Πως πρέπει να είναι η ιστοσελίδα του 2015;

Σίγουρα τα πάντα ξεκινάνε από τον στόχο που έχετε θέσει! Αλλά όπως και ν’ έχει  κατά πάσα πιθανότητα ο τελικός σας στόχος είναι η πώληση, είτε αυτό είναι προϊόν ή υπηρεσία.


Παρελθόν

Πριν μερικά χρόνια, στην Ελλάδα, οι περισσότερες επιχειρήσεις είχαν μια ιστοσελίδα έτσι απλά για να υπάρχει. Κάτι σαν την εταιρική τους παρουσίαση στο internet, δηλαδή με 4-5 σελίδες του τύπου Εταιρική Ταυτότητα, Υπηρεσίες ή Προϊόντα, Οι δουλείες μας, Επικοινωνία. Οι πιο προχωρημένοι αφιέρωναν μια ολόκληρη σελίδα για κάθε μια υπηρεσία ή προϊόν.

ΚΕΙΜΕΝΑ

Τα κείμενα ήταν “ξύλινα“, τυπικά, χωρίς ψυχή και σχεδόν όλα ξεκινούσαν κάπως έτσι “Η εταιρεία ιδρύθηκε το 19… από τον κύριο Τάδε… “, “… τα προϊόντα της εταιρείας είναι υψηλής ποιότητας…“, γενικά μιλούσαν για την επιχείρησή τους στο τρίτο πρόσωπο, όσο για τις περιγραφές σε προϊόντα ή υπηρεσίες έπρεπε να είσαι τουλάχιστον του κλάδου για να καταλάβεις τι λένε. Δεν θα ξεχάσω το 2002 (φοιτήτρια ακόμα – ότι είχα μπει στο χώρο) τον διάλογο με ένα πελάτη που φτιάχναμε την ιστοσελίδα του μόνο και μόνο επειδή ο γιός του επιχειρηματία είχε σπουδάσει στο εξωτερικό και εκεί όλοι είχαν από δαύτο (ιστοσελίδα):

– Εγώ: Τι είναι το MDWFS 10-tRf; (είναι παράδειγμα, αλλά κόντα στην πραγματικότητα)
– Πελάτης: Είναι ένα από τα προϊόντα μας, έτσι να το βάλεις στον τίτλο.
– Εγώ: Μα έτσι κανείς δεν θα καταλάβει τίποτα.
– Πελάτης: Δεν πειράζει, αυτοί που είναι στον χώρο ξέρουν τι είναι αυτό. 
– Εγώ: Δηλαδή, τι πρέπει να είναι κάποιος για να καταλάβει;
– Πελάτης: Πρέπει να είναι τουλάχιστον Μηχανολόγος-Μηχανικός.
– Εγώ: Αν κάποια επιχείρηση βάλει την γραμματέα να κάνει έρευνα αγοράς ή να ψάξει πως θα καταλάβει τι είναι αυτό;
– Πελάτης: Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα εδώ. Εξάλλου την ιστοσελίδα την κάνουμε έτσι, σιγά μην μπει τώρα ο άλλος να κάνει και έρευνα (γέλιο).

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Το άλλο καταπληκτικό σημείο ήταν αυτό που αποκαλώ  “φωτογραφίες οδοντίατρου” ή αλλιώς “φωτογραφίες οδοντόκρεμα“, ξέρετε εκείνες τις ψεύτικες φωτογραφίες από ξανθούς ανθρώπους (για ελληνική επιχείρηση) με το καρφωτό χαμόγελο, όπου όλοι μες την τρελή χαρά κάνουν χειραψίμες και meeting.

Διάσημες ψεύτικες φωτογραφίες σε εταιρικές ταυτότητες

AND LAST, BUT NOT LEAST…

Μα πως γίνεται να ξεχάσουμε όλοι, εκείνα τα υπέροχα κόκκινα buttons που αναβόσβηναν από κόκκινο σε κίτρινο σαν εξέταση οφθαλμίατρου για αχρωματοψία; Τουλάχιστον τότε ήξεραν (χωρίς να το ξέρουν) την έννοια του Call To Action. Βέβαια στην προσπάθειά τους, οι άπειροι τότε Web Designers, να εξαλείψουν το φαινόμενο, άρχισαν να παραλείπουν παντελώς τις τεχνικές αυτές και όχι να τις προσαρμόζουν σε κάτι πιο elegant. 

Φυσικά όπως καταλαβαίνετε αυτές οι μέρες έχουν περάσει ανεπιστρεπτί! Άσχετα βέβαια που όπως εγώ έτσι και εσείς σίγουρα θα έχετε συναντήσει μια τέτοια ιστοσελίδα. 

Παρόν, 2015

Το σίγουρο είναι ότι αυτή η ενότητα, θα έχει συγκεκριμένη διάρκεια ζωής.  Το «παρόν» στον ψηφιακό κόσμο, μοιάζει περισσότερο με το πολύ κοντινό παρελθόν. Ότι τεχνικές και να εφαρμόσουμε στις ιστοσελίδες μας είναι βέβαιο ότι σε πολύ λίγο χρόνο (αν όχι ήδη)  κάτι νέο θα κυκλοφορεί, αυτό σημαίνει ότι οι ιστοσελίδες μας πρέπει να είναι «ζωντανοί» οργανισμοί.

Όμως, ας δούμε τουλάχιστον τι «παίζει» αυτή την στιγμή κοιτάζοντας λίγο έξω από τα σύνορά μας, μελετώντας τι συμβαίνει στις πιο επιτυχημένες παγκόσμιες ιστοσελίδες . 

Θα το χωρίσουμε σε τρεις  μεγάλες κατηγορίες (1) Αισθητική, (2) Λειτουργία και (3) Περιεχόμενο.

Αισθητική

Το θέμα της αισθητικής είναι λίγο-πολύ «περί ορέξεως κολοκυθόπιτα» εκτός και αν το εικαστικό λειτουργεί εις βάρος της χρηστικότητας και της ομαλής εμπειρίας του χρήστη.

ΠΡΩΤΑ ΕΡΧΕΤΕ ΤΟ BRAND

Όπως και να’ χει το εικαστικό όχι απλά πρέπει, αλλά απαιτείται να είναι η προέκταση της επιχείρησης στον ψηφιακό κόσμο. Δηλαδή είτε βλέπεις την ιστοσελίδα, είτε βλέπεις την επιχείρηση ή το ανθρώπινο δυναμικό  πρέπει ο χρήστης να έχει την ίδια αίσθηση. Διότι διαφορετικά κάτι «ξινίζει» έστω και υποσυνείδητα. Οι άνθρωποι τα αντιλαμβάνονται αυτά τα πράγματα πολύ πιο καθαρά από ότι ίσως νομίζετε.

Πάντα, λοιπόν, στα πλαίσια του δικού σας brand θα πρέπει να ενσωματώνετε τις τάσεις στην αισθητική των ιστοσελίδων σαν να λέμε μόδα.

ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ BACKGROUND

Αυτή την εποχή είναι πολύ της μόδας οι τεράστιες φωτογραφίες στο background. Προσοχή όμως, «φυσικές» φωτογραφίες όχι σαν τις fake. Οι φωτογραφίες πλέον (εκτός από τις προϊοντικές), είναι μεταφορικές. Δηλαδή κουβαλούν μέσα τους μια έννοια, έναν τρόπο ζωής. 

Εικαστικές τάσεις για τις ιστοσελίδες του 2015


CARD-BASED DESIGN

Τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2015 και ίσως και το 2016, στο layout (δηλαδή το στήσιμο της ιστοσελίδας) η τάση είναι το website να βασίζεται σχεδιαστικά σε εταιρική κάρτα. Αυτό εξυπηρετεί την απαίτηση η ιστοσελίδα να προσαρμόζεται αυτόματα σε διάφορες διαστάσεις οθονών και συσκευών και η τεχνική αυτή είναι αρκετά βολική. Από την άλλη είναι μια μεγάλη σχεδιαστική πρόκληση, αφού οι εταιρικές κάρτες είναι «βαρετές». Πάντως η ουσία είναι ότι μιλάμε για καθαρές, γεωμετρικές γραμμές με ισορροπία

Λειτουργία

Εδώ τα θέματα είναι πολλά, από τεχνικά έως και πλοήγησης για την ίδια την ιστοσελίδα (αν και αυτό θα μπορούσε εν μέρει να είναι και στον σχεδιασμό). Θα επικεντρωθώ στα πιο βασικά, δηλαδή σε αυτά που «βγάζουν μάτι».

RESPONSIVE 

Αυτή η ενότητα αγγίζει και θέματα design. Όπως και να’ χει η ιστοσελίδα πρέπει να εμφανίζεται σωστά σε όλες τις συσκευές και μάλιστα τόσο σε οριζόντιο, όσο και σε κατακόρυφο προσανατολισμό. Έχουμε περίπου πέντε βασικές οθόνες, 2 για smartphone, 2 για tablet και μια για οθόνη pc/laptop – που εννοείται ότι προσαρμόζεται αυτόματα στην ανάλυση της οθόνης, χωρίς να κόβονται πραγματάκια. Αυτό το θέμα είναι πιο σοβαρό από ότι νομίζετε, ειδικά μετά το update αλγορίθμου της Google για τις κατατάξεις. Για περισσότερα πληροφορίες, πατήστε εδώ.

Οθόνες responsive για ιστοσελίδες


ISOMORHPIC JAVASCRIPT / HTML5 / CSS3

Τα περισσότερα γραφικά στοιχεία, παράγονται από κώδικα (CSS 3) – δεν είναι φωτογραφίες. Αυτό εξυπηρετεί αρκετούς σκοπούς,  από ευκολία στην αλλαγή χρωμάτων έως και τις οθόνες responsive. Βέβαια  Javascript/HTML 5 χρησιμοποιείται για όλο το layout έως και λειτουργικά κομμάτια όπως sliders ή ακόμα πιο εξειδικευμένες λειτουργίες της ιστοσελίδας.

ΠΛΟΗΓΗΣΗ

Ξεχάστε τα παλιά μενού με τις αμέτρητες επιλογές στο πάνω μέρος της ιστοσελίδας. Η τάση φέτος είναι το μενού να είναι minimal. Συγκεκριμένα το βασικό μενού επιλογών να είναι κρυμμένο και να εμφανίζεται κατ ‘επιλογή του χρήστη. Αυτό φέρνει πιο κοντά τον χρήστη στην εμπειρία του responsive (δηλαδή όταν βλέπει την ιστοσελίδα από το κινητό του). Επιπλέον εδώ και αρκετά χρόνια έχει εισβάλει η λογική ότι οι χρήστες τελικά αντιδρούν καλύτερα σε φωτογραφικό υλικό και στην λογική της πλοήγησης με το «δάχτυλο» – όπως στις συσκευές όπου μετακινούμαστε πάνω – κάτω, χωρίς να υπάρχει έντονα η αίσθηση του μενού επιλογών. 

Η τάση του 2015, θέλει το βασικό μενού επιλογών στην ιστοσελίδα να είναι κρυμμένο


ΑΠΟΔΟΣΗ/ΤΑΧΥΤΗΤΑ

Όταν ένας επισκέπτης μπαίνει σε μια ιστοσελίδα, τα 10 πρώτα δευτερόλεπτα είναι πολύ κρίσιμα. Βασικά μέσα σε αυτόν τον χρόνο ο χρήστης έχει αποφασίσει αν θα μείνει ή θα φύγει. Τώρα σκεφτείτε εάν μέσα σε αυτόν τον χρόνο η ιστοσελίδα ακόμα φορτώνει! Άρα έχετε περίπου έως και 3-5 δευτερόλεπτα για να φορτωθεί ολόκληρη η ιστοσελίδα, τα υπόλοιπα σας μένουν για να εντυπωσιάσετε τον χρήστη!

Όπως καταλαβαίνετε κουμπιά που δεν οδηγούν πουθενά (broken links) ή οδηγούν σε κενές σελίδες (ή τύπου υπό κατασκευή) είναι κατάλληλες για να σπάσουν τα νεύρα των επισκεπτών.

Λειτουργίες που δεν έχουν τεσταριστεί και δεν είστε σίγουροι για τα αποτελέσματα, μην τις βάλετε καθόλου (εκτός και αν έχετε την ένδειξη beta, οπότε ο χρήστης γνωρίζει εξαρχής ότι ενδέχεται να παρουσιαστούν σφάλματα). 

WIDGETS/APPS  

Φυσικά μην περιοριστείτε σε απλά link προς τα social media, αλλά συνδέσετε την ιστοσελίδα με τα social media μέσω widgets ή apps.  Έτσι έχετε ζωντανά τις δραστηριότητες σας από τα social media μέσα στην ιστοσελίδα. Οι δυνατότητες είναι πάρα πολλές!

Συνδέσετε την ιστοσελίδα με τα social media μέσω widgets ή apps

Θα μπορούσα να γράψω πολλά ακόμα, αλλά υποσχέθηκα ότι θα περιοριστώ σε αυτά που «βγάζουν μάτι». 

Περιεχόμενο

Θυμάστε εκείνο το παλιό ανέκδοτο που τελειώνει με την ατάκα «που πας ρε Καραμήτρο…»
Αυτό ακριβώς θα ήθελα να πω και εγώ, αλλά δεν θα το κάνω 😛 , αντ’ αυτού θα σας φέρω ένα παράδειγμα. Ας πούμε ότι έχετε ένα γραφείο και μπαίνει μέσα ένας άνθρωπος. Τι κάνετε; Τον κοιτάτε με τον στόμα κλειστό; Γιατί εάν δεν έχετε περιεχόμενο στην ιστοσελίδα, αυτό ακριβώς κάνετε στους επισκέπτες σας στον ψηφιακό κόσμο.

Φυσικά το περιεχόμενο πρέπει να είναι και χρήσιμο (οι αρλούμπες δεν μετριούνται). Τώρα η έκφραση «χρήσιμο περιεχόμενο», έχει άμεση σχέση με το είδος της επιχείρησης. Δηλαδή μια ιστοσελίδα που νοικιάζει ιστιοπλοϊκά θα μπορούσε να έχει ένα σωρό άρθρα από πληροφορίες για τις μαρίνες, εμπειρίες πελατών, ιδέες για εκδηλώσεις πάνω σε σκάφος, αξιοθέατα & δραστηριότητες στα διάφορα μέρη, κίνδυνοι και συμβουλές, tips για καλύτερη εμπειρία στο σκάφος  κ.ο.κ.
Και για να μην λέτε ότι αυτό το παράδειγμα ήταν ευκολάκι, ας πούμε ότι μια ιστοσελίδα παρέχει υπηρεσίες καθαρισμού, θα μπορούσε να έχει συμβουλές για γρήγορο καθάρισμα, συμβουλές για δύσκολους λεκέδες, για το πώς εξαφανίζονται οι μυρωδιές, παιδική υγιεινή, υγιεινή με κατοικίδια, απολύμανση χωρίς χημικά κ.ο.κ.

Πολύ σημαντικό είναι ότι περιεχόμενο δεν είναι μόνο τα κείμενα. Περιεχόμενο είναι και οι φωτογραφίες, ειδικά όταν αυτές είναι 100% πραγματικές.

Αν η εταιρία καθαρισμού έγραφε ένα άρθρο από ένα πολύ δύσκολο περιστατικό, τι καλύτερο από το να εμπλουτίσει το κείμενο με πραγματικές φωτογραφίες του περιστατικού; Για παράδειγμα εμείς, όταν θέλαμε να ανεβάσουμε άρθρο για τις αλλαγές που έκανε η Google προτιμήσαμε να βγάλουμε μια δική μας φωτογραφία (από το κινητό), κάναμε κάποιες εικαστικές παρεμβάσεις και έτοιμη – μπορεί να μην είναι η καλύτερη φωτογραφία, αλλά είναι σίγουρα μοναδική.

Το μέλλον σας στη Google

Βέβαια οι φωτογραφίες, έχουν κι άλλες χρησιμότητες όπως στα Social Media, αλλά αυτό είναι ένα άλλο μεγάλο θέμα, διότι έχει σημασία ποιου είδους φωτογραφία θα ανέβει που. Άλλη φωτογραφία βάζουμε στο Instagram, άλλη φωτογραφία στο Pinsterest, άλλη φωτογραφία στο Facebook και πάει λέγοντας.  

Επιπλέον, περιεχόμενο είναι και τα video. Αξιοποιήστε στο έπακρον το YouTube, για αυτό υπάρχει άλλωστε. Για παράδειγμα σκεφτείτε εκείνη η εταιρία καθαρισμού να είχε και video από το δύσκολο περιστατικό. Εξάλλου περιεχόμενο, με την καλή έννοια, είναι ένας «Δούρειος Ίππος», είναι δηλαδή το μέσο το οποίο θα φέρει τον χρήστη πιο κοντά στην ιστοσελίδα και το αντίστροφο! Σήμερα, της μόδας είναι τα άρθρα, σε 10 χρόνια μπορεί να έχουν καταργηθεί και να είναι μόνο τα video, σε 50 χρόνια τα 3D ολογράμματα… δεν υπάρχουν περιορισμοί! 

Αλλά ακόμη και αν δεν έχετε πεισθεί, σκεφτείτε ότι εάν θέλετε υψηλές κατατάξεις στα αποτελέσματα της Google το περιεχόμενο (άρθρα, φωτογραφίες) επιβάλλεται από την ίδια την Google.

Ίσως όπως ήδη γνωρίζετε οι κατατάξεις διαμορφώνονται από έναν αλγόριθμό (ένα πρόγραμμα δηλαδή), εκεί μέσα λοιπόν έχουν οριστεί κάποιοι πολύ συγκεκριμένοι παράγοντες. Εάν η ιστοσελίδα τους πληροί καλός, εάν δεν τους πληροί τότε ο αλγόριθμος είναι αμείλικτος!

Όμως κατά την γνώμη μου είναι και δίκαιος. Διότι «σκέφτεται» ο αλγόριθμος και λέει «Αυτή η ιστοσελίδα κάθε τρεις μέρες ανεβάζει νέο περιεχόμενο και έχει και επισκεψιμότητα με χαμηλό bounces rate (δηλ. bounces rate  = ο χρήστης που μπήκε και βγήκε αμέσως από την σελίδα), άρα αυτή η ιστοσελίδα είναι ενεργή, αυτά που γράφει φαίνονται χρήσιμα οπότε ας την ανεβάσω μερικές θεσούλες». 

Το μέλλον

Ποιο θα είναι άραγε το μέλλον; Για το κοντινό μέλλον, αυτό που βλέπω μέσα από την εμπειρία μου είναι ότι σε λίγα χρόνια σημασία θα έχουν μόνο τα apps. Είσαι μέσα στο Google Play και στο App Store; Τότε επιβιώνεις! Αν δεν είσαι τότε μάλλον η ιστοσελίδα αργοπεθαίνει, διότι κακά τα ψέματα οι αριθμοί δεν κάνουν λάθος και ήδη (ακόμα και στην Ελλάδα) οι περισσότεροι συνδέονται στον ψηφιακό κόσμο μέσω συσκευής.

Ποιος μπαίνει στον browser του κινητού να ψάξει ιστοσελίδες;

Όμως στο Google Play ή το App Store μπαίνουν όλοι. Και αν «σώζεται» προς τα παρόν η κατάσταση, αυτό οφείλεται στην τεχνολογία responsive όπου έδωσε λίγο ακόμη χρόνο στις παραδοσιακές ιστοσελίδες και φυσικά στα Social Media που εμφανίζουν το περιεχόμενο των κοινοποιήσεων μέσα σε ένα περιβάλλον που δεν σε βγάζει έξω από την εφαρμοφή του Facebook ή του Twitter…

 

Παρακάτω μπορείτε να σχολιάζετε μέσω του Disqus (δεν απαιτείται εγγραφή).

 

Tell Us What You Think
0Like0Love0Haha0Bored0Angry

About Author