Υπάρχει, όντως, κάποιος συγκεκριμένος τρόπος ώστε να κάνετε κάθε σας άρθρο στο internet viral;
Μάλλον, όχι. Αλλά σίγουρα μπορείτε να κάνετε μερικές κινήσεις που θα δώσουν την ευκαιρία στο άρθρο σας, να γίνει viral.
Εδώ και αρκετά χρόνια τόσο εγώ, όσο και ο Ηλίας, γράφουμε άρθρα στα δικά μας blog, αλλά και στα blog τρίτων ως guest ή απλά κάνουμε post κάτω από άρθρα άλλων. Φυσικά δεν είχαμε, ούτε τώρα έχουμε, κάποια “φόρμουλα” για τα άρθρα μας.
Γίναμε, όμως, παρατηρητές των δικών μας άρθρων μελετώντας τις αντιδράσεις των ανθρώπων, ανάλογα με το περιεχόμενο του άρθρου μας ή του post μας.
Έτσι, λοιπόν, βγάλαμε κάποια συμπεράσματα που βασίζονται στα δικά μας “πειράματα” σε σχέση με τον βαθμό συμμετοχής των χρηστών.
Προτού, όμως, σας μιλήσουμε για αυτό, θα πρέπει να κατανοήσετε ότι υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε ένα viral άρθρο και σε ένα άρθρο με προβολές (views). Για παράδειγμα τα δικά μας άρθρα κατά μέσο όρο διαβάζονται από 200-300 διαφορετικούς ανθρώπους και τα πολύ τυχερά άρθρα φτάνουν έως και τις 500 προβολές. Σίγουρα όμως ξέρετε ότι δεν οφείλεται στην τύχη, ο αριθμός των προβολών ενός άρθρου εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.
Δεν σας κρύβουμε, βέβαια, ότι και εμείς έχουμε πειραματιστεί αρκετές φορές, προσεγγίζοντας και λύσεις όπως αγοράζοντας υπηρεσίες τύπου “blog traffic”, που μας έστειλαν περίπου 2.000 επισκέπτες εκ των οποίων οι 600 έγιναν συνδρομητές του Web SEO Greece.
Ήταν όμως όλα αυτά αποτέλεσμα viral; Όχι, φυσικά!
Όμως οι 600 συνδρομητές που είχαμε την τιμή να εγγραφούν στο Web SEO Greece είναι το αποτέλεσμα της καλής δουλειάς στο blog μας – κανείς δεν πρόκειται να εγγραφεί κάπου εάν πραγματικά δεν θέλει – απλά θέλαμε, στην αρχή, μια βοήθεια ώστε οι χρήστες να μας βρουν!
Τελικά, καταφέραμε να κάνουμε κάποια από τα άρθρα μας viral που έφτασαν τις 3.000 προβολές μέσα στις πρώτες 24 ώρες δημοσίευσης.
Να πως το καταφέραμε…
Πείτε μια ιστορία
Ο φίλος μου ο Κώστας, ο οποίος είναι brand strategist, μου είπε κάποτε ότι οι άνθρωποι από τις πρώτες στιγμές της ζωής μας, αρχίζουμε να μαθαίνουμε με “παραμύθια”. Και φυσικά δεν εννοεί τα “παραμύθια” με την έννοια “ψέματα”, αλλά τα “παραμύθια” με την έννοια της “ιστορίας”, του “μύθου” δηλαδή τα διδάγματα. Συνειδητοποιείτε πόσο δίκιο έχει ο Κώστας;
Φυσικά, όλα αυτά, σας είναι ήδη γνωστά. Και ως αναγνώστες σίγουρα ξέρετε ότι με ένα απλό search θα βρείτε χιλιάδες σελίδες και blog με συμβουλές για το οτιδήποτε. Αυτό, όμως, έχει και αρνητικά αποτελέσματα, διότι οι άνθρωποι στο τέλος κουράζονται, μπερδεύονται και αρχίζουν και αμφισβητούν αυτές τις συμβουλές.
Από την άλλη, τώρα, σκεφτείτε ότι εσείς όταν ήσασταν παιδιά ή τώρα στα παιδιά σας, προτιμάτε να τους διαβάσετε τον μύθο του Αισώπου με τον λαγό και την χελώνα παρά να τους δώσετε μια λίστα με συμβουλές για την σκληρή προσπάθεια και την υπομονή.
Η βασική διαφορά της λίστας με συμβουλές από μια πραγματική ιστορία είναι ότι η λίστα είναι ένα “τεχνικό κατεβατό”. Αυτό τους κουράζει τους ανθρώπους, ακόμα και εάν αφιερώσουν 5 λεπτά από την ζωή τους για να διαβάσουν αυτά που γράφετε, είναι δεδομένο (δεν φταίτε εσείς, είναι η φύση της λίστας τέτοια) ότι εκείνη την στιγμή δεν σας νοιάζει το αποτέλεσμα της επιτυχίας τους. Ενώ μια πραγματική ιστορία είναι ο αληθινός τρόπος που ένας άνθρωπος κατάφερε να πετύχει αυτό που ήθελε και περιέχει μέσα τα ανθρώπινα λάθη, τα πειράματα, την εμπειρία και φυσικά εξαλείφετε τους φόβους των ανθρώπων διότι δείχνετε πως και εσείς είστε άνθρωπος και όχι «μάγος».
Τώρα με μια ματιά μέσα στο δικό μας blog θα βρείτε τα περισσότερα άρθρα να είναι τύπου how to. Αυτό, φυσικά, είναι διαφορετικό. Για παράδειγμα στο άρθρο μου για το πως θα φτιάξετε την σελίδα σας στο LinkedIN, δε μπορούσα παρά να σας βοηθήσω με απλά βήματα. Αυτό το αναφέρω, διότι δεν είναι όλα τα άρθρα ίδια και πρέπει να αντιλαμβανόμαστε κάθε φορά τι θέλουμε να πετύχει το άρθρο μας. Ενώ για παράδειγμα το άρθρο μου “Τι ιστοσελίδα να φτιάξω” περιέχει μόνο τις προσωπικές μου εμπειρίες από τις μέχρι τώρα συνεργασίες μου.
Κάθε φορά πριν γράψετε ένα άρθρο, σκεφτείτε “Ακόμα και εάν κάποιοι άνθρωποι αφιερώσουν χρόνο για να διαβάσουν αυτά που γράφω, θα τους ήταν όντως χρήσιμα να τα εφαρμόσουν;”
«Κατανοήστε» την διαφορά στις λέξεις «αρθρογραφία» και «εμπειρία» και θα διαπιστώσετε και εσείς πως οι άνθρωποι θέλουν να διαβάζουν εμπειρίες…
Πως θα πείτε μια αποτελεσματική ιστορία, από το blog σας;
Για να είμαι ειλικρινής, δεν υπάρχει καμία προσέγγιση που να λέει πως να το πετύχετε. Και όσο περίεργο εάν ακούγεται δεν έχει και τόσο σημασία το θέμα του άρθρου, σημασία έχει η ιστορία που θα γράψετε να είναι κατανοητή από τους αναγνώστες σας.
Ως παράδειγμα θα σας δώσω μια δική μου περίπτωση.
Κάποτε είχαμε ταλαιπωρηθεί πολύ με την εγγραφή του παιδιού μας, στο προνήπιο, και ενώ πληρούσαμε όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές, μας απέρριψαν. Κάναμε μεγάλη προσπάθεια με τηλέφωνα, επιστολές, email στο σχολείο & στο δημαρχείο να μας αιτιολογήσουν τουλάχιστον το γιατί, αλλά κανείς δεν απαντούσε.
Τότε έγραψα ένα άρθρο με όλη την ταλαιπωρία μας, μέσα στο προσωπικό μου blog. Μάλιστα, είχα βάλει και χάρτη από το Google Map με όλες τις διαδρομές που κάναμε, όταν μας έστελναν από το ένα σχολείο στο άλλο και από τη μια δημόσια υπηρεσία στην άλλη.
Ξέρετε ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Πάνω από 3.000 views μέσα σε λίγες ώρες.
Και υπάρχει και συνέχεια… το viral του άρθρου ήταν τόσο target και δυνατό που έφτασε επιτέλους και στα «αυτιά» του σχολείου ! Φοβερό;
Όλες οι άλλες μας προσπάθειες ήταν κενές, όταν όμως το άρθρο έγινε viral στον κύκλο που εμείς θέλαμε το σχολείο δεν είχε άλλη επιλογή, από το να διαβάσει αυτά που γράφαμε. Η συνέχεια έχει πλάκα… στην τοπική μας κοινωνία το θέμα πήρε τέτοιες διαστάσεις που υπήρξε κόσμος που με αναγνώριζε μόνο και μόνο από το άρθρο μου ή όταν έλεγα το όνομά μου. Βλέπετε τώρα την δύναμη του viral;
Φυσικά στο συγκεκριμένο παράδειγμα δεν εξετάζουμε το εκπαιδευτικό σύστημα, αλλά την δύναμη του viral.
Γιατί έγινε viral αυτό το άρθρο; Γιατί ήταν target, γιατί έλεγε μια πραγματική ιστορία, γιατί είχε μέσα στοιχεία που τόνιζαν την ειλικρίνεια των πραγμάτων.
Φυσικά, πιστεύω, πως εάν στο ίδιο άρθρο έγραφα απλός τι κακό που είναι το εκπαιδευτικό σύστημα… δεν θα το είχε διαβάσει κανείς.
Και επειδή μπορεί να σας φάνηκε πολύ «ιδιαίτερο» το παράδειγμα, θα σας δώσω ένα ακόμα πιο εμπορικό αυτή την φορά.
Πριν χρόνια με τον Ηλία, είχαμε δημιουργήσει μια πολύ ωραία υπηρεσία για Video Viral, στην οποία όμως κάναμε και την παραγωγή του video. Όταν λοιπόν αρχίσαμε να επικοινωνούμε στον κόσμο τη νέα μας υπηρεσία, είχαμε γράψει μια ωραία λίστα με τα πλεονεκτήματα της υπηρεσίας και με αυτά που προσφέρουμε. Είχαμε κάνει website, είχαμε τυπώσει κάρτες, φυλλάδια… αλλά η υπηρεσία δεν «πούλαγε».
Δεν μπορούσαμε να καταλάβουμε τι φταίει, μιας και η υπηρεσία ήταν πραγματικά καλή και σε εκπληκτική τιμή.
Και ενώ οι μέρες κυλούσαν χωρίς να ξέρουμε τι είναι αυτό που δεν πάει καλά, βρεθήκαμε κάποια στιγμή σε μια πλατεία και πίναμε καφέ, ενώ εγώ στα χέρια μου κρατούσα ένα φυλλάδιο και το κοιτούσα προσπαθώντας να δω τι φταίει. Ξαφνικά περνάει δίπλα μας ένα νεαρό παιδί. Του δίνω το φυλλάδιο και τον ρωτάω «Καταλαβαίνεις τι γράφει αυτό το φυλλάδιο;». Το διαβάζει και μου απαντάει «Όχι, δεν καταλαβαίνω τίποτα. Τι είναι αυτό;».
Όπως υποψιάζεστε, αυτά που γράφαμε στο φυλλάδιο μόνο εμείς τα καταλαβαίναμε και οι όμοιοί μας.
Η επόμενη κίνηση ήταν, να αλλάξουμε όλα τα κείμενα και τα λεκτικά. Και τα γράψαμε έτσι ώστε να είμαστε σίγουροι ότι θα τα καταλάβαινε ακόμα και ένα παιδί.
Την επόμενη εβδομάδα κλείσαμε περίπου 30 παραγωγές video μαζί με υπηρεσίες Viral.
Ανησυχήστε μήπως το άρθρο σας γίνει πολύ προσωπικό;
Την ίδια ανησυχία είχαμε και εμείς! Αλλά τελικά, ανακαλύψαμε ότι οι πραγματικές ιστορίες έχουν καλύτερη απήχηση. Φυσικά, το πόσο θα εμβαθύνετε σε προσωπικές πληροφορίες είναι στο χέρι σας (κυριολεκτικά και μεταφορικά) και εξαρτάται και από το είδος του blog που έχετε.
Πάντως, προσωπικά, πιστεύω πως ανεξάρτητα από την θεματολογία σας, η αληθινές ιστορίες μπορούν να δώσουν την ευκαιρία στο άρθρο σας να γίνει viral.