Οι μεγάλες μάρκες δημιουργούνται με Μεθοδολογία
Τα δημοφιλή Εμπορικά Σήματα και οι μεγάλες επιχειρήσεις δεν δημιουργούνται έτσι απλά. Είναι αποτέλεσμα σκέψης και ανάλυσης, όπου δημιουργικές ιδέες συλλαμβάνονται και υλοποιούνται μεθοδικά.
Η επαναλαμβανόμενη στρατηγική που απαιτεί η μεθοδολογία, παράγει αποτελέσματα υψηλής ποιότητας.
Οι 5 βασικοί κανόνες του Branding και του Internet Marketing
1o βήμα: Να είστε διαφορετικοί
Ότι και να πραγματεύει η επιχείρησή σας πρέπει κατ’ αρχάς να χτίσετε το εμπορικό σας σήμα. Δώστε στην μάρκα σας νόημα για κάτι σημαντικό και προπάντων διαφορετικό.
Οι πελάτες και οι συνεργάτες σας, έλκονται από τη δύναμη της μάρκας. Ένα ισχυρό εμπορικό σήμα, με νόημα, έχει μεγαλύτερη διοχεύτεση στο Internet και όλες οι εμπορικές δραστηριότητες της εταιρείας θα παράγουν καλύτερα αποτελέσματα με υψηλή απόδοση.
2ο βήμα: Προσελκύστε πελάτες
Μόλις έχουμε μια διαφοροποιημένη μάρκα, πρέπει να παράγουμε γνώση και με αυτή τη γνώση να προσελκύσουμε πελάτες. Στον κόσμο του Internet, αυτό ξεκινάει με μια σωστή ιστοσελίδα. Η ιστοσελίδα θα πρέπει να ενσωματώνει την ουσία της μάρκας και να επικοινωνεί όλα αυτά τα στοιχεία που την κάνουν διαφορετική. Ενώ θα πρέπει ταυτόχρονα να είναι καλά οργανωμένη ώστε οι επισκέπτες να μπορούν να βρουν αυτό που ψάχνουν. Είναι πολύ σημαντικό οι άνρθωποι να μπορούν να σας βρίσκουν από τις μηχανές αναζήτησης. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να επενδύσετε σε υπηρεσίες SEO (βελτισοποίηση μηχανών αναζήτησης), σε διαφημίσεις και καμπάνιες βασισμένες σε στοχευμένες λέξεις-κλειδιά (AdWords). Σε διαφορετική περίπτωση, ποιος ο λόγος να έχετε μια εκπληκτική ιστοσελίδα όταν δεν μπορεί να την βρει κανείς;
3ο βήμα: Συμμετοχή επισκεπτών (engage)
Οι περισσότεροι από εμάς, πριν αγοράσουμε πρέπει να “κοιτάξουμε γύρω μας”, με άλλα λόγια να κάνουμε έρευνα αγοράς. Αυτός είναι ο λόγος όπου οι επιτυχημένες ιστοσελίδες έχουν ανάγκη την συμμετοχή των επισκεπτών, δίνοντας τους πληροφορίες που έχουν ενδιαφέρον για αυτούς. Με αυτό τον τρόπο, δίνουν αξία στον πελάτη, δείχνοντάς πως κατανοούν την κατάστασή τους, τις προκλήσεις και τις ανάγκες τους. Εάν δείξουμε την εμπειρία μας σε θέματα που ενδιαφέρουν, τότε οι χρήστες θα περνούν περισσότερο χρόνο μαζί μας – δηλαδή στην ιστοσελίδα μας. Εάν μιλάμε μόνο για την εταιρεία μας, ο επισκέπτης θα την κλείσει γρήγορα και θα αναζητήση τον ιστότοπο που θα του δώσει τις πληροφορίες που θέλει – δηλαδή θα ψάξει στον ανταγωνισμό μας. Θυμηθείτε… ο πελάτης έχει τον έλεγχο!
4ο βήμα: Μετατρέψτε τους επισκέπτες σε πελάτες
Ο τελικός στόχος της ιστοσελίδας είναι να μετρατρέψει τους επισκέπτες σε πελάτες! Για να το πετύχετε αυτό, η διαδικασία αναζήτησης πληροφορίων που χρειάζονται οι χρήστες, θα πρέπει να είναι εύκολη. Παράλληλα πολύ σημαντικό είναι ο επισκέπτης να μπορεί να επικοινωνήσει μαζί σας εύκολα. Ενώ μπορούμε να προσφέρουμε πολύτιμο περιεχόμενο σε αντάλλαγμα την καταγραφή πληροφοριών του επισκέπτη, όπως λ.χ. το email του. Για να τονοθούν οι πωλήσεις μέσω internet, άρα και η κερδοφορία, πρέπει να αυξηθεί το ποσοστό μετατροπής των επισκεπτών σε πελάτες. Ωστόσο, είναι εκπληκτικό το πόσο λίγες εταιρείες κατανοούν πραγματικά τι συμβαίνει στο “μυαλό” του επισκέπτη, ειδικά στο κρίσιμο σημείο της απόφασης. Είναι ζωτικής σημασία η ανάλυση των στατισιτκών στοιχείων της ιστοσελίδας, όπως τα ποσοστά εγκατάλειψης, οι νέοι & επανερχόμενοι επισκέπτες, τα ποσοστά μετρατροπής επισκεπτών/πελατών, με άλλα λόγια θα πρέπει να μάθετε τι λειτουργεί σωστά, τι όχι και πως θα πρέπει να βελτιώσετε τα αδύναμά σημεία σας.
5ο βήμα: Φροντίστε τους πελάτες σας
Οι περισσότεροι από εμάς κατανοούν τη σημασία της οικοδόμησης ισχυρών δεσμών με τους πελάτες, καλλιεργώντας ουσιαστική σχέση μαζί τους. Γνωρίζουμε όλη τη δύναμη του word-of-mouth, σαν ένα πολύ ισχυρό “εργαλείο πωλήσεων” και προώθησης της εταιρείας μας.
Το word-of-mouth, όμως, περιέχει μέσα ενδεχομένως και τα παράπονα των πελατών. Ωστόσο μόνο το 15% τελικά φθάνει στην εταιρεία, με αποτέλεσμα κάποια στιγμή χωρίς ιδιαίτερη προφανή αιτία, να ανακαλύψουμε ότι έχουμε ένα μεγάλο ποσοστό παραπονεμένων πελατών. Και το χειρότερο είναι ότι ποτέ δεν ασχοληθήκαμε με την διαχείριση παραπόνων.
Φυσικά όπως καταλαβαίνετε αυτή είναι και η αιτία που μόνο το 15% των παραπόνων φθάνει στα αυτιά της εταιρείας, η έλλειψη διαδικασιών και αντιμετώπισης παραπόνων. Και ενώ αντί να ασχοληθούμε με τον παραπονεμένο πελάτη μας ή με τον υπαρχών πελάτη, αντ΄αυτού πολλές εταιρεία προτιμούν να επενδύσουν μεγάλα χρηματικά ποσά σε διαφημίσεις και καμπάνιες για να προσελκύνουν νέους πελάτες, έτσι ώστε να πετύχουν μια γρήγορη πώληση.
Όμως, οι έρευνες δείχνουν ότι κοστίζει 9 έως 11 φορές περισσότερο η πώληση σε έναν νέο πελάτη από ότι σε έναν ήδη υπάρχων.
Το 80% των νέων εν δυνάμει πελατών σας, προέρχεται από τους πιστούς πελάτες σας! Οι οποίοι αγοράζουν γρηγορότερα και δεν είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στις τιμές (δηλαδή δεν αγοράζουν βάση τιμής, αλλά βάση brand). Αυτό σημαίνει ότι το πρώτο μέρος για να βρείτε νέους πελάτες είναι από τους καλύτερους πελάτες σας!