Η σκληρή αλήθεια για τα Social Media

Λίγο απ’ τα παλιά

Ήταν 2007 όταν αποφάσισα να δημιουργήσω λογαριασμό στο Facebook, θυμάμαι χαρακτηριστικά την χαρά που πήρα όταν βρήκα συμμαθητές & συμφοιτητές  που είχα χρόνια να συναντήσω,   παλιούς συναδέλφους ακόμα και συγγενείς.  Πραγματικά ήταν μια ωραία εμπειρία, έβλεπα στιγμές από τις ζωές των πραγματικών μου φίλων ή ανθρώπων που γνώριζα και μου άρεσε να βλέπω αυτά που ήθελαν να μοιραστούν.

Η ροή πληροφοριών έρεε ευχάριστα, το Facebook είχε αποκτήσει τόση όση «νοημοσύνη» ώστε χωρίς προσπάθεια να βλέπω φωτογραφίες και status από ανθρώπους που όντως ήθελα.   Όμως πέρα από ένα δίκτυο φίλων, υπήρχαν πολλά ευχάριστα παιχνίδια, χωρίς διαφημίσεις, που όλοι λίγο πολύ έχουμε παίξει. Κάπου όλοι νιώσαμε μια ελευθερία λόγου και έκφρασης, χωρίς πληρωμένα post και προ πάντων χωρίς το στρες του Like!

Οι έμπειροι χρήστες, οι bloggers και οι marketers ανακάλυψαν πολύ γρήγορα την δύναμη ενός tweet και ενός update στο Facebook. Ήξεραν καλά ότι τα γεωγραφικά όρια είχαν πέσει και κάπως έτσι σε παγκόσμια κλίμακα πλέον, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υιοθετήθηκαν ευρέος. Έτσι, λοιπόν, μέσα από τα Social Media δισεκατομμύρια περιεχομένου διακινούνταν καθημερινά, οδηγώντας brands  σε παγκόσμια αναγνωσιμότητα.

Μικρές επιχειρήσεις άρχισαν να ευδοκιμούν στο διαδίκτυο, γιατί απλά αυτό που έκαναν το έκαναν καλά. Άνθρωποι με δημιουργικότητα ήρθαν στην επιφάνεια και πολλές μικρές λαμπρές ιδέες ξεπηδούσαν από παντού.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν μας δημιούργησαν, απλώς μας επέτρεψαν να παρατηρήσουμε σε μεγαλύτερη κλίμακα τον κόσμο γύρω μας. Το μόνο που έπρεπε να κάνουμε είναι να μάθουμε να τα χρησιμοποιούμε.

Και τότε το Facebook αποφάσισε να κάνει μια αλλαγή. Το «profile» απέκτησε έναν αδερφό το «Facebook Page» η αλλιώς η λεγόμενη «Σελίδα Facebook». Είναι η στιγμή που τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σέρβιραν τον εαυτό τους ως μάννα εξ ουρανού για κάθε μαρκετίστα, επιχειρηματία και εμπορικό σήμα. Ίσως και να ήταν, αφού ανεξάρτητα από το budget κάθε επαγγελματίας είχε την ευκαιρία του. Βέβαια τότε ίσως κανείς μας δεν σκέφτηκε ότι η Google και συγκεκριμένα τα Google Adwords απέκτησαν έναν σοβαρό ανταγωνιστή.

Κάτι συνέβη

Ένας έξυπνος αναλυτής δεδομένων είχε μια ιδέα «Θα σας πούμε τι είναι σημαντικό να δείτε και… θα  προβάλλουμε διαφημίσεις στο timeline σας.»

Η προσέγγιση των οπαδών και φίλων στην επαγγελματικής σου σελίδα ή στο profile σου υπαγορεύεται πλέον από έναν ολοκαίνουριο αλγόριθμο (και όχι πλέον από εκείνην την τόση όση «νοημοσύνη»). Η οργανική κίνηση από τους fans εξαφανίστηκε εν ριπή οφθαλμού, αλλά τα έσοδα από διαφημίσεις αυξήθηκαν.

Με τον παλιό τρόπο που λειτουργούσαν τα Social Media, είχες την ευκαιρία να χτίσεις μια «υγιή» κοινότητα. Ακόμα και αν το κατάφερες και μάλιστα είχες περιεχόμενο που όλοι ήθελαν να μοιραστούν με πάθος, αυτό δυστυχώς γκρεμίζεται και κάποια στιγμή θα είσαι θαμμένος στην αφάνεια.   Το Twitter πολύ γρήγορα ακολούθησε αυτόν τον δρόμο και το Instagram είναι ήδη στην διαδικασία.

Κάπως έτσι τα κοινωνικά μέσα που ήξερα, έχουν πλέον πεθάνει. Αυτή την στιγμή είναι ακόμα ένα διαφημιστικό κανάλι (τύπου τηλεόραση) που πληρώνεις για να λειτουργεί προς όφελός σου.

Η σκληρή αλήθεια είναι ότι το ελεύθερο και δωρεάν οργανικό marketing δεν λειτουργεί όπως είχαμε συνηθίσει.

Και τώρα τι κάνουμε;

Τα καλά νέα είναι ότι ακόμα και αν τα πράγματα έχουν αλλάξει έχουμε την ευκαιρία να εξελιχθούμε. Να, λοιπόν, τι μπορούμε να κάνουμε…

Πρώτα από όλα πρέπει να γνωρίζεις καλά τις αλλαγές και τις τάσεις και στη συνέχεια θα πρέπει να κάνεις μια σειρά από κινήσεις:

  • Επικεντρώσου περισσότερο στην επισκεψιμότητα είτε αυτή προέρχεται από τα Social Media είτε από την ιστοσελίδα σου. Μετέτρεψε τους επισκέπτες ή τους fans σε πιστούς συνδρομητές σου. Με άλλα λόγια πάρε το email τους. Το email marketing δεν πρόκειται να φύγει σύντομα. Αυτή η τακτική σε βοηθάει να «ξεφύγεις» από κάθε αλγόριθμο του Facebook. Φρόντισε να έχεις κάτι να τους πεις. Το να συλλέγεις άσκοπα τα email των ανθρώπων δεν είναι καλή τακτική και ακόμα χειρότερα όταν δεν το κάνεις νόμιμα! Κάθε email που έχεις στην βάση δεδομένων σου πρέπει να είναι εκεί με την οικειοθελής συγκατάθεση του ιδιοκτήτή του.
  • Επένδυσε σε μια πλατφόρμα αυτοματοποίησης ψηφιακού marketing, ώστε να κάνεις πολλά περισσότερα σε λιγότερο χρόνο.  Στις μέρες μας είναι απαραίτητα τα σωστά εργαλεία για να καταφέρεις να ανταπεξέλθεις σε έναν κόσμο όπου η κλιμάκωση του marketing έχει «σπάσει» τα Social Media και τις μηχανές αναζήτησης.
  • Επανατοποθέτησε το περιεχόμενο που μοιράζεσαι και σε άλλα δίκτυα. Πάρε τις καλύτερες δημοσιεύσεις σου από το Facebook και δημοσίευσε στο LinkedIN, στο Flipboard, στο Slideshare, στο Issuu κ.α.
  • Συνεχώς να «μετράς» τα αποτελέσματα των δημοσιεύσεών σου και επικεντρώσου σε αυτά που λειτουργούν καλύτερα. Ακόμα καλύτερα πρόσθεσε στην ομάδα σου έναν αναλυτή δεδομένων.  Θα διαπιστώσεις ότι αν επικεντρωθείς μόνο σε αυτά που λειτουργούν θα έχεις καλύτερα αποτελέσματα.
  • Αν είσαι σε θέση να υπολογίσεις σωστά το R.O.I. πλήρωσε για social media traffic, διαφορετικά συμβουλέψου έναν επαγγελματία.
  • Μην στοχεύεις σε γρήγορα αποτελέσματα. Το παιχνίδι του ψηφιακού marketing δεν είναι σπριντ, είναι μαραθώνιος. Δημιούργησε έναν πυλώνα γύρω από αυτά που θέλεις να επικοινωνήσεις με τους άλλους. Δούλεψε πάνω σε αυτόν τον πυλώνα με όλους τους τρόπους, μέσω των μηχανών αναζήτησης, των Social Media κ.ο.κ.
  • Να θυμάσαι ότι το παιχνίδι στο marketing παίζεται πλέον στην εξειδίκευση. Για παράδειγμα αν πουλάς «παπούτσια» θα είναι άσκοπο να προσπαθείς να διεισδύσεις στο Internet με αυτή την λέξη, εκτός και αν είσαι η Nike. Θα ήταν προτιμότερο να προσπαθήσεις με κάτι τέτοιο «Αθλητικά ανατομικά παπούτσια στου Ζωγράφου».
  • Το ψηφιακό marketing είναι ένα πολυδιάστατο σύστημα που απαιτεί την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο όλα συνδέονται. Η αναζήτηση, τα social, το email marketing, το περιεχόμενο και τα απαραίτητα εργαλεία αυτοματισμού είναι στο ίδιο μίγμα.

Τα παλιά social media που όλοι γνωρίσαμε ήταν συναρπαστικά, αλλά εξελίχθηκαν. Τώρα αρκεί να εξελιχθούμε και εμείς.

Tell Us What You Think
0Like0Love0Haha0Bored0Angry

About Author