Σε πόσο χρόνο θα δω την ιστοσελίδα μου στα αποτελέσματα της Google;

Αυτή είναι μία από τις πιο συχνές ερωτήσεις που ακούω σχεδόν από κάθε πελάτη που επισκέπτομαι  και δυστυχώς η απάντηση δεν είναι τόσο απλή.

Η επιτυχία κάθε SEO εκστρατείας και ο χρόνος που χρειάζεται για να δείτε τα πρώτα αποτελέσματα, μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το μέγεθος του SEO project που έχετε, την αγορά που στοχεύετε, την τρέχουσα κατάσταση της ίδιας της ιστοσελίδας και άλλους παράγοντες.

Κατά την τελευταία δεκαετία περίπου, το SEO έχει εξελιχθεί σε μεγάλο βαθμό και παρατηρείται μια μαζική αύξηση του ανταγωνισμού σε χιλιάδες λέξεις-κλειδιά και πολλά από τα «κόλπα» που χρησιμοποιούνταν για να παρέχουν γρήγορα αποτελέσματα στις μηχανές αναζήτησης, όπως τα μαζικά χαμηλής ποιότητας links και το Keyword Stuffing, μπορούν τώρα να βλάψουν την ιστοσελίδα και την επιχείρησή σας και θα πρέπει να αποφεύγονται με κάθε κόστος.

Επιπλέον, έχει γίνει πολύ πιο δύσκολο να φτάσει μια ιστοσελίδα στην κορυφή της κατάταξης και είναι ένα ακόμη άγχος για πολλές επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται για γρήγορα αποτελέσματα μέσω του SEO.

Οι κατατάξεις της ιστοσελίδας σας είναι σημαντικές, αλλά αυτό δεν πρέπει να αποτελεί την πρώτη σας προτεραιότητα όταν σχεδιάζετε την SEO Στρατηγική που θα ακολουθήσετε. Αντ’ αυτού, μετρήστε την επιτυχία της SEO καμπάνιας χρησιμοποιώντας άλλους δείκτες απόδοσης, όπως την αύξηση των στοχευμένων επισκεπτών ή την αύξηση των πωλήσεων μέσα από την ιστοσελίδα σας.

Οι τεχνικές SEO που εφαρμόζονται, δεν είναι Στρατηγικές που μπορεί να αποδώσουν καρπούς κατά τη διάρκεια μιας νύχτας, παρά τα όσα πολλοί “SEO Experts” μπορεί να ισχυρίζονται. Στην πραγματικότητα, για να παράγουν ποιοτικά αποτελέσματα, θα πρέπει να αντιμετωπίσετε το SEO ως μια μακροπρόθεσμη επένδυση που απαιτεί προσεκτικό σχεδιασμό, συνεχή συνεργασία μεταξύ του SEO Expert και των τμημάτων της επιχείρησης που ενδεχομένως εμπλέκονται και μια προσέγγιση με γνώμονα τα αποτελέσματα.

Μπορείτε να έχετε μια καλύτερη εκτίμηση για το πότε μπορείτε να αρχίσετε να βλέπετε αποτελέσματα, από το να αξιολογήσετε σε ποιο στάδιο βρίσκεται η SEO καμπάνια σας και πόσο χρόνο απαιτεί κάθε στάδιο για να υλοποιηθεί.

Εξετάστε τα παρακάτω στοιχεία, για να καθορίσετε σε πόσο χρόνο θα αρχίσετε να βλέπετε αποτελέσματα από το SEO:

Τα πρώτα βήματα κατά το σχεδιασμό της SEO στρατηγική σας (0-2 μήνες)

Υπάρχουν πολλές τακτικές και πολλοί παράγοντες που πρέπει να εξετάσετε κατά τη δημιουργία μιας στρατηγικής SEO και ανάλογα με την πολυπλοκότητα του project και των διαθέσιμων πόρων σας, αυτό μπορεί να διαρκέσει από μερικές εβδομάδες έως μερικούς μήνες για να ολοκληρωθεί.

Για παράδειγμα, αν έχετε ένα μεγάλο ηλεκτρονικό κατάστημα με προϊόντα που ανήκουν σε διαφορετικές κατηγορίες (π.χ. Οικιακές συσκευές, Εικόνα και ήχος, κινητά κλπ), η έρευνα για τις λέξεις -κλειδιά που θα χρησιμοποιήσετε θα διαρκέσει περισσότερο, ενώ μια μικρότερη εταιρεία μετακομίσεων που απευθύνεται σε πελάτες π.χ. στο Μοσχάτο,  μπορεί να χρειαστεί μόνο μια ημέρα για να καταλήξει στις λέξεις-κλειδιά που ανταποκρίνονται στις ανάγκες του συγκεκριμένου κλάδου.

Όταν συνάπτετε σύμβαση με μια εταιρεία παροχής υπηρεσιών SEO ή παροχής συμβουλών, θα διαπιστώσετε ότι οι πρώτοι δύο μήνες περίπου αφιερώνονται στο σχεδιασμό της SEO καμπάνιας σας, στην έρευνα στοχευμένων λέξεων – κλειδιών (Keyword Research) και στον έλεγχο του περιεχομένου της ιστοσελίδας σας (On Page SEO).

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ενδέχεται να διαπιστώσουν ότι πρέπει να χρησιμοποιηθούν επιπλέον λέξεις-κλειδιά διότι αποφέρουν την καλύτερη απόδοση για την επένδυσή σας (ROI) και αυτό μπορεί να επιμηκύνει το χρονοδιάγραμμά σας. Παρ’ όλα αυτά, ο σχεδιασμός αυτός αξίζει τον επιπλέον χρόνο που θα σπαταληθεί, διότι αυξάνει τις πιθανότητες για μια καλύτερη απόδοση της επένδυσής σας.

Όταν εκτελείται το SEO Analyzer Check της υπάρχουσας εταιρικής σας ιστοσελίδας, είναι σύνηθες να προκύπτουν τεχνικές αδυναμίες, όπως λάθη στον κώδικα, διπλότυπα META Tags, canonical errors, broken links, εσφαλμένο sitemap και πολλά άλλα σφάλματα, τα οποία απαιτούν αρκετό χρόνο προκειμένου να διορθωθούν.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι καλύτερο να κατασκευάσετε μια καινούρια ιστοσελίδα η οποία θα είναι ήδη από την αρχή βελτιστοποιημένη και φιλική προς τις μηχανές αναζήτησης. Οπότε στο στάδιο του σχεδιασμού, θα πρέπει να αξιολογήσετε το χρόνο που απαιτείται για να διορθωθούν όλα τα τεχνικά ζητήματα της υπάρχουσας ιστοσελίδας και να εξετάσετε το χρόνο που θα χρειαστεί για την κατασκευή μιας νέας ιστοσελίδας, πριν την εκτέλεση της SEO στρατηγικής σας.

Κατά τους πρώτους μήνες του σχεδιασμού, είναι απίθανο να ξεκινήσετε να βλέπετε αισθητά αποτελέσματα στις κατατάξεις σας. Εάν χρησιμοποιείτε μια εταιρεία παροχής υπηρεσιών SEO, μπορεί να είναι σε θέση να κάνει μερικές γρήγορες βελτιώσεις κατά τη διάρκεια της διαδικασίας του σχεδιασμού, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι θα δείτε άμεσα αποτελέσματα. Όπως ανέφερα παραπάνω, θα πρέπει να αντιμετωπίζετε το SEO ως μια μακροπρόθεσμη επένδυση.

Εφαρμογή της SEO Στρατηγικής (2+ μήνες)

Μόλις τα τεχνικά προβλήματα έχουν αντιμετωπιστεί, το επόμενο βήμα είναι να αρχίσετε την εκτέλεση μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής Content Marketing, δηλαδή τη δημιουργία μοναδικού και  ποιοτικού περιεχομένου, που να επικεντρώνεται γύρω από τις λέξεις – κλειδιά που είχατε επιλέξει στο στάδιο του keyword research. Μια ισχυρή στρατηγική σε περιεχόμενο, μπορεί να είναι το πιο σημαντικό στοιχείο που πρέπει να περιλαμβάνεται στην SEO καμπάνια σας και μπορεί να βοηθήσει την επιχείρηση σας προς την κορυφή των κατατάξεων των αναζητήσεων.

Ο χρόνος δημιουργίας του περιεχομένου, ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο του περιεχομένου που πρέπει να δημιουργηθεί και τους διαθέσιμους πόρους σας. Για παράδειγμα, για να δημοσιεύσετε ένα άρθρο στο εταιρικό σας blog, θα μπορούσε να διαρκέσει από μερικές ώρες έως μερικές ημέρες, ενώ ένα ενημερωτικό e-book ή ένα βίντεο υψηλής ποιότητας, μπορεί να διαρκέσει δύο έως έξι εβδομάδες.

Ανεξάρτητα από τα παραπάνω, μια στρατηγική περιεχομένου που οδηγεί σε αποτελεσματικό SEO, θα πρέπει να ενσωματώνει πάντα ένα συνδυασμό των στοιχείων περιεχομένου που επικεντρώνεται γύρω από τις ανάγκες του κοινού σας και τις λέξεις-κλειδιά που έχετε επιλέξει κατά τη διάρκεια της έρευνας σας. Ένα αποτελεσματικό περιεχόμενο θα πρέπει να αιχμαλωτίζει το κοινό σας και να παρέχει αξία στον αναγνώστη, προκειμένου να αυξήσετε την πιθανότητα να μοιραστεί το περιεχόμενό σας, κερδίζοντας έτσι links προς την σελίδα σας, αυξάνοντας με αυτόν τον τρόπο τις κατατάξεις σας στις μηχανές αναζήτησης.

Εφαρμόζοντας τα παραπάνω, θα αρχίσετε να βλέπετε μια αύξηση της επισκεψιμότητας μέσα σε λίγες εβδομάδες από τη δημοσίευση ποιοτικού υλικού, αλλά να θυμάστε ότι αυτή είναι μια συνεχής προσέγγιση και το ποιοτικό περιεχόμενο βοηθά στην επίτευξη των αποτελεσμάτων και την αύξηση της απόδοσης του SEO σε μακροπρόθεσμη βάση.

Τα αποτελέσματα εξαρτώνται επίσης, από το πόσο συχνά μια μηχανή αναζήτησης «διαβάζει» το site σας για νέο περιεχόμενο. Μπορείτε να επιταχύνετε τη διαδικασία αυτή με την ανάπτυξη μιας ισχυρής στρατηγικής διανομής σε νέα δίκτυα, η οποία αυξάνει την πιθανότητα να διαβαστεί το περιεχόμενό σας από τους crawlers των μηχανών αναζήτησης.

Το ρεαλιστικό Χρονοδιάγραμμα για SEO Αποτελέσματα (6-12 μήνες)

Θα χρειαστεί να περιμένετε τουλάχιστον έξι έως 12 μήνες πριν αρχίσετε να βλέπετε ουσιαστικά αποτελέσματα από την SEO καμπάνια σας. Παρά το γεγονός ότι οι λέξεις-κλειδιά που στοχεύετε θα αρχίσουν να αποδίδουν καλύτερα και πριν τους έξι μήνες, θα πάρει κάποιο χρόνο να αποκτήσετε αρκετή και ποιοτική επισκεψιμότητα που είναι ο απώτερος σκοπός σας, από τη στιγμή που οι ποιοτικοί επισκέπτες οδηγούν στην αύξηση των πωλήσεών.

Ορισμένοι «SEO Experts» ισχυρίζονται ότι μπορούν να φέρουν αποτελέσματα μέσα σε μια ημέρα, κορυφαίες κατατάξεις ή γρήγορη αύξηση της επισκεψιμότητας, αλλά θα πρέπει να είσαστε δύσπιστοι όσον αφορά αυτές τις υποσχέσεις. Μπορεί να ακούγεται ελκυστικό στην αρχή, αλλά πραγματικά δεν υπάρχουν γρήγορες λύσεις σε μια αποτελεσματική καμπάνια SEO.

Η Google και άλλες μηχανές αναζήτησης έχουν ωριμάσει αρκετά μέσα στα χρόνια και επιβραβεύουν τις ιστοσελίδες με το καλύτερο περιεχόμενο, κερδίζοντας καλύτερη ποιότητα συνδέσμων, τις υψηλότερες κατατάξεις και αυτοί οι αλγόριθμοι δεν μπορούν να χειραγωγηθούν εύκολα ή με ασφάλεια, για να παρέχουν άμεσα αποτελέσματα. Με το σύνολο των λέξεων-κλειδιών και τον ανταγωνισμό σε επίπεδο περιεχομένου, οι μηχανές αναζήτησης έχουν αρχίσει να υπολογίζουν τη φήμη ενός δικτυακού τόπου πιο σοβαρά, μια ένδειξη που δηλώνει ότι αναζητούν σε μια ιστοσελίδα ιστορικό ποιοτικού περιεχομένου.

Θα πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι η οικοδόμηση αυτής της φήμης και η επίτευξη μακροχρόνιων αποτελεσμάτων, απαιτεί μια συνεχή και αφοσιωμένη προσπάθεια για τη δημιουργία και τη διανομή περιεχομένου. Δεν υπάρχει γρήγορη λύση.

Συμπέρασμα

Ενώνοντας τα κομμάτια του puzzle για να απαντήσουμε στην ερώτηση του παρόντος άρθρου, ας δούμε σε bullets τις κυριότερες ενέργειες που πρέπει να εφαρμοστούν για πετυχημένα αποτελέσματα:

  • Σωστός σχεδιασμός SEO καμπάνιας
  • Έρευνα για την ανεύρεση κατάλληλων λέξεων – κλειδιών
  • Αντιμετώπιση τεχνικών προβλημάτων
  • Βελτιστοποίηση της ίδιας της ιστοσελίδας ώστε να γίνει φιλική προς τις μηχανές αναζήτησης
  • Βελτιστοποίηση περιεχομένου για τις λέξεις – κλειδιά που στοχεύετε
  • Δημιουργία ποιοτικού περιεχομένου
  • Διανομή του περιεχομένου στα Social Media και σε νέα δίκτυα
  • Δυναμική Στρατηγική Off Page SEO

Εφαρμόζοντας όλα τα παραπάνω βήματα, θα έχετε όχι μόνο σίγουρα αποτελέσματα στις κατατάξεις, αλλά θα διαπιστώσετε ότι η εισροή στοχευμένων επισκεπτών στην ιστοσελίδα σας, οδηγούν στην αύξηση του ποσοστού μετατροπών (Conversion Rate), δηλαδή στην αύξηση των πωλήσεων σας.

“Η ομάδα του Web SEO Greece, βρίσκεται πάντα στη διάθεσή σας, προκειμένου να σχεδιάσει και να εφαρμόσει την SEO Στρατηγική της δικής σας επιχείρησης!”

Tell Us What You Think
0Like0Love0Haha0Bored0Angry

About Author