Τι θα γινόταν στο Facebook εάν υπήρχε dislike;

Μάλλον τελικά είναι αρκετοί  οι χρήστες που περιμένουν πως και πως να δουν στο Facebook το κουμπί Dislike,  για αυτό και εμείς είχαμε θέσει μέσα από την ιστοσελίδα μας  μια ψηφορορία για να μάθουμε την γνώμη σας.  Η ψηφοφορία της Web SEO Greece για αυτό το θέμα, έκλεισε πριν λίγες μέρες και ιδού τα αποτελέσματα στην ερώτηση:

Θα θέλατε το Facebook να έχει την επιλογή Dislike (Δεν μου αρέσει) για post, status, share και photos;

Όπως βλέπετε οι αριθμοί μιλούν πραγματικά από μόνοι τους. Όμως τι πραγματικά θα συνέβαινε μέσα στον κόσμο του Facebook εάν εμφανιζόταν το κουμπί Dislke; Και τι επιπτώσεις θα υπήρχαν στα υπόλοιπα Social Media; Είναι σίγουρο πως με μια μικρή έρευνα στο internet θα βρω πολλές και διαφορετικές μελέτες για αυτό το θέμα, όμως θα προτιμήσω να σας ξετυλίξω τις δικές μου σκέψεις.

Στα περισσότερα άρθρα μου για τα Social Media, πολλές φορές αναφέρω ότι λόγου χάρη το Facebook δεν είναι τόσο καινούριο όσο νομίζουμε. Νέα ήταν η τεχνογνωσία η οποία χρησιμοποιήθηκε για τα “στηθεί” το Facebook τεχνικά και λειτουργικά, όμως όλη η φιλοσοφία και το υπόβαθρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης βασίζεται στην ίδια την ανθρώπινη φύση και κατ ‘επέκταση στην κοινωνία.

Το 1970 κάποιοι κοινωνιολόγοι πραγματοποίησαν το εξής πείραμα: Μια ομάδα ανθρώπων παρακολουθούσε για κάποιο χρονικό διάστημα μόνο ταινίες βίας και καταστροφής. Τελικά αυτοί οι άνθρωποι μετά το πείραμα θεωρούσαν ότι ο κόσμος είναι πιο βίαιος από ότι στην πραγματικότητα. Οι κοινωνιολόγοι αυτό το φαινόμενο το ονόμασαν mean world sydrome. Οι περισσότεροι άνθρωποι είμαστε “θύματα” αυτού του συνδρόμου με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τα μέσα ενημέρωσης και την καταστροφολογία που καλλιεργούν.  Φυσικά αυτό υπάρχει και στο Facebook μέσω μιας διαφορετικής οπτικής και ονομάζεται friendly world sydrome,

Στο Facebook, λοιπόν, λειτουργεί ως εξής: Οι περισσότεροι από εμάς κοινοποιούμε στα Social Media μόνο τις ευχάριστες πτυχές της ζωής μας, πράγμα που προκαλεί μια ψευδαίσθηση για την πραγματική μας ζωή. Έτσι λοιπόν ο καθένας από εμάς νομίζει ότι όλοι οι υπόλοιπο έχουν καλύτερη ζωή από την δική μας. Το σύνδρομο με την σειρά του προκαλεί κάποιου είδους ζήλια ή κάτι σαν “παράπονο” του τύπου “άδικη κοινωνία”. Άραγε τι μπορεί να προκαλέσει όλο αυτό με την εμφάνιση του κουμπιού Dislike;

Αν εμφανιστεί κάποτε κουμπί Dislike, οι άνθρωποι για κάποιο λόγο θα θεωρούν ότι “έχουν πλέον το δικαίωμα” να εκφράζουν ανοιχτά και δημόσια την δυσαρέσκειά τους. Αυτό είναι περίεργο, γιατί πάντα οι άνθρωποι έχουν αυτό το δικαίωμα, αλλά ας πούμε ότι κατά κάποιον τρόπο επισημοποιείται. Έτσι αποκτάμε την εξουσία του “Δεν μου αρέσει”. Στην αρχή θα είμαστε δισταστικοί για το πως και πόσο θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αυτή την νέα επιλογή, ίσως να είμαστε και μπερδεμένοι διότι σκεφτείτε ότι ακόμη και σήμερα δεν είμαστε σίγουροι για το πότε πρέπει να χρησιμοποιούμε το κουμπί Like.

Αλήθεια, τι συμβαίνει με το κουμπί Like;

Υπάρχουν ένα σωρό φορές, όπου όλοι έχουμε βρεθεί στο δίλημα αν πρέπει η όχι να πατήσουμε Like σε κάποιο post. Πάρτε για παράδειγμα τις κοινοποιήσεις των Amber Alert, τις ανακοινώσεις θανάτων, κακοποίησης ανηλίκων, ανθρώπων που είναι στο νοσοκομείο ή απλά έχουν ένα κρυολόγημα και το έγραψαν στο status. Οι περισσότεροι από εμάς είμαστε μπερδεμένοι με το τι πρέπει να κάνουμε. Το Like φέρνει σε δύσκολη θέση τους ανθρώπους και αυτό συμβαίνει διότι δεν έχει ξεκαθαριστεί και πολύ καλά τι ακριβώς σημαίνει. Ας δούμε κάποιες περιπτώσεις.

AMBER ALERT

Στενάχωρη ανακοίνωση, αλλά εδώ τα Social Media μπορούν να βοηθήσουν. Παρόλα αυτά όταν βλέπουμε ένα Amber Alert ενστικτωδώς πατάμε Like. Τι σημαίνει όμως το Like που πατάμε; Το Facebook δηλώνει ξεκάθαρα ότι το κουμπί «Μου αρέσει» το χρησιμοποιούμε όταν μια κοινοποίηση μας ευχαριστεί που την  βλέπουμε, δηλαδή μας αρέσει το περιεχόμενό της.  Παρόλα αυτά για τους ανθρώπους του Facebook έχει αρχίσει να σημαίνει και «Συμπαραστέκομαι».

Άρα όταν πατάμε Like σε ένα Amber Alert εκείνη την ώρα τι δηλώνουμε; Ότι μας αρέσει που εξαφανίστηκε ένα παιδί (όχι βέβαια!) ή ότι μας αρέσει η ιδέα ότι ίσως με τα πολλά Share μπορεί να βοηθηθεί μια έρευνα για να βρεθεί αυτό το παιδί; Μπερδεύετε κάπως η κατάσταση. Πάντως δεν χρειάζεται να πατήσετε Like, σίγουρα ένα Share θα βοηθούσε πραγματικά.

Είμαι σίγουρη ότι το Like εκείνη την στιγμή σημαίνει «Συμπαραστέκομαι», αλλά πραγματικά αυτό θα μπορούσε να γίνει μέσω Comment (σχολιασμού).

Οι αντιδράσεις των ανθρώπων σε ακραίες καταστάσεις και η παρερμηνεία του Like είναι αυτά που κάνουν μάλλον τους υπεύθυνους του Facebook να μην θέλουν να προσθέσουν το κουμπί «Δεν μου αρέσει».  

Ας υποθέσουμε ότι υπάρχει η επιλογή Dislike. Τι θα πατάγαμε σε μια Amber Alert ανακοίνωση; Τώρα τα δεδομένα έχουν αλλάξει και η νέα επιλογή δίνει άλλες διαστάσεις. Οι άνθρωποι θα διχάζονταν σύμφωνα με την αντίληψη και θεωρία που έχει φτιάξει ο καθένας.
Οι μισοί θα πατάγαμε “Like” και άλλοι μισοί “Dislike”. Τι θα σήμαινε άραγε το Dislike;
Δεν μου αρέσει που εξαφανίστηκε ένα παιδί ή δεν μου αρέσει που η εξαφάνιση κοινοποιήθηκε στο Facebook; Οι ερμηνείες είναι τόσες, όσες και οι ίδιοι οι άνθρωποι που βρίσκονται στο Facebook. 

ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ, ΜΕΤΑΞΥ ΦΙΛΩΝ

Έχετε υπόψη πόσοι πραγματικοί φίλοι (φίλοι στον αληθινό κόσμο), έχουν παρεξηγηθεί μέσα από το Facebook, έχοντας μόνο την επιλογή Like;
Έχουν χαλάσει φιλίες, σχέσεις ακόμη και γάμοι επειδή κάποιος πάτησε Like στο «λάθος» άτομο. Φανταστείτε τώρα κάποιος να σας «υποχρεώνει» να πατάτε σκόπιμα Dislike στο «λάθος» (ή το «σωστό» σε αυτή την περίπτωση) άτομο.
Ή σκεφτείτε ότι μετά από έναν τσακωμό σας κατακλύζει κάποιος το profile με dislike. Τι θα κάνετε; Θα «μπλοκάρετε» σιγά-σιγά όλους τους φίλους σας; Σε λίγο κανείς μας δεν θα έχει φίλους στο Facebook, άρα τελικά δεν υπάρχει λόγος να υπάρχει το Facebook.

Αλλά ακόμη και εσείς θα βρεθείτε κάποια στιγμή στην απέναντι όχθη. Όσο και να αντιστέκεστε αρχικά στο δελεαστικό Dislike, κάποια στιγμή θα το πατήσετε και δεν γνωρίζετε καθόλου πως θα το λάβει ο άλλος.

Ίσως τελικά το Facebook να βασίζεται σε εκείνο το ρητό που λέει ότι “Η αλήθεια είναι υπερεκτιμημένη”.

Ίσως, λοιπόν, σιγά – σιγά το Facebook μετατραπεί σε έναν κυβερνοχώρο πικρόχολης κατάστασης, όπου κανείς δεν θα θέλει να μπαίνει.  

Αν το παραπάνω παράδειγμα σας φαίνεται τραβηγμένο (που παρόλα αυτά συμβαίνει καθημερινά) πάρτε για παράδειγμα κάτι πιο απλό, τον χειμώνα που μας πέρασε, έγραψα στο status μου ότι είχα κρυολογήσει και μάλιστα είχα και πυρετό. Ένα σωρό Like εμφανίστηκαν κάτω από το status. Σε κάποια φάση σχολίασα «Αλήθεια, σας αρέσει που είμαι άρρωστη;». Αυτή όμως είναι η δική μου οπτική για την ερμηνεία του Like. Ξέρω ανθρώπους που ακόμη και εάν γράψουν ότι έσπασαν το πόδι τους θα παρεξηγηθούν εάν δεν κάνουν Like οι «Στενοί Φίλοι» τους, διότι εκείνοι πιστεύουν ότι το Like σημαίνει «Συμπαραστέκομαι» ή «Περαστικά» ή «Σε σκέφτομαι» κ.ο.κ.

Τι θα συμβεί στις επιχειρηματικές σελίδες του Facebook με την επιλογή Dislike;

Πριν σας γράψω τι σκέφτομαι, θα σας πω το εξής απλό «Θα κλείσουν όλες σε λιγότερο από έναν μήνα». Σας φαίνεται υπερβολικό;

Υπάρχουν ένα σωρό επιχειρηματικές σελίδες, όπου το τμήμα Marketing της επιχείρησης έχει αποφασίσει οι χρήστες να μην μπορούν να γράφουν στον τοίχο της σελίδας. Αυτή η τακτική κατά την γνώμη μου είναι λάθος, διότι σημαίνει ότι η επιχείρηση «φοβάται» ή δεν γνωρίζει πώς να αντιμετωπίσει τα αρνητικά σχόλια.
Και εκτός των άλλων συνήθως οι επιχειρήσεις νομίζουν πως έτσι σταματάνε την φόρα των χρηστών για αρνητικά σχόλια. Αυτό είναι μεγάλη ψευδαίσθηση, διότι ο καθένας από εμάς μπορεί να γράψει σε εκατοντάδες άλλα σημεία του internet τα αρνητικά του σχόλια και μετά άντε να μαζευτεί αυτή η ανεξέλεγκτη εξάπλωση σε 100 διαφορετικά σημεία.

Αν λοιπόν σήμερα οι επιχειρήσεις φοβούνται να αντιμετωπίσουν τα αρνητικά σχόλια, πως θα αντιμετωπίσουν τα Dislike;   

Σκεφτείτε το απλό σενάριο: Είστε δυσαρεστημένοι από μια επιχείρηση, π.χ. κινητής τηλεφωνίας που είναι και το πιο συνηθισμένο, και μπαίνετε στην σελίδα τους να γράψετε τα παράπονα σας. Διαπιστώνετε, ότι δεν σας δίνουν το δικαίωμα να γράψετε δημόσια. Τι κάνετε; Μπορείτε να αντισταθείτε στο Dislike; Προσωπικά σας λέω με απόλυτη ειλικρίνεια ότι δεν θα μπορούσα!

Κάπως έτσι και συνηθίζοντας με τον καιρό την ιδέα του Dislike οι άνθρωποι θα άρχιζαν να το χρησιμοποιούν όλο και πιο συχνά. Ίσως, μάλιστα, να το έκαναν οι ανταγωνιστικές εταιρίες μεταξύ τους. Για παράδειγμα η Coca Cola να είχε ανθρώπους που θα πατάγανε Dislike στα post της Pepsi Cola και το αντίστροφο.

Οπότε τελικά καμία επιχείρηση δεν θα ήθελε να έχει σελίδα στο Facebook και άρα δεν θα υπήρχαν διαγωνισμοί, δώρα, κληρώσεις κ.ο.κ. άρα δεν θα υπήρχαν διαφημίσεις, οπότε μάλλον το Facebook δεν θα μπορούσε να συντηρήσει των εαυτό του γιατί ούτως ή άλλως δεν θα είχε επισκεψιμότητα.

Συμπέρασμα

Τελικά από ότι φαίνεται ο μόνος υπεύθυνος  για το γεγονός ότι μάλλον δεν θα υπάρχει κουμπί Dislike στο Facebook (τουλάχιστον στο ορατό μέλλον), είναι η ίδια η ανθρώπινη φύση. Είτε είμαστε επιρρεπής στην κακία, είτε νομίζουμε ότι έτσι εκδικούμαστε μια επιχείρηση ή έναν φίλο, όπως και να έχει μάλλον δεν είμαστε ακόμη έτοιμοι για αυτή την επιλογή.

Tell Us What You Think
0Like0Love0Haha0Bored0Angry

About Author