1η Σελίδα στη Google: Οι 10 πιο σημαντικοί παράγοντες κατάταξης

Γνωρίζετε ήδη ότι η Google χρησιμοποιεί πάνω από 200 παράγοντες προκειμένου να προσδιορίσει τις κατατάξεις μιας ιστοσελίδας.

Όμως, ποιοι από τους 200 παράγοντες είναι οι πιο σημαντικοί; Και πιο συγκεκριμένα, σε ποιους παράγοντες θα πρέπει να εστιάσετε την προσοχή σας ώστε να βρεθείτε στην 1η σελίδα της Google;

Στο παρόν άρθρο, σας παραθέτω τους 10 σημαντικότερους παράγοντες κατάταξης και τον τρόπο που πρέπει να τους χρησιμοποιήσετε προκειμένου να πετύχετε κορυφαίες κατατάξεις!

1. Η βασική λέξη – κλειδί στην αρχή του Τίτλου

Η Google δίνει μεγαλύτερο βάρος σε λέξεις – κλειδιά που βρίσκονται στην αρχή του Τίτλου (άρθρο, σελίδα κλπ). Παραδείγματος χάριν, ας υποθέσουμε ότι η βασική λέξη – κλειδί που στοχεύετε είναι «Ενοικιάσεις Σκαφών Αναψυχής» και πρέπει να επιλέξετε ανάμεσα σε 2 Τίτλους:

  • Τίτλος #1 – Ενοικιάσεις Σκαφών Αναψυχής και όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!
  • Τίτλος #2 – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις Ενοικιάσεις Σκαφών Αναψυχής

Η Google, θα θεωρήσει τον Τίτλο #1 ως πιο «σχετικό» και «άμεσο» με τη λέξη «Ενοικιάσεις Σκαφών Αναψυχής». Συνεπώς, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε τον 1ο Τίτλο.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ:

Συμπεριλάβετε τη βασική σας λέξη – κλειδί στην αρχή των Τίτλων

2. Το Μέγεθος του Κειμένου

Πολλές μελέτες (όπως αυτή της SERPIQ) έχουν αποδείξει ότι σελίδες ή άρθρα με περισσότερες από 1500 λέξεις, κατατάσσονται υψηλότερα στα αποτελέσματα της Google!

Όπως μπορείτε να δείτε, τα πρώτα 10 αποτελέσματα έχουν πάνω από 2000 λέξεις στο περιεχόμενο.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ:

Να γράφετε κείμενα με πάνω από 1500 λέξεις για υψηλότερες κατατάξεις.

3. Ταχύτητα φόρτωσης της ιστοσελίδας

Αυτός ο παράγοντας είναι ιδιαίτερα σημαντικός!

Η ταχύτητα φόρτωσης μιας ιστοσελίδας, είναι ένας από τους νεότερους παράγοντες κατάταξης που επιβεβαίωσε πρόσφατα η Google. Πλέον, μπορείτε εύκολα να αξιολογήσετε και να βελτιώσετε την ταχύτητα φόρτωσης της ιστοσελίδας σας, χρησιμοποιώντας το εργαλείο της ίδιας της Google PageSpeed Insights tool.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ:

Χρησιμοποιήστε το εργαλείο της Google PageSpeed Insights tool, για να δείτε την ταχύτητα φόρτωσης της ιστοσελίδας σας. Εάν η ιστοσελίδα σας είναι σε WordPress, τότε χρησιμοποιώντας τα plugins W3 Total Cache και WP Smush It (Δωρεάν και τα δύο) θα βελτιώσετε κατά πολύ την ταχύτητα φόρτωσης.

4. Σπουδαιότητα και Τοποθέτηση των λέξεων – κλειδιών

Είναι γνωστό ότι στις μέρες μας, η Google δεν δίνει τόσο σημασία στο Keyword Density (το ποσοστό επανάληψης μιας λέξης – κλειδί στο περιεχόμενο του κειμένου). Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι σταμάτησε να διαβάζει τις λέξεις – κλειδιά στα κείμενα!

Συμπεριλαμβάνοντας τη λέξη – κλειδί που στοχεύετε σε Στρατηγικά σημεία στη σελίδα σας όπως: στο url, στην αρχή του κειμένου της σελίδας και στο H1 tag, στέλνετε ένα μήνυμα στη Google, ότι η σελίδα σας είναι σχετική με τη συγκεκριμένη λέξη – κλειδί.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ:

Συμπεριλάβετε τη λέξη – κλειδί που στοχεύετε στο url, στην αρχή του Τίτλου, στις πρώτες 100 λέξεις του κειμένου και σε H1, H2 ή H3 tags.

5. Page Authority (Κύρος σελίδας)/ Page Rank

Το Κύρος της ιστοσελίδας σας, καθορίζεται από την ποιότητα και την ποσότητα των εισερχομένων συνδέσεων (Backlinks). Είναι μακράν ο πιο σημαντικός παράγοντας κατάταξης  που χρησιμοποιεί η Google.

Εάν η ιστοσελίδα σας ΔΕΝ έχει αποκτήσει το απαιτούμενο Authority (Κύρος), η Google δεν πρόκειται να βελτιώσει τις κατατάξεις σας (αλήθεια, για ποιο λόγο να το κάνει;).

ΣΥΜΒΟΥΛΗ:

Αποκτήστε όσα περισσότερα ποιοτικά Backlinks μπορείτε από Authority Websites, προκειμένου να αυξήσετε το Κύρος της δικής σας σελίδας.

6. Domain Authority (Κύρος του domain σας)

Η Google προκειμένου να κατατάξει μια ιστοσελίδα, λαμβάνει υπ’ όψιν και το συνολικό Κύρος του domain.  Αυτός είναι και ο λόγος που ιστοσελίδες όπως το Amazon και το Youtube, κατατάσσονται υψηλά σχεδόν για τα πάντα! Μπορείτε να ελέγξετε το Domain Authority της ιστοσελίδα σας στο MOZ.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ:

Αυξήστε το Domain Authority, δημιουργώντας και προωθώντας  χρήσιμο και μοναδικό περιεχόμενο, που οι χρήστες θα θέλουν να μοιράσουν ή να αναδημοσιεύσουν.

7. Σχετικότητα των Συνδέσμων

Όπως είδαμε παραπάνω, το Κύρος (Authority) ενός συνδέσμου (Backlink), είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Όμως η Google δίνει σημασία όλο και περισσότερο, στη σχετικότητα των εισερχομένων συνδέσμων προς τη σελίδα σας.

Πρόσφατα, ένα μεγάλο στέλεχος της Google δήλωσε ότι:

Η σχετικότητα των συνδέσμων είναι το νέο Page Rank

Συνεπώς, βεβαιωθείτε ότι οι περισσότεροι τουλάχιστον εισερχόμενοι σύνδεσμοι, προέρχονται από ιστοσελίδες με σχετικό περιεχόμενο προς το αντικείμενό σας.

Εάν έχετε μια ιστοσελίδα με είδη Βάφτισης, καλό θα είναι να αποκτήσετε συνδέσμους από σχετικά websites και όχι από ιστοσελίδες για τατουάζ ή Body Building…J

ΣΥΜΒΟΥΛΗ:

Προσπαθήστε να αποκτάτε links από Authority και σχετικά με το αντικείμενό σας websites.

8. Χρόνος Παραμονής στην ιστοσελίδα (DWELL TIME)

Τι συμβαίνει όταν κάποιος χρήστης ψάχνοντας στη Google, επισκέπτεται την ιστοσελίδα σας; Παραμένει και πλοηγείται σε άλλες εσωτερικές σελίδες ή εγκαταλείπει κακήν κακώς την ιστοσελίδα σας και επιστρέφει στα αποτελέσματα της Google;

Η Google δίνει τεράστια σημασία στο πως οι άνθρωποι αλληλεπιδρούν με την ιστοσελίδα σας, όταν τη βρίσκουν στα αποτελέσματά της.

Ο Χρόνος παραμονής στην ιστοσελίδα σας, γνωστός ως Dwell Time, είναι εξαιρετικά σημαντικός παράγοντας κατάταξης.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ:

Φτιάξτε την above the fold περιοχή της σελίδας σας συναρπαστική και σωστά δομημένη. Όσο περισσότερο ενδιαφέρουσα είναι η περιοχή αυτή, τόσο μεγαλύτερος θα είναι ο χρόνος παραμονής στη σελίδα σας και θα είστε πιο κοντά στο να κατακτήσετε την 1η σελίδα στη Google!

9. Συμβατότητα με Κινητές Συσκευές (Responsive Design)

Περισσότερες από τις μισές μηνιαίες αναζητήσεις, προέρχονται πλέον από κινητές συσκευές! Η επίσημη θέση της Google είναι ότι προτιμούν ιστοσελίδες που είναι mobile friendly σε σχέση με ιστοσελίδες που δεν είναι. Εάν έχετε μια ιστοσελίδα mobile friendly, που φορτώνει ταχύτατα σε κινητά και tablets, τότε θα αποκτήσετε και υψηλότερες κατατάξεις στη Google.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ:

Βεβαιωθείτε ότι η ιστοσελίδα σας είναι mobile friendly και φορτώνει γρήγορα και στις σωστές διαστάσεις σε κινητά και tablets.

10. Αδιάφορο ή Διπλότυπο Περιεχόμενο

Η Google προτιμά να κατατάσσει υψηλότερα ιστοσελίδες που έχουν χρήσιμο, μοναδικό και πρωτότυπο περιεχόμενο. Από την εμπειρία μου, έχω δει πολλά παλιά και καταξιωμένα websites, να αποκτούν με την πάροδο του χρόνου «άχρηστο» και «διπλότυπο» περιεχόμενο, όπως τα Archive και τα Category pages. Το διπλότυπο ή το άχρηστο περιεχόμενο, μπορεί να κρατάει χαμηλά την ιστοσελίδα σας στις κατατάξεις της Google.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ:

Κάντε ένα SEO Analyzer Check, εντοπίστε και διαγράψτε ή δηλώστε ως noindex όλες τις σελίδες με διπλότυπο περιεχόμενο.

 

Ελπίζω να καταλάβατε ποιους παράγοντες και γιατί θεωρεί η Google ως πιο σημαντικούς. Θα προσπαθήσω σε επόμενο άρθρο μου, να καταγράψω και τους 200+ παράγοντες για να γνωρίζετε ακριβώς τι είναι αυτό που θα σας φέρει στην 1η σελίδα στη Google!

Αλήθεια, διαβάζοντας το συγκεκριμένο άρθρο, μήπως εντοπίσατε ήδη τη λέξη – κλειδί που στοχεύω;

Περιμένω τα σχόλια και τις απαντήσεις σας στο μικρό «αίνιγμα» που σας θέτω!  🙂 

Παρακάτω μπορείτε να σχολιάσετε το άρθρο μέσω του Disqus.

Tell Us What You Think
0Like0Love0Haha0Bored0Angry

About Author