Πόσα είδη ιστοσελίδων υπάρχουν;

Οι ιστοσελίδες χωρίζονται σε διάφορες κατηγορίες και αυτό βασικά έχει άμεση σχέση με τον σκοπό που εξυπηρετεί η ιστοσελίδα ή με την τεχνολογία που έχει κατασκευαστή. Αν και σήμερα οι δύο αυτές έννοιες τείνουν να είναι ένα, δηλαδή εάν μια ιστοσελίδα εξυπηρετεί έναν συγκεκριμένο σκοπό θα χρησιμοποιηθεί και η αντίστοιχη τεχνολογία για την κατασκευής της. Φυσικά μην ξεχνάμε, ότι όλες αυτές οι εννοίες έχουν δημιουργηθεί από τον άνθρωπο και υπάρχουν μη έμπειροι χρήστες που δεν μπορούν να διακρίνουν τις διαφορές, αυτό όμως αξίζει να το αναλύσουμε σε κάποιο άλλο άρθρο.

Παρακάτω παραθέτονται βασικές κατηγορίες ιστοσελίδων που βασίζονται στη τεχνολογία κατασκευής:

  1. Web Sites
  2. E-commerce Sites
  3. CMS & Blog Sites
  4. CMS Flash
  5. Facebook Layouts
  6. Tumblr Themes

Ας εξηγήσουμε τι σημαίνει η κάθε μια κατηγορία:

1. Web Sites

Η κατηγορία αυτή περιέχει αρκετές υποκατηγορίες όπως HTML Web Site, Flash Site, XML Flash Site, HTML+Flash Web Site, Web Site Full CSS κλπ. Επί της ουσίας πρόκειται για ιστοσελίδες με σκοπό την παρουσίαση προϊόντων και υπηρεσιών, χωρίς δυναμική διαχείριση του ιδιοκτήτη. Συγκεκριμένα αφορά εταιρείες ή ιδιώτες όπου το πλήθος των προϊόντων ή των υπηρεσιών δεν απαιτούν συχνή ενημέρωση και φυσικά ο όγκος των δεδομένων είναι συγκεκριμένος (π.χ. 10-20 προϊόντα ή υπηρεσίες).


2. Ε-commerce Sites

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν οι ιστοσελίδες που παρέχουν προς πώληση τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους. Με άλλα λόγια, πρόκειται για ηλεκτρονικό κατάστημα. Η κατασκευή ενός ηλεκτρονικού καταστήματος παρέχει ένα πλήθος από υπηρεσίες στους χρήστες, όπως: τρόποι πληρωμής, τρόποι αποστολής, έξοδα μεταφοράς, εκπτώσεις, σύγκριση προϊόντων κλπ. Οι περισσότερες πλατφόρμες που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή ηλεκτρονικού καταστήματος περιέχουν πολλές επιλογές για την διαχείριση προϊόντων, προμηθευτών, πελατών, θα μπορούσαμε να πούμε ότι έχουν πολλά κοινά με ένα πρόγραμμα εμπορικής διαχείρισης. Τέτοιες κατασκευές, δίνουν πρόσβαση για την δυναμική διαχείριση του περιεχομένου της ιστοσελίδας, φυσικά απαιτεί κάποια εξοικειώσει με το περιβάλλον και ίσως και κάποια εκπαίδευση του διαχειριστή της ιστοσελίδας για την αποφυγή λαθών. Επίσης είναι κατασκευές SEO Frielndy.


3. CMS & Blog Sites

Το ακρωνύμιο CMS, προκύπτει από τις λέξεις Contect Management System, δηλαδή Σύστημα Διαχείρισης Περιεχομένου. Αυτές οι κατασκευές δίνουν τον πλήρη έλεγχο στο ιδιοκτήτη της ιστοσελίδας. Έτσι μπορεί κάποιος πολύ εύκολα να ανανεώνει την ιστοσελίδα του, να προσθέτει εταιρικά νέα, να ανεβάζει ή να αλλάζει φωτογραφίες και κείμενα. Συνήθως απευθύνονται σε εταιρείες ή ιδιώτες που έχουν ανάγκη από συνεχή ενημέρωση και ανανέωση της ιστοσελίδας. Οι πλατφόρμες που χρησιμοποιούνται για τέτοιες κατασκευές είναι ιδιαίτερα φιλικές προς αρχάριους χρήστες. Δηλαδή, εφόσον, ολοκληρωθεί η κατασκευή από κάποιον επαγγελματία ο ιδιοκτήτης μπορεί αρκετά εύκολα να έχει πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενο της ιστοσελίδας του. Παράλληλα σχεδόν όλες οι κατασκευές CMS με κατάλληλες τροποποιήσεις είναι ιδιαίτερα SEO Friendly.


4. CMS Flash

Αν και αυτή η κατηγορία είναι CMS (όπως η παραπάνω) θεωρήσαμε ότι πρέπει να γίνει ξεχωριστή αναφορά, διότι πρόκειται όχι απλά για ένα CMS HTML, αλλά για ένα CMS FLASH. Αυτό σημαίνει ότι ο ιδιοκτήτης μιας τέτοιας ιστοσελίδας έχει όλα τα προνόμια μιας CMS ιστοσελίδας και επιπλέον όλα τα πλεονεκτήματα μιας Flash ιστοσελίδας. Δηλαδή είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακές ιστοσελίδες με εξαιρετικά animation, ποιοτικά γραφικά, προσθήκη μουσικής επένδυσης και ήχου, ενώ ο ιδιοκτήτης έχει τον πλήρη έλεγχο στην ιστοσελίδα του. Δηλαδή από ένα ιδιαίτερα εύχρηστο On Line Control Panel, ο ιδιοκτήτης, έχει πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενο (κείμενα + φωτογραφίες), στα γραφικά, στα animation και μπορεί να προσθέτει σελίδες, να ενημερώνει, να ανανεώνει, να διαγράφει. Ένα πολύ μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι αν και Flash είναι πλήρες SEO Friendly και συνεργάζεται άψογα με τις μηχανές αναζήτησης.


5. Facebook Layout

Αυτές οι κατασκευές χρησιμοποιούνται για διαφημιστικούς λόγους μέσα από την σελίδα σας στο Facebook (Fun Page). Έτσι δίνεται την δυνατότητα στα μέλη της σελίδας σας στο Facebook, όταν επισκέπτονται την σελίδα σας, να βλέπουν μια σύντομη παρουσίαση των προϊόντων ή των υπηρεσιών σας ή την προώθηση μια προσφοράς. Αυτή η παρουσίαση είναι ενσωματωμένη στην Fun Page που έχετε ήδη και μπορεί να είναι HTML ή Flash ή ακόμα καλύτερα CMS Flash.


6. Tumblr Themes

Η ιστοσελίδα tumblr.com παρέχει δωρεάν σε όλους τους χρήστες του internet την δυνατότητα να δημιουργήσουν μέσα σε αυτή την κοινότητα το blog τους. Η tumblr.com παρέχει και άλλες υπηρεσίες, αλλά αυτή η ανάλυση δεν ανήκει σε αυτό το άρθρο (θα αναφερθούμε αργότερα σε αυτό). Τα Tumblr Themes είναι εξατομικευμένα blog που μπορούν να ενσωματωθούν μέσα στην κοινότητα της tumblr.com. Το πλεονέκτημα μιας τέτοια κατασκευής είναι ότι το blog σας, γίνεται μοναδικό και ξεχωρίζει μέσα στο πλήθος των χιλιάδων blog που φιλοξενεί η tumblr.com, ενώ καλύπτει τις δικές σας ανάγκες. Η tumbrl.com παρέχει έτοιμα themes για την δημιουργία του blog με αποτέλεσμα τα περισσότερα blog να είνια ίδια ή να μοιάζουν πολύ.

Φυσικά στις μέρες μας, έχει αναπτυχθεί και η έννοια του Web3, αλλά αυτό θα το δούμε σε επόμενο άρθρο.

Tell Us What You Think
0Like0Love0Haha0Bored0Angry

About Author