One Man Band

Μερικές φορές αναρωτιέμαι αν όντως το Διαδίκτυο έχει προοπτικές για την επόμενη γενιά Εμπόρων, Πελατών και προπάντων για την επόμενη γενιά Ελλήνων Προγραμματιστών, Marketers, Social Media Agents κλπ.

Φυσικά, εάν κοιτάξουμε τα στατιστικά οι προοπτικές είναι αρκετά μεγάλες μιας και οι Ελληνικές εταιρείες που έχουν ενταχθεί στο Διαδίκτυο με Web 3 , Application, Social Media, SEO, Internet Marketing κ.ο.κ. είναι μετρημένες στα δάχτυλά (μπορεί και του ενός χεριού). 

Όμως, δυστυχώς επικρατεί και βασιλεύει η ημιμάθεια. Μικρές ιδιωτικές σχολές με τίτλους μεγαλύτερους από το μπόι τους, διαφημίζουν τίτλους πτυχίων και σπουδών που στα μάτια των παιδιών μπορεί να φαντάζουν έως και “επιστημονική φαντασία”. 

Και τι θα κάνουν τελικά όλες αυτές οι εταιρείες, όταν επιτέλους έρθει η στιγμή που θα καταλάβουν ότι πρέπει να ενταχθούν στον ψηφιακό κόσμο; Κατά την γνώμη μου, τουλάχιστον οι μισές από αυτές που ακόμα δεν θα έχουν πολύ καταλάβει τι γίνεται, αλλά νιώθουν ότι κάτι πρέπει να κάνουν διότι το κάνουν όλοι, θα πέσουν στα “διπλώματα με παχουλούς τίτλους” και φυσικά οι υπόλοιπες θα απευθυνθούν σε “μεγάλες Ελληνικές εταιρείες” που συνήθως η έδρα τους βρίσκεται στο εξωτερικό και έχουν ανοίξει τα παραρτήματά τους στην Ελλάδα μιας και το έδαφος είναι άδειο !

Από την άλλη οι Έλληνες που έχουν “πιάσει” το νόημα, δυστυχώς, ξέρουν τι πρέπει να κάνουν. Και αυτό είναι να φύγουν από την Ελλάδα και να “πάνε να μάθουν”, όπως λένε, στο εξωτερικό. Φυσικά δεν έχουν άδικο. Βέβαια το πιο καλό κομμάτι της ιστορίας είναι ότι μετά όχι απλά δεν θέλουν να γυρίσουν πίσω, αλλά δεν θέλουν να έχουν καν στο πελατολόγιό τους Ελληνικές Εταιρείες. Γιατί, άραγε;

Και για να είμαι απόλυτα ειλικρινείς και εγώ το είχα πάθει κάποτε, μετά την συνεργασία μου με τρεις-τέσσερις εταιρείες του εξωτερικού. Και πιστέψτε με, δεν ήταν οικονομικό το θέμα. 

Εν κατακλείδι αυτό που θέλω να τονίσω μέσα από αυτό το άρθρο είναι, να ανεβάσουμε τον πήχη. Και προπάντων η επόμενη γενιά επαγγελματιών που θα πάρει την απόφαση όχι να ασχοληθεί με το Internet, αλλά να εργαστεί πραγματικά. 

Για να αντιληφθούμε το χάσμα των γνώσεων, πάρτε για παράδειγμα τη νέα μόδα. 
– Τι θα γίνεις;
– Θα γίνω Social Media.

Ο πραγματικός Social Media Agent δεν φυτρώνει μέσα σε ένα ιδιωτικό εργαστήρι εργατών. Ο Social Media Agent είναι τουλάχιστον επικοινωνιολόγος, κοινωνιολόγος και ψυχολόγος και αυτοί οι άνθρωποι προπάντων μελετάνε την ανθρώπινη συμπεριφορά. Φυσικά, θα μπορούσα να σας κάνω μια πολύ μεγάλη λίστα με τέτοια παραδείγματα.

Μέσα σε αυτό το χάος ημιμάθειας το χεράκι τους το βάζουν και οι εταιρείες. Όπου ακόμα πιστεύουν ότι εκεί έξω υπάρχει ο “άνθρωπος ορχήστρα” όπως λέει και ο φίλος μου ο Τάσος. Όμως δεν υπάρχει, για την ακρίβεια ποτέ δεν υπήρξε. Απλά μέσα στην οικονομική κρίση και στον πανικό οι άνθρωποι λένε και προσπαθούν να αποδείξουν ότι μπορούν να κάνουν τα πάντα για μια θέση εργασίας. Η αλήθεια είναι, όμως ότι δεν μπορούν, κανείς δεν μπορεί. 

Και όποια εταιρεία το καταλάβει αυτό και επενδύσει σωστά στο ανθρώπινο δυναμικό της, τότε όλοι θα είναι κερδισμένοι. Διότι τότε θα έρθει η εξειδίκευση. 

Και τότε θα απαντηθεί η “μεγάλη απορία”. Οι εταιρείες θα πάρουν την απάντηση που αναζητούν στην αιώνια ερώτηση “Γιατί ο ανταγωνιστής μου τα κατάφερε;” και οι επαγγελματίες θα καταλάβουν ότι τελικά οι επιτυχημένοι δεν ήταν απλά τυχεροί, ούτε συνωμοτεί το σύμπαν για χάρη τους, απλά είναι εξειδικευμένοι σε αυτό που κάνουν. 

Για επιπλέον “πληροφορίες”, υπάρχει και ένα εξαιρετικό καρτούν της Pixar

 

Tell Us What You Think
0Like0Love0Haha0Bored0Angry

About Author