Τα τελευταία χρόνια έχω διαβάσει διάφορα άρθρα για αυτό το θέμα. Κάπου διάβασα τα 7 μυστικά για μια επιτυχημένη ιστοσελίδα, κάπου αλλού τα 10 μυστικά μιας εκπληκτική ιστοσελίδας, έχω διαβάσει ακόμη και τα 25 μυστικά της απόλυτης ιστοσελίδας.
Τελικά περισσότερο από την εμπειρία μου και λιγότερο από τα άρθρα που διάβασα έχω καταλήξει ότι το μυστικό είναι ένα και μοναδικό. Συγκεκριμένα αυτό το μυστικό αφορά κάθε είδους συνεργασία και όχι μόνο την κατασκευή μιας επιτυχημένης ιστοσελίδας. Είναι κατά την προσωπική μου γνώμη το Α και το Ω.
Το μυστικό της επικοινωνίας
Ο ακρογωνιαίος λίθος κάθε μεγάλου έργου είναι η επικοινωνία. Χωρίς επικοινωνία το έργο σας είναι καταδικασμένο από την αρχή. Η επικοινωνία πρέπει να είναι ανοιχτή και συχνή ακόμη και όταν το έργο έχει τελειώσει.
Οι παλιοί γνωρίζετε πολύ καλά την αξία της σωστής επικοινωνίας με τον πελάτη. Οι νέοι ίσως να θεωρείται αυτή την διαδικασία ως το χειρότερο κομμάτι της δουλειάς. Πάντως η έλλειψη επικοινωνίας ή η κακή επικοινωνία ευθύνεται για όλα τα προβλήματα που σίγουρα θα προκύψουν σε μια συνεργασία.
Συνήθως το πρόβλημα ξεκινάει από την αρχή όπου πελάτης και εταιρία (η εταιρία που έχει αναλάβει την κατασκευή της ιστοσελίδας) έχουν ναι μεν τον ίδιο στόχο, αλλά διαφορετικές προσδοκίες και προοπτικές.
Από την πλευρά του πελάτη, συνήθως έχουν μια ιδέα για αυτό που θέλουν. Ωστόσο, είναι συχνά δύσκολο για τους μη-δημιουργικούς ανθρώπους να εκφράσουν σωστά αυτό που έχουν μέσα στο μυαλό τους. Η μόνη λύση είναι η εταιρία να «εξάγει» με έξυπνο τρόπο αυτές τις πληροφορίες από το κεφάλι του πελάτη. Υπάρχουν πολλοί τρόποι, αλλά ο πιο σύντομος και κατανοητός για τον πελάτη είναι να δημιουργήσετε ένα απλό ερωτηματολόγιο που θα «μιλάει» στην δική του γλώσσα.
Μου αρέσει πολύ αυτή η λίστα γιατί είναι απλή και μιλάει με όρους τους πελάτη. Κάθε επιχειρηματίας γνωρίζει τι είδους επιχείρηση έχει, ποιοί είναι οι ανταγωνιστές του κ.ο.κ. Πολύ σημαντικό σημείο είναι ότι ο πελάτης θα μπει στην διαδικασία να ξεκαθαρίσει τους στόχους που έχει θέσει ή τι ακριβώς προσδοκά από το έργο.
Επιπλέον ο πελάτης θα πρέπει να έχει θέσει ένα budget για την επένδυση που θέλει να κάνει. Αυτό είναι ένα από τα βασικότερα προβλήματα στην ελληνική αγορά, διότι οι έλληνες επιχειρηματίες δεν έχουν μάθει να λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο. Οι εταιρίες πρέπει να γνωρίζουν το budget ώστε να κάνουν την καλύτερη δυνατή επένδυση με τα χρήματα που διαθέτει ο πελάτης. Επιπλέον λειτουργεί και ως φρένο ασφαλείας για τους ίδιους τους πελάτες οι οποίοι αρκετές φορές επιθυμούν λειτουργίες και επεκτάσεις τις οποίες όμως δεν μπορούν να καλύψουν οικονομικά, οπότε μετά απογοητεύονται από την εταιρία και από το ίδιο το έργο.
Τι γίνεται μετά;
Ας υποθέσουμε ότι ο πελάτης απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις που του δώσατε. Τι γίνεται μετά; Ποιος είναι αυτός που θα αποτυπώσει τα λόγια του πελάτη στο εικαστικό και την αισθητική της ιστοσελίδας;
Φυσικά αυτός είναι ο Web Designer! Προσοχή όχι ο παραδοσιακός γραφίστας, διότι ο Web Designer έχει επιπλέον γνώσεις που αφορούν τον κόσμο του internet τόσο τεχνικά όσο και σχεδιαστικά.
Βέβαια οι Web Designers δεν είναι «αναγνώστες μυαλού» και πρέπει να είναι σε θέση να επικοινωνούν αποτελεσματικά με τον πελάτη. Αυτό απαιτεί από τους Designers να έχουν τις γνώσεις να καθοδηγούν τον πελάτη με τις σωστές ερωτήσεις, ώστε να καταλάβουν την ουσία. Οι πελάτες από την άλλη μπορούν να βοηθήσουν, δείχνοντας στους σχεδιαστές ιστοσελίδες που τους αρέσουν. Φυσικά ο σχεδιαστής δεν θα κάνει μια απλή αντιγραφή, θα πρέπει να ενσωματώσει τις προτιμήσεις του πελάτη σε έναν συνδυασμό με το brand της επιχείρησης και τότε ο σχεδιαστής είναι στο σημείο που ξεπερνάει τις προσδοκίες του πελάτη 😉
Για διασκεδαστικούς λόγους με μια γερή δόση αλήθειας, δείτε το παρακάτω INFOGRAPHIC με τίτλο «Μεταφράζοντας τα λόγια του πελάτη».
Έτσι τώρα ξέρουμε όλοι πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει συνεχής ροή στην επικοινωνίας. Διαφορετικά οι ιδέες μπερδεύονται και στο τέλος πελάτης και εταιρία #@!#$@$# την ώρα και την στιγμή! Έτσι ξεκινώντας με ειλικρινή συζήτηση και συνεχίζοντας καθόλα την διάρκεια του έργου όλοι είναι χαρούμενοι!