Έξυπνα κόλπα που τραβούν την προσοχή ενός αγοραστή σε 8secs ή και λιγότερο!

Μια πρόσφατη έρευνα από τη Microsoft έδειξε ότι οι άνθρωποι διατηρούν την προσοχή τους λιγότερο χρόνο από ότι ένα χρυσόψαρο! Από 1 έως 8 δευτερόλεπτα μπορεί να μείνει συγκεντρωμένος ο μέσος χρήστης στο internet, ενώ οι φίλοι μας τα χρυσόψαρα μπορούν να φτάσουν έως και τα 9!

Αλλά αν το καλό σκεφτείτε, τελικά αυτό το συμπέρασμα δεν είναι και πολύ μεγάλη έκπληξη.  Προτιμάμε το φαγητό να είναι έτοιμο σε λιγότερα από 30 λεπτά, διασκεδάζουμε με video που διαρκούν 15 έως 20 δευτερόλεπτα, γελάμε με αστεία που χωράνε σε 140 χαρακτήρες και προτιμάμε τα άρθρα που διαβάζουμε να είναι τύπου «λίστα»…

Τι σημαίνει αυτό για τους πωλητές; Έχουν στην διάθεσή τους 8 δευτερόλεπτα για να τραβήξουν την προσοχή ενός αγοραστή μέσα στο πληροφοριακό χάος του internet.

Παρακάτω δείτε μερικές τακτικές που τραβούν την προσοχή σε 8 δευτερόλεπτα ή και λιγότερο. 

1) Τοποθετήστε ένα αστείο GIF ή μια εύθυμη εικόνα.

Το οπτικό υλικό είναι πάντα καλύτερο από τα πολλά λόγια. Ανάλογα με το τι πουλάτε, σκεφτείτε μια εικόνα η οποία αντιπροσωπεύει την προοπτική που θέλετε να δώσετε. Προσέξτε τα χρώματα που θα επιλέξετε. 

Παρακάτω δείτε ένα Animated Gif  το οποίο θα μπορούσε άνετα να χρησιμοποιηθεί από μια επιχείρηση τεχνικής υποστήριξης υπολογιστών ή σεμινάρια πληροφορικής κ.ο.κ.

via GIPHY

2) Κάντε το προσωπικό.

Ξέρετε δεν εννοώ να βγάλετε τα άπλυτα σας στην φόρα. Εξάλλου την έχουμε ξανά κάνει αυτή την κουβέντα και σε προηγούμενα άρθρα. Ο κανόνας βέβαια είναι ο εξής:

Για να γίνει μια δημοσίευση ή ένα post προσωπικό θα πρέπει να στοχεύετε αποκλειστικά το tagret group που απευθύνεστε. 

Βέβαια η εποχή μου ζούμε, απαιτεί να κάνετε ένα βήμα παραπέρα και να ενεργοποιήσετε την φαντασία σας! Τα διαφημιστικά σας μηνύματα πρέπει να απευθύνονται όλο και σε μικρότερες ομάδες ανθρώπων με τα ίδια καταναλωτικά χαρακτηριστικά. Υπάρχουν πολλές τακτικές για να το πετύχετε αυτό, ξεκινώντας από το να μάθετε για τους ανθρώπους που έχουν κάνει Like στην σελίδα σας στο Facebook ή για αυτούς που έχουν εγγραφτεί στο Newsletter σας. Αυτές τις πληροφορίες μπορείτε να τις συλλέξετε με έξυπνους τρόπους, είτε ζητώντας από τους ανθρώπους να σας πουν τις προτιμήσεις τους, είτε μέσω κάποιου διαγωνισμού στο Facebook κ.ο.κ. 

Πάρτε για παράδειγμα την Coca-Cola. Μια τεράστια εταιρία που έχει τον χρόνο και το χρήμα να επενδύει τεράστια χρηματικά ποσά τόσο στο παραδοσιακό, όσο και στο ψηφιακό marketing (το παραδοσιακό marketing απαιτεί πολύ μεγάλο budget για να είναι αποδοτικό). Παρόλα αυτά, την τελευταία δεκαετία η Coca-Cola είδε τις πωλήσεις της να πέφτουν και αποφάσισε να ενεργοποιήσει την προσέγγιση “κάντε το προσωπικό” με την καμπάνια “Share a Coke”.  Πάνω στα μπουκάλια έβαλε δημοφιλείς λέξεις και ονόματα με αποτέλεσμα να έχει 2% αύξηση πωλήσεων και τους καταναλωτές να ψάχνουν στα ράφια για το όνομα  ή την λέξη που ήθελαν (π.χ. mom, dad, friend…)

 

3) Αφήστε τις φωτογραφίες να μιλήσουν για εσάς.

Για κάποιους κλάδους ένα post με την κατάλληλη φωτογραφία μπορεί πραγματικά να πει χίλιες λέξεις! Όμως οι σωστές φωτογραφίες κάνουν κάτι πολύ περισσότερο από το “να πουν χίλιες λέξεις”, δημιουργούν συγκίνηση και προκαλούν συναισθήματα.  Κάντε ένα πείραμα στον εαυτό σας και σκεφτείτε τι σας έχει μείνει από τις διαφημίσεις που έχετε δει… κατά πάσα πιθανότητα η φωτογραφία, όχι τα λεκτικά. Ακόμα και σε ένα διαφημιστικό spot, δεν θυμάστε τα λόγια του εκφωνητή, ίσως ούτε καν όλο το spot, αλλά μια “φωτογραφική στιγμή”. Οι φωτογραφίες δεν χρειάζεται να έχουν άμεση σχέση με αυτό που πουλάτε.

Οι φωτογραφίες πρέπει να έχουν σχέση με αυτό που προκαλεί αυτό που πουλάτε ή με το συναίσθημα που πιστεύετε ότι νιώθουν οι άνθρωποι χρησιμοποιώντας το προϊόν ή την υπηρεσία σας. 

Πάρτε για παράδειγμα τις κρέμες ομορφιάς, που υπόσχονται εξαφάνιση ρυτίδων και νεανικό πρόσωπο. Η κρέμα ομορφιάς, εκείνη την στιγμή δεν πουλάει “κρέμα”, πουλάει “ελπίδα” και φυσικά τι καλύτερο από μια καλή φωτογραφία. Ακόμη καλύτερο παράδειγμα είναι η σειρά προϊόντων AXE, νομίζω ότι σπάνια έχουμε δει διαφημίσεις με πληροφορίες για το ίδιο το προϊόν, στην ουσία πουλάνε το “όνειρο” κάθε άνδρα – αφού βέβαια έχουν βάλει AXE. 

4) Ενθαρρύνετε τη συμμετοχή στα Social Media.

Αυτό μπορεί να ακούγεται απλό, αλλά δεν είναι. Σκεφτείτε ότι έχετε να κάνετε με εκατομμύρια ανθρώπους, όπου ο καθένας είναι μοναδικός. Βέβαια μην περιμένετε, αυτά που κάνετε  να αρέσουν σε όλους, αυτό δεν γίνεται! Όμως εσάς δεν πρέπει να σας νοιάζει αυτό, διότι εσείς στοχεύετε σε μια συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων. Εκεί βέβαια πρέπει να βάλετε τα δυνατά σας και να βρείτε κατάλληλους τρόπους ώστε να ενθαρρύνετε το κοινό σας να συμμετέχει σε αυτά που κάνετε στα Social Media. Οι άνθρωποι αντιδρούν στα Social Media όπως ακριβώς και στην πραγματική ζωή, συν βέβαια το γεγονός ότι οι χρήστες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης νιώθουν ακόμη μεγαλύτερη ελευθερία έκφρασης.

Με άλλα λόγια αν είναι να σας “κράξουν” θα το κάνουν και με το παραπάνω και αν ενθουσιαστούν θα το δείξουν με Like, Share, θετικά comments και φυσικά με την συμμετοχή τους.

Για να βρείτε τρόπους που θα κάνουν τους άλλους να συμμετέχουν, θα πρέπει να είστε ευρηματικοί, πρωτότυποι, ευχάριστοι και φυσικά όταν λέμε Social Media δεν εννοούμε το Facebook. Υπάρχουν ένα σωρό τρόποι να “βάλετε” στο παιχνίδι το Intagram και το Twitter συνδέοντας τα με το Facebook, χρησιμοποιώντας φυσικά #hashtag​.

Πάρτε για παράδειγμα τα Starbucks όπου και το “έκαναν προσωπικό”, αλλά και ενθάρρυναν τη συμμετοχή των ανθρώπων. Για να γιορτάσουν την επιστροφή του διάσημου κόκκινου κυπέλλου, ζήτησαν από τους χρήστες να δημοσιεύουν ανάλογη φωτογραφία με το hashtag #redcupcontest​, ο νικητής έλαβε μια αποκλειστική κάρτα Sterling Starbucks και φυσικά η Starbucks απέκτησε εκατομμύρια followers στο Instagram. 

 

 

A photo posted by Starbucks Coffee ☕ (@starbucks) on

5) Διατηρήστε την απλότητα.

Το είπαμε και στην αρχή, έχετε στην διάθεσή σας 8 δευτερόλεπτα και κανείς δεν θέλει να διαβάζει κατεβατά σαν και αυτό cheeky. Είμαι σίγουρη ότι έχετε να πείτε πολλά, αλλά ειλικρινά δεν χρειάζεται να δημιουργείτε βαριές διαφημίσεις με πολλά λόγια. Χρησιμοποιείστε έξυπνα, σύντομα λεκτικά έως 140 χαρακτήρες, δηλαδή όσο ένα tweet. Φτιάξτε INFOGRAPHICS όπου μπορείτε να συμπτύξετε πολύ πληροφορία σε μικρό χώρο ή ακόμα καλύτερα φτιάξτε έξυπνα videos

Για παράδειγμα δείτε ένα από τα infographics της Web SEO Greece

Παρακάτω, μπορείτε να αφήνετε τα σχόλιά σας μέσω του Disqus (δεν απαιτείται εγγραφή).

Tell Us What You Think
2Like0Love0Haha0Bored0Angry

About Author