Τι είναι και γιατί να κάνετε το δικό σας Case Study

Τι είναι Case Study (ελληνικά: Περιπτωσιολογική Μελέτη)

Ένα case study είναι ο απολογισμός μιας δραστηριότητας ή ενός γεγονότος που περιέχει μια πραγματική ή υποθετική κατάσταση η οποία περιλαμβάνει όλες τις πολυπλοκότητες που την συνθέτουν. Οι περιπτωσιολογικές μελέτες καταρτίζονται ώστε να βοηθούν να δείτε εσείς ή οι άλλοι πως επηρεάζονται οι αποφάσεις σε μια πραγματική κατάσταση της ζωής είτε αυτή είναι επαγγελματική ή οτιδήποτε άλλο.

Είναι σημαντικό να ξέρετε ότι ένα Case Study ασχολείται με έναν άνθρωπο ή με μια μικρή ομάδα ανθρώπων με τα ίδια χαρακτηριστικά ή με ένα μεμονωμένο γεγονός ή με μια απλή συγκεκριμένη κατάσταση. Μελέτες που απαιτούν ανάλυση μεγάλων μεριδίων πληθυσμού απαιτούν στατιστική ανάλυση.

Βασικά χαρακτηριστικά μιας καλής περιπτωσιολογικής μελέτης:

  • Λαμβάνεται πληροφορίες από την πραγματική ζωή (οι αληθινές ταυτότητες των πηγών σας πρέπει να προστατεύεται).
  • Αποτελείται από πολλά μέρη τα οποία συνήθως καταλήγουν είτε σε αναφορά προβλημάτων, είτε σε θέματα προς συζήτηση.
  • Δεν μπορεί να υπάρξει ένα σαφές σημείο αποκοπής της κατάστασης.
  • Περιλαμβάνει επαρκείς πληροφορίες ώστε οι αναγνώστες να μπορούν να αντιμετωπίσουν προβλήματα ή ζητήματα.
  • Περιέχει όλο το πλαίσιο της περίπτωσης που μελετάτε, την προσωπικότητα των συμμετεχόντων, την αλληλουχία των γεγονότων, τα προβλήματα των συγκρούσεων, ενδεικτικές κατευθύνσεις (προσοχή όχι λύσεις).

Γιατί να κάνετε Case Study

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να κάνετε μια περιπτωσιολογική μελέτη [case study]. Είτε είστε μαθητής, φοιτητής ή επαγγελματίας θα πρέπει να ακολουθήσετε μια μεθοδολογία ώστε να γίνει η ζωή σας πιο εύκολη. Σίγουρα η κατάρτιση μελέτης είναι μια διαδικασία που απαιτεί συνέπεια και επιμονή, ενώ οπωσδήποτε πρέπει να μένετε στα γεγονότα χωρίς να επηρεάζεστε προσωπικά, διότι έτσι θα αλλοιωθούν τα συμπεράσματά σας.

Ανεξάρτητα από τους λόγους που θέλετε να κάνετε το δικό σας Case Study, είναι πραγματικά μια συναρπαστική εμπειρία. Καθώς θα προχωράει η έρευνα  και θα εμφανίζονται τα πορίσματα, θα διαπιστώσετε ότι μέσω της διαδικασίας έχετε λάβει πολύτιμη γνώση την οποία σε καμία άλλη περίπτωση δεν θα παίρνατε.

Αν για παράδειγμα είστε επαγγελματίας και καταρτίσετε ένα Case Study για την αγαπημένη σας εμπορική μάρκα, στην ουσία θα μάθετε από πρώτο χέρι τι ακριβώς έκανε αυτή η εταιρία για να είναι επιτυχημένη. Με άλλα λόγια θα έχετε καταγράψει βήμα-βήμα τις στρατηγικές κινήσεις που έκαναν, καθώς και πως αντιδρούσαν οι καταναλωτές. Δώστε λίγο χρόνο στον εαυτό σας και αναλογιστείτε  την αξία αυτής της γνώσης. 

Εξετάζουμε τρεις μεθόδους:

  1. Σχεδιασμός Ακαδημαϊκής Περιπτωσιολογικής Μελέτης
  2. Διεξαγωγή επιστημονικών ερευνών Περιπτωσιολογικής Μελέτης (σύντομα)
  3. Φτιάξτε ένα Marketing Case Study

Tell Us What You Think
2Like1Love1Haha1Bored0Angry

About Author