προβλήματα με τον Web server ή με την PHP θα πρέπει να απευθυνθείτε στην εταιρία που σας παρέχει Web Hosting. Εάν δεν έχετε εμπειρία, πάρτε ένα Print Screen από την οθόνη με τα σφάλματα (πατήστε από το πληκτρολόγιο το κουμπί PrintScrn, αυτή η λειτουργία “φωτογραφίζει την οθόνη). Στην συνέχεια στείλτε στον πάροχο ένα email, εκεί κάντε επικόλληση και αυτόματα θα μπει η φωτογραφία με το απόσπασμα οθόνης.  

Οδηγός εγκατάστασης Drupal βήμα-βήμα στα Ελληνικά

Set up database > Σε αυτή τη φάση  συνδέεται την βάση δεδομένων που φτιάξατε στο 2ο Βήμα με το Drupal. Στην ενότητα Database type, επιλέξτε MySQL, MariaDM, or equivalent. Στα επόμενα 3 πεδία συμπληρώστε τα στοιχεία που σας είχα πει να φυλάξετε σε ένα αρχείο. Δηλαδή στο πεδίο > Database name: Το όνομα της βάσης που φτιάξατε, Database username: Το όνομα του χρήστη που φτιάξατε ο οποίος έχει ήδη συνδεθεί με την συγκεκριμένη βάση (αυτό έχει γίνει σε προηγούμενο βήμα), Database password: Ο κωδικός ασφαλείας που ορίσατε για τον χρήστη.  Πατήστε Save and continue.

Οδηγός εγκατάστασης Drupal βήμα-βήμα στα Ελληνικά

Install profile > Εδώ τώρα γίνεται στην ουσία η εγκατάσταση όλων των απαιτούμενων modules που χρειάζεται το Drupal. Περιμένετε να ολοκληρωθεί η διαδικασία. 

Οδηγός εγκατάστασης Drupal βήμα-βήμα στα Ελληνικά

 

Configure site > Συμπληρώστε τις πληροφορίες της ιστοσελίδας (αυτά αλλάζουν και αργότερα μέσα από την διαχείριση του Drupal). 

  • Site name: Δώστε ένα όνομα στην ιστοσελίδα σας π.χ. Η πρώτη μου ιστοσελίδα 
  • Site e-mail address: Δηλώστε το email σας, προσοχή να είναι έγκυρο!
  • Username: Κάθε φορά που θα μπαίνετε στο διαχειριστικό κομμάτι του Drupal θα πρέπει να κάνετε σύνδεση. Διαλέξτε ένα username.
  • Password: Διαλέξτε ένα ισχυρό κωδικό ασφαλείας (συνδέετε με το username).

 Φυλάξτε αυτά τα στοιχεία κάπου, για λόγους ασφαλείας. Ειδικά το username και το password, θα σας χρειάζονται για να κάνετε είσοδο στο διαχειριστικό περιβάλλον του Drupal.

Οδηγός εγκατάστασης Drupal βήμα-βήμα στα Ελληνικά

Finished > Σχεδόν ολοκληρώσατε την εγκατάσταση. Συμπληρώστε τα παρακάτω απλά στοιχεία. Την χώρα σας, ρυθμίστε την ώρα και κάντε check στο ότι θέλετε να ενημερώνεστε για τα updates που βγαίνουν. Πατήστε Save and continue.

Οδηγός εγκατάστασης Drupal βήμα-βήμα στα Ελληνικά

6ο Βήμα: Clean URLs

Εξορισμού το Drupal χρησιμοποιεί και παράγει URLs, της μορφής [http:/yourwebsite.gr/?q=node/83]. Αυτή η μορφή των URLs είναι δύσκολη να διαβαστεί από τις μηχανές αναζήτησης οι οποίες δυσκολεύονται να δημιουργήσουν ένα ευρετήριο με το περιεχόμενο των σελίδων σας. Για να έχετε URLs της μορφής [http:/yourwebsite.gr/something] θα πρέπει να ενεργοποιήσετε τα Clean URLs. 

Πατήστε εδώ για την Ενεργοποίηση των Clean URLs στο Drupal
 

Συγχαρητήρια, μόλις εγκαταστήσατε το Drupal!

Καλή διασκέδαση με τους πρώτους σας πειραματισμούς.  Θα ακολουθήσουν για άλλα άρθρα για την διαχείριση του Drupal και την δημιουργία theme!

Tell Us What You Think
0Like0Love0Haha0Bored0Angry

About Author