Keyword Research: Πόσο καλά γνωρίζετε τους πελάτες σας;

Όταν κάνετε έρευνα για τις λέξεις-κλειδιά που στοχεύετε, ακόμα αναλώνεστε στο να «σκάβετε» το AdWords Keyword Planner ;

Θέλετε να βρείτε λέξεις-κλειδιά στον τομέα που ενδιαφέρεστε, με μηνιαίες αναζητήσεις και πληροφορίες για τον ανταγωνισμό της κάθε λέξης-κλειδί;

Εάν η απάντηση είναι «Ναι», τότε είναι καιρός να εντάξετε στη ροή των εργασιών του Keyword Research, το Customer Profiling”. Την επόμενη φορά που θα αναθεωρήσετε τη λίστα με τις λέξεις-κλειδιά που στοχεύετε, προσπαθήστε να κατανοήσετε ποιο είναι το κοινό που στοχεύετε.

 

Κατανοήστε το κοινωνικό και δημογραφικό προφίλ των πελατών σας

Εάν κατανοήσετε ποιοι ακριβώς είναι οι πελάτες σας, τότε θα είστε σε θέση να γνωρίζετε τι ρωτάνε πριν αγοράσουν ένα προϊόν ή μια υπηρεσία και ποιες είναι οι πραγματικές τους ανάγκες. Έτσι, θα μπορείτε να δημιουργήσετε χρήσιμο και επιτακτικό περιεχόμενο στην ιστοσελίδα ή το Blog που έχετε, προσαρμοσμένο στις ανάγκες πραγματικές ανάγκες των πελατών σας.

Είναι γεγονός, ότι σε αρκετές περιπτώσεις οι γυναίκες χρησιμοποιούν διαφορετικές λέξεις-κλειδιά από τους άντρες όταν κάνουν μια αναζήτηση. Το ίδιο μπορεί να ισχύει για διαφορετικές ηλικιακές ομάδες ή για ανθρώπους με διαφορετικό μορφωτικό επίπεδο. Και αν θέλετε να προσελκύσετε ένα συγκεκριμένο κοινό, θα πρέπει η ιστοσελίδα να «μιλάει τη γλώσσα του».

Το μειονέκτημα λοιπόν με το Adwords Keyword Planner, είναι ότι δεν παρέχει πληροφορίες για τα δημογραφικά στοιχεία των ανθρώπων που κάνουν αναζητήσεις. Εναλλακτικά, σας προτείνω να σκεφτείτε τα εξής:

  • Ενημερωθείτε για το πώς οι πελάτες σας περιγράφουν την κατάστασή τους. Από emails που μπορεί να σας έχουν στείλει, από το τμήμα εξυπηρέτησης πελατών, από τη γραμματεία σας ή τους πωλητές σας.
  • Ανακαλύψτε το πώς οι άνθρωποι μιλούν για τις επιθυμίες τους, τα θέλω τους και τις ανάγκες τους, απλά παρακολουθώντας πως αλληλεπιδρούν στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.
  • Δώστε δειγματοληπτικά ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με την επιχείρησή σας ή τα προϊόντα σας, σε ήδη υπάρχοντες ή σε εν δυνάμει πελάτες σας. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στις λέξεις που χρησιμοποιούν όταν περιγράφουν το brand σας, τα προϊόντα σας ή τις ανάγκες τους.

 

Στοχεύστε τους πελάτες σας στα διάφορα στάδια του κύκλου αγοράς τους

Είναι πολύ πιο εύκολο να χειριστείτε το προφίλ του κύκλου αγοράς των πελατών. Οι άνθρωποι  τείνουν να χρησιμοποιούν στην αναζήτηση διαφορετικές λέξεις-κλειδιά, ανάλογα σε ποιο στάδιο του κύκλου αγοράς βρίσκονται.

Τα στάδια του κύκλου αγοράς των ανθρώπων είναι τα εξής τρία:

  1. Έρευνα – Αξιολόγηση

  2. Απόφαση αγοράς – Αγορά

  3. Εφαρμογή – Υλοποίηση

 
Για παράδειγμα:

1ο Στάδιο: Έρευνα – Αξιολόγηση

Τι ζητάνε; Περισσότερες πληροφορίες για το προϊόν.

 “τηλεοράσεις Smart TV“, “σύγκριση τιμών τηλεοράσεων Smart TV
 

2ο Στάδιο: Απόφαση αγοράς  Αγορά

Τι θέλουν; Να αποκτήσουν το προϊόν.

Αγορά LCD τηλεόρασης

 

3ο Στάδιο: Εφαρμογή – Υλοποίηση

Τι θέλουν; Να μάθουν πώς να χρησιμοποιούν το προϊόν που έχουν αποκτήσει

Πως συνδέω τη Smart TV στο Internet
 

Σκεφτείτε με ποιες λέξεις-κλειδιά οι χρήστες θα φτάσουν πιο κοντά στα προϊόντα ή τις υπηρεσίες σας. Όταν χρησιμοποιούν μια συγκεκριμένη λέξη στην αναζήτηση, ποιος είναι ο απώτερος σκοπός τους; Σύμφωνα με το σκοπό του πελάτη, τι περιμένει να βρει στη σελίδα σας; Σύμφωνα με τον κύκλο αγοράς, ποιο είναι το αναμενόμενο επόμενο βήμα του συγκεκριμένου πελάτη;

Μόλις κατανοήσετε πλήρως τις προθέσεις των πελατών (τουλάχιστον την πλειοψηφία των πε λατών σας), τότε θα μπορείτε να τους παρουσιάζετε ακριβώς το περιεχόμενο που αναζητούν, μέσα από την ιστοσελίδα σας.

 

Ταυτίστε το περιεχόμενο της ιστοσελίδας με τις προθέσεις των πελατών σας!

“Οι μηχανές αναζήτησης, αρχίζουν να ξεφεύγουν από τη νοοτροπία της απλής λέξης-κλειδί και αρχίζουν να χρησιμοποιούν διάφορες άλλες παραμέτρους, προκειμένου να εμφανίσουν τα πιο σχετικά αποτελέσματα στους χρήστες”.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η ίδια η λέξη-κλειδί δεν επαρκεί στο να «εξηγήσει» στις μηχανές αναζήτησης τι ακριβώς αναζητεί κάποιος χρήστης. Για παράδειγμα, ποιες είναι οι προθέσεις πίσω από την αναζήτηση “Αυτοκίνητα Αθήνα”; Τι μπορεί να σημαίνει;

  • “Αντιπροσωπείες Αυτοκινήτων στην Αθήνα”;
  • “Πόσα αυτοκίνητα κυκλοφορούν στην Αθήνα”;
  • “Ενοικιάσεις αυτοκινήτων στην Αθήνα”;
  • “Πως θα γίνει να καταργήσουμε όλα τα αυτοκίνητα στην Αθήνα”;

Για αυτό το λόγο λοιπόν, οι μηχανές αναζήτησης εκτός από τις λέξεις αυτές καθαυτές, ήδη χρησιμοποιούν και άλλους παράγοντες (signals), όπως την τοποθεσία του χρήστη και το ιστορικό περιήγησης του, προκειμένου να  προσδιορίσουν τις πραγματικές προθέσεις της αναζήτησης και να εμφανίσουν στον χρήστη τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα που καλύπτουν ως επί το πλείστον τις ανάγκες του.

Οπότε, να θυμάστε να δίνετε ιδιαίτερη προσοχή στην πρόθεση που αντανακλούν οι λέξεις-κλειδιά που επιλέγετε σε συγκεκριμένες καταστάσεις και βεβαιωθείτε ότι το περιεχόμενο της σελίδας (Landing Page) που θα παρουσιάσετε στον χρήστη, ταιριάζει με τις προθέσεις τους και όχι με τη λέξη-κλειδί καθεαυτή που εσείς θεωρείτε ότι είναι η πιο σωστή

 

Tell Us What You Think
0Like0Love0Haha0Bored0Angry

About Author