Σχεδιασμός Ακαδημαϊκής Περιπτωσιολογικής Μελέτης [Case Study]

3 τρόποι για να φτιάξετε το δικό σας Case Study:

 1. ΕΙΣΤΕ ΕΔΩ Σχεδιασμός Ακαδημαϊκής Περιπτωσιολογικής Μελέτης
 2. Διεξαγωγή επιστημονικών ερευνών Περιπτωσιολογικής Μελέτης (σύντομα)
 3. Φτιάξτε ένα Marketing Case Study

1. Σχεδιασμός Ακαδημαϊκής Περιπτωσιολογικής Μελέτης [Case Study]

1.1 Βρείτε το θέμα της μελέτης.

Αν είστε μαθητής ή φοιτητής ή επαγγελματίας και πρέπει να σχεδιάσετε ένα Case Study, αλλά το μόνο που ξέρετε είναι στο περίπου η θεματολογία τότε το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι να βρείτε το θέμα.

Σχεδιασμός Case Study, βρείτε το θέμα

Μια περιπτωσιολογική μελέτη [Case Study] επικεντρώνεται σε ένα μόνο άτομο, σε μια μικρή ομάδα ανθρώπων ή σε ένα περιστασιακό απλό γεγονός. Θα πρέπει να διεξάγετε ποιοτική έρευνα για να βρείτε συγκεκριμένες λεπτομέρειες και περιγραφές ώστε να δείτε πως το θέμα σας επηρεάζεται.

 • Για παράδειγμα, μια ιατρική περιπτωσιολογική μελέτη θα μπορούσε να μελετήσει το πως ένας συγκεκριμένος ασθενής ή μια μικρή ομάδα ασθενών με τα ίδια χαρακτηριστικά, επηρεάζεται από έναν τραυματισμό. Ένα case study πάνω στην ψυχολογία μπορεί να μελετήσει μια μικρή ομάδα ανθρώπων σε μια πειραματική μορφή θεραπείας.
 • Οι περιπτωσιολογικές μελέτες [case studies] δεν έχουν σχεδιαστεί για μεγάλες μελέτες που αφορούν μεγάλα μερίδια του πληθυσμού ή μεγάλες ομάδες. Κάτι τέτοιο απαιτεί στατιστική ανάλυση.

1.2 Αποφασίστε μεταξύ μιας νέας υποψήφιας μελέτης ή αναδρομικής.

Σχεδιασμός Case Study, αποφασίστε νέα ή αναδρομική μελέτη

Μια νέα υποψήφια μελέτη [Case Study]  απαιτεί μεγάλη εμπλοκή με την υπόθεση που ερευνάτε. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να κάνετε και όλες τις έρευνες που ενδεχομένως συνδέονται με το θέμα σας και ίσως θα πρέπει να ζητήσετε τη συμμετοχή ατόμων ή μικρών ομάδων. Τα αναδρομικά case studies που σχετίζονται με το αντικείμενο της μελέτης σας, εξετάζουν ένα μικρό αριθμό περιπτώσεων του παρελθόντος. Άρα δεν απαιτείται από εσάς τόσο μεγάλη εμπλοκή με τις παραμέτρους του θέματος.

1.3 Περιορίστε τους στόχους της έρευνάς σας.

Αν οι κατευθυντήριες γραμμές δεν σας έχουν δοθεί από έναν καθηγητή ή από τον εργοδότη σας ή απλά εσείς αποφασίσατε να ξεκινήσετε την συγγραφή ενός Case Study, θα πρέπει οπωσδήποτε να βάλετε όρια αλλιώς θα χαθείτε στις λεπτομέρειες.

Σχεδιασμός Case Study, περιορίστε τους στόχους σας

Ένας καλός τρόπος για να βάλετε όρια, είναι να διαλέξετε ανάμεσα από τα κύρια είδη των περιπτωσιολογικών μελετών, τα οποία έχουν οργανωθεί ανά στόχο:

 • Τα Επεξηγηματικά Case Studies περιγράφουν μια πρωτόγνωρη κατάσταση, προκειμένου να βοηθήσουν άλλους ανθρώπους να κατανοήσουν.
  Για παράδειγμα, η μελέτη της περίπτωσης ενός ατόμου με κατάθλιψη, σχεδιάζετε ώστε να βοηθήσει στην μετάδοση της υποκειμενικής εμπειρίας της κατάθλιψης σε εκπαιδευόμενους θεραπευτές. 
 • Τα Διερευνητικά Case Studies, είναι προκαταρκτικά σχέδια που βοηθούν στην μελλοντική καθοδήγηση. Αυτά τα έργα είναι μεγαλύτερης κλίμακας και στόχος τους είναι να εντοπίσουν ερευνητικά ερωτήματα και πιθανές ερευνητικές προσεγγίσεις.
  Για παράδειγμα μια διερευνητική μελέτη θα μπορούσε να αφορά τρία διαφορετικά σχολικά προγράμματα εκπαίδευσης, περιγράφοντας τα μειονεκτήματα και τα πλεονεκτήματα κάθε εκπαιδευτικής προσέγγισης. Στόχος είναι η μελέτη να δώσει ενδεικτικά (ή δοκιμαστικά) συστάσεις για το πως θα μπορούσε να οργανωθεί ένα νέο σχολικό πρόγραμμα διδασκαλίας. 
 • Τα Case studies Κρίσιμων (ή Ζωτικών) Περιπτώσεων επικεντρώνονται σε μια μοναδική περίπτωση χωρίς γενικευμένο σκοπό. Παραδείγματα τέτοιων περιπτώσεων περιλαμβάνουν μια περιγραφική μελέτη ενός ασθενούς με μια σπάνια πάθηση ή την μελέτη μιας πολύ συγκεκριμένης υπόθεσης ώστε να καθοριστεί αν τελικά μπορεί να εφαρμοστεί μια ευρέως καθολική θεωρία ή οποία θα είναι χρήσιμη σε όλες τις περιπτώσεις.

1.4 Δεοντολογική έγκριση.

Αρκετές  περιπτωσιολογικές μελέτες απαιτούν πριν ξεκινήσετε να έχετε λάβει από τον νόμο δεοντολογική έγκριση, ειδικά όταν αυτές εμπλέκουν ανθρώπους. Όμως ακόμη και εάν η μελέτη σας, δεν απαιτεί άμεσα τέτοιου είδους έγκριση θα πρέπει οπωσδήποτε να έχετε μια εσωτερική ηθική εποπτεία.

Σχεδιασμός Case Study, δεοντολογική έγκριση

Μην ξεχνάτε ότι μια περιπτωσιολογική μελέτη δεν πρέπει να βλάπτει τους συμμετέχοντες, βέβαια υπάρχουν περιπτώσεις που μπορεί να σας ζητηθεί να το αποδείξετε.

 • Σε κάθε περίπτωση ακόμη και εάν διεξάγετε μια αναδρομική περιπτωσιολογική μελέτη μην ξεχνάτε ότι όταν δημοσιευθεί, μια νέα ερμηνεία (κάποιου τρίτου) μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στους συμμετέχοντες της αρχικής ανάλυσης.

Προσοχή, δεν εννοώ ότι δεν πρέπει να καταλήξετε σε συμπεράσματα ή να δώσετε μια νέα προσέγγιση ή λύση. Αναφέρομαι ότι οι άνθρωποι που σας βοήθησαν σε μια τέτοια έρευνα (π.χ. ζητήσατε από 10 άτομα να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο), δεν πρέπει να εκτεθούν ή να πέσουν “θύματα” κριτικής που μπορεί να θίξει την προσωπικότητά τους ή να βλάψει την επαγγελματική ή προσωπική τους ζωή. Είναι μια λεπτή γραμμή την οποία θα ξεπεράσετε χρησιμοποιώντας τη “χρυσή τομή“.

1.5 Χρονοδιάγραμμα.

Οι περισσότερες ακαδημαϊκές περιπτωσιολογικές μελέτες διαρκούν τουλάχιστον 3 με 6 μήνες και πολλές από αυτές συνεχίζονται για χρόνια. Φυσικά εσείς ίσως περιορίζεστε είτε από τις σπουδές σας ή από χρηματοδότηση ή απλά σας έχουν θέσει χρόνο παράδοσης. Όπως και να έχει χρειάζεστε κάποιες εβδομάδες τουλάχιστον για τη διεξαγωγή της μελέτης, για αυτό φροντίστε να διαχειριστείτε σωστά τον χρόνο σας.

Περιπτωσιολογική μελέτη (case study), βάλτε χρονοδιάγραμμα

 • Φαντάζομαι ότι εάν είστε φοιτητής ή μαθητής θα έχετε ήδη ενημερωθεί νωρίτερα ή το είδος του Case Study που πρέπει να φέρετε εις πέρας δεν έχει πολύ μεγάλες απαιτήσεις ή έχετε αρκετές κατευθυντήριες γραμμές ώστε να προχωρήσετε γρηγορότερα.
 • Αν είστε επαγγελματίας και πρέπει εσείς να ορίσετε τον χρόνο παράδοσης, σκεφτείτε το πολύ καλά πριν απαντήσετε και επιπλέον δώστε και λίγο χρόνο παραπάνω για τις “αναποδιές”.
 • Αν σας έχουν ζητήσει να παραδώσετε ένα Case Study σε συγκεκριμένο χρόνο, μην δεσμευτείτε πριν υπολογίσετε σωστά. Κάτι τέτοιο μπορεί να σας εκθέσει  και τα αποτελέσματα να είναι αρνητικά τόσο για την ίδια την περιπτωσιολογική μελέτη όσο και για εσάς τους ίδιους.

1.6 Σχεδιάστε την στρατηγική της έρευνας με κάθε λεπτομέρεια.

Δημιουργήστε ένα σχεδιάγραμμά που περιγράφει πως και από που θα συγκεντρώσετε στοιχεία και απαντήσεις στις ερωτήσεις της έρευνά σας.

Σχεδιάστε με κάθε λεπτομέρεια την στρατηγική του case study

Φυσικά η ακριβής προσέγγιση είναι στο χέρι σας, αλλά οι παρακάτω συμβουλές μπορεί να βοηθήσουν.

 • Θέστε 4 ή 5 ερωτήματα που σκοπεύετε να απαντηθούν στα πλαίσια της μελέτης μέσα από το Case Study. Σκεφτείτε προοπτικές στην προσέγγιση του κάθε ζητήματος που θέσατε.
 • Επιλέξτε τουλάχιστον δύο, και κατά προτίμηση περισσότερες, πηγές δεδομένων: Αναφορές, έρευνα από το διαδίκτυο, έρευνα στη βιβλιοθήκη, ερευνητικές συνεντεύξεις ή ερωτηματολόγια, συνεντεύξεις με ειδικούς, επιτόπια έρευνα κ.ο.κ.
 • Σχεδιάστε με προσοχή τις ερωτήσεις της συνέντευξης ή του ερωτηματολογίου. Στόχος είναι οι ερωτήσεις να σας οδηγήσουν σε εις βάθος απαντήσεις. Εάν έχετε συμπεριλάβει προσωπικές συνεντεύξεις φροντίστε οι ερωτήσεις να οδηγούν σε συνεχή συνομιλία που να σχετίζεται πάντα με τους στόχους της έρευνας.

1.7 Επιστρατεύστε συμμετέχοντες, εάν αυτό είναι απαραίτητο.

Ίσως να έχετε κατά νου ήδη κάποια άτομα που θα θέλατε να συμμετέχουν στο ερευνητικό κομμάτι ή θα πρέπει να επιστρατεύσετε κάποιους ανθρώπους που να πληρούν τα κριτήρια της μελέτης σας. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να έχετε προετοιμαστεί από πριν, αλλιώς θα σπαταλήσετε πολύτιμο χρόνο.

Επιστρατεύστε συμμετέχοντες για το case study

Σχεδιάστε ένα σαφές χρονικό πλαίσιο για το πως θα διαχειριστείτε τους διαθέσιμους πιθανούς συμμετέχοντες (εθελοντές ή μη). Ενημερώστε τους πλήρως για τον χρόνο που θέλετε, π.χ. ότι μια συνέντευξη θα διαρκέσει 40 λεπτά ή ότι το ερωτηματολόγιο συμπληρώνεται σε 15 λεπτά. Σε καμία περίπτωση δεν προσβάλλετε τους συμμετέχοντες και φυσικά δεν ασκείτε κριτική στις απαντήσεις τους.

 • Για να επιστρατεύσετε συμμετέχοντες (εθελοντές ή μη), εφόσον δεν διεξάγετε στατιστική ανάλυση δεν χρειάζεται να βρείτε ανθρώπους  με διαφορετικές κοινωνικές ή  πολιτισμικές καταβολές. Βασικά πρέπει να κάνετε ακριβώς το αντίθετο, μην ξεχνάτε ότι η περιπτωσιολογική μελέτη ασχολείται με μικρές ομάδες ομοειδών ανθρώπων ή με ένα συγκεκριμένο γεγονός. Βέβαια ακόμη και στο μικρό δείγμα ανθρώπων που θα έχετε στην διάθεσή σας θα πρέπει να είστε ενήμεροι για τυχόν προκαταλήψεις. Εάν οι προκαταλήψεις αυτές αλλοιώνουν σημαντικά τις απαντήσεις των συμμετεχόντων σας τότε θα πρέπει να το αναφέρετε στην έρευνά σας, διαφορετικά θα αναιρεθεί η ίδια η ουσία της μελέτης.

Πηγή φωτογραφιών: wikiHow

3 τρόποι για να φτιάξετε το δικό σας Case Study:

 1. ΕΙΣΤΕ ΕΔΩ > Σχεδιασμός Ακαδημαϊκής Περιπτωσιολογικής Μελέτης
 2. Διεξαγωγή επιστημονικών ερευνών Περιπτωσιολογικής Μελέτης (σύντομα)
 3. Φτιάξτε ένα Marketing Case Study
Tell Us What You Think
0Like0Love0Haha0Bored0Angry

About Author