Ανταγωνιστές…
Είτε θέλετε να το παραδεχθείτε είτε όχι, οι ανταγωνιστές σας είναι εκεί έξω και καραδοκούν να “αρπάξουν” τους πελάτες. Αυτό ίσως να φαίνεται άδικό, όταν ειδικά εσείς προσπαθείτε να είστε πάντα στην κορυφή. Όμως αυτή είναι η πραγματικότητα.
Διατηρήστε επιμελώς αρχεία με πληροφορίες για τον ανταγωνισμός σας. Είναι μια εκπληκτική στρατηγική για την ανάπτυξη της δικής σας εταιρείας.
Πάρτε την απόφαση και ξεκινήστε από σήμερα κιόλας να διατηρείται λεπτομερή αρχεία με όλες τις κινήσεις και τις αντιδράσεις των ανταγωνιστών σας.
Ο Arthur Weiss, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Aware που εδρεύει στο Λονδίνο έχει πει
Με την συνεχή παρακολούθηση του ανταγωνισμού μπορείτε να γνωρίζετε την συμπεριφορά τους και να προβλέπετε τα επόμενά βήματα που θα κάνουν.
Εδώ θα ήθελα να σημειώσω ότι η εταιρεία Aware βοηθάει τις επιχειρήσεις να αποκτήσουν ανταγωνιστική νοημοσύνη.
Οραματιστείτε τώρα το ενδεχόμενο ότι έχετε πλήρη γνώση των κινήσεων του ανταγωνισμού, το επόμενο βήμα είναι ότι εσείς πλέον είστε σε θέση να προγραμματίσετε την δική σας στρατηγική έτσι ώστε να διατηρήσετε τους πελάτες σας μακριά από τον ανταγωνισμό.
Σίγουρα η καλύτερη τακτική είναι να προσλάβετε κάποιον σαν τον Arthur και να εξοικονομήσετε χρόνο και χρήμα, όμως μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τεχνικές για να γίνει η δουλειά σας σχεδόν δωρεάν.
Εδώ θα βρείτε 10 συμβουλές από επιχειρηματίες και ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων για το πως θα ξεκινήσετε τη συλλογή πληροφοριών του ανταγωνισμού.
1. Πηγαίνετε πέρα από μια αναζήτηση στη Google
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι κάθε ερευνητική προσπάθεια αυτές τις μέρες θα πρέπει να αρχίσει με μια απλή αναζήτηση στη Google ή να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του ανταγωνιστή σας. Αλλά υπάρχει επίσης μια ποικιλία από εργαλεία, είτε παρέχονται από τη Google ή που σχετίζονται με τα αποτελέσματα αναζήτησης της Google και τις καμπάνιες AdWords, που μπορεί να σας δώσουν ενδιαφέρουσες ιδέες για τον ανταγωνισμό σας.
- SpyFu: Ένα εξαιρετικό ερευνητικό εργαλείο για τις λέξεις-κλειδιά που στοχεύουν/αγοράζουν οι ανταγωνιστές σας.
- Google Trends: Ένα εργαλείο της Google που βασίζεται στα αποτελέσματα του Google Search. Δείχνει πόσο συχνά ένας όρος (λέξη-κλειδί) αναζητείται σε σχέση με τον συνολικό αριθμό αναζητήσεων παγκοσμίως (σε διάφορες περιοχές του κόσμου, καθώς και σε διάφορες γλώσσες).
- Google Alerts: Παρακολουθήστε όλα τα “νέα” στο internet βάση των προτιμήσεων που θα δηλώσετε.
2. Κάντε μερικές αναφορές
Είναι ένας θαυμάσιος και ανέξοδος τρόπος για να κάνετε μια έρευνα του ανταγωνισμού σας online και offline. Αρχικά μπορείτε να πάρετε ως παράδειγμα μια μάρκα που θαυμάζετε και θεωρείτε πετυχημένη, στην συνέχεια καταγράψτε τις κινήσεις (της μάρκας) που σας έκαναν εντύπωση. Με αυτό τον τρόπο έχετε αρχίσει να δημιουργείτε ένα case study, με άλλα λόγια έχετε αρχίσει να δημιουργείτε την καταγραφή μιας επιτυχημένης μεθοδολογίας.
Επιπλέον xχρησιμοποιείστε εργαλεία όπως Alexa Compete, Keyword Spy, Hoovers για να ελέγξετε τον ανταγωνισμό σας.
3. Χρησιμοποιήστε “σοφά” τα Social Media
Τα Social Media όταν χρησιμοποιούνται για επαγγελματικούς λόγους “απαιτούν” από τους ιδιοκτήτες τους να ενημερώνονται σε καθημερινή βάση. Με άλλα λόγια είναι μια μοναδική ευκαιρία για εσάς να παρακολουθείτε τους ανταγωνιστές σας. Βλέπετε πως σκέπτονται, πως λειτουργούν κ.ο.κ.
4. Ρωτήστε τους πελάτες σας
Μιλήστε στους πελάτες σας! Είναι ο καλύτερος τρόπος να συλλέξετε πληροφορίες για τους ανταγωνιστές σας. Καταρχήν ρωτήστε τους εάν τους έχει «πλησιάσει» ο ανταγωνισμός και με ποιον τρόπο. Επιπλέον προσπαθήστε να επανακτήσετε την σχέση σας με πελάτες που χάσατε. Ρωτήστε τους λόγους, τι δεν βρήκαν σε εσάς που το κάλυψε ο ανταγωνισμός;
5. Παρακολουθήστε ένα συνέδριο
Εφόσον η επιχειρηματική σας δραστηριότητα ανήκει σε κάποιον κλάδο, φροντίστε να παρευρίσκεστε τουλάχιστον σε ένα σχετικό συνέδριο. Εκεί όχι μόνο παρακολουθείτε τον ανταγωνισμό, αλλά θα τον γνωρίσετε και από κοντά.
6. Ρωτήστε τους προμηθευτές σας
Εάν με τους ανταγωνιστές σας έχετε κοινούς προμηθευτές, ρωτήστε τους στα όρια που σας επιτρέπετε. Όταν θέσετε στους προμηθευτές τις σωστές ερωτήσεις θα μάθετε ζωτικές πληροφορίες για τον ανταγωνισμό.
7. Προσλάβετε τον “ανταγωνισμό”
Μια εναλλακτική στρατηγική είναι να προσλαμβάνετε στην επιχείρησή σας τους υπαλλήλους του ανταγωνισμού.
8. …και παρακολουθήστε ποιους “προσλαμβάνει” ο ανταγωνισμός σας
Ενώ πρέπει πάντα να παρακολουθείτε ποιους προσλαμβάνει ο ανταγωνισμός. Ποιες ειδικότητες; Με τι προσόντα; κ.ο.κ. Έτσι θα αντιληφτείτε τις «επενδύσεις» του ανταγωνισμού ενδεχομένως σε νέα τμήματα, νέα προϊόντα.
9. Διεξάγετε έρευνες
Φτιάξτε ερωτηματολόγια με έξυπνες και γρήγορες ερωτήσεις. Μια πολύ γρήγορη και φθηνή λύση είναι τα ερωτηματολόγια να διεξαχθούν μέσω internet.
10. Call “em up
Εφόσον έχετε κάνει όλα τα παραπάνω και έχετε στα χέρια σας αρκετό υλικό, ώστε να εξάγετε σημαντικά και αληθή συμπεράσματα, αλλά σας λείπουν ακόμα κάποιες πληροφορίες… τότε μπορείτε απλά να πάρετε έναν τηλέφωνο τον ανταγωνιστή σας…