Η ερώτηση “Τι ιστοσελίδα να φτιάξω;” έχει αναχθεί σε αντικείμενο φιλοσοφικής συζήτησης! Και εάν είχαμε την τύχη να μας απαντήσει ένας φιλόσοφος, λ.χ ο Αριστοτέλης, σε αυτή την ερώτηση κατά πάσα πιθανότητα θα μας έλεγε
Γνωρίζουμε κάτι, μόνο όταν συλλάβουμε το γιατί του.
Με άλλα λόγια, ούτε καν ο Αριστοτέλης δεν θα μπορούσε να σας απαντήσει έαν εσείς δεν είχατε αντιληφθεί για ποιο λόγο θέλετε την ιστοσελίδα σας.
Η Μεθοδολογία, λοιπόν, θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι η λύση για να βρούμε την απάντηση. Και αυτή την φορά η Μεθοδολογία που πρέπει να ακολουθήσουμε είναι αυτή… της σκέψης!
Να, λοιπόν, τι πρέπε να κάνουμε – και τολμώ να γράψω, ίσως και πως πρέπει να σκεπτόμαστε!
Για την κατασκευή μιας νέας ιστοσελίδας, πρέπει να έρθουν σε επαφή δύο αντίθετες και σηνάμα άρικτα συνδεδεμένες “ομάδες ανθρώπων”.
- Ο Iδιοκτήτης της ιστοσελίδα (ή Πελάτης) και
- Ο Υπεύθυνος Έργου ( ή Project Manager).
Ο Ιδιοκτήτης της Ιστοσελίδας έχει, ενδεχομένως μια εταιρεία που αυτό σημαίνει ότι έχει μια ιστορία, τη δική του ιστορία! Τον δικό του καθημερινό αγώνα, τον δικό του τρόπο που τα κατάφερε και σίγουρα τον δικό του τρόπο σκέψης.
Από την άλλη μεριά, ο Υπεύθυνος Έργου έχει από πίσω του μια ομάδα ανθρώπων που θα πρέπει να κατευθύνει σωστά, εφόσον αντιλήθηκε σωστά τα δεδομένα ώστε ο Ιδιοκτήτης της Ιστοσελίδας να είναι χαρούμενος. Προσέξτε, όμως, το ίδιο χαρούμενος πρέπει να είναι ο Υπεύθυνος Έργου με την ομάδα του.
Και αυτό το τελευταίο μην το λάβετε “στραβά”, ούτε να σκεφτήτε παλαιομοδίτκες ατάκες του τύπου “Ο Πελάτης έχει πάντα δίκιο και θα κάνω ότι θέλω”.
Διότι ο λόγος που ο Υπεύθυνος Έργου δεν σας αφήνει να κάνετε ότι θέλετε είναι για να διασφαλίσει τα ΔΙΚΑ ΣΑΣ ΧΡΗΜΑΤΑ.
Είναι σαν να σκεφτούμε, ότι θα πάμε στον γιατρό και θα του υποδείξουμε τον τρόπο εξέτασης & την θεραπεία που θα μας δώσει. Υπάρχει επιστήμονας που θα σας άφηνε να κάνετε κάτι τέτοιο; Όχι, δεν υπάρχει!
Τι μπορείτε όμως να κάνετε, για να βοηθήσετε πραγματικά;
Όταν έρθετε πρώτη φορά σε επαφή με τον Υπεύθυνο Έργου, κάντε μαζί του μια ποιοτική συζήτηση για το ποιος είστε εσείς και η επιχείρησή σας. Έτσι θα βρείτε πολύ γρήγορα έναν κώδικα επικοινωνίας που μελλοντικά θα σας απαλλάξει από μικρό προβληματάκια συννενόησης και επικοινωνιάς.
Εφόσον, λοιπόν, μεταφέρετε την “ιστορία της επιχείρησή” σας στην συνέχεια με απλά λόγια περιγράψτε τον τελικό σας στόχο. Με άλλα λόγια, τι είναι αυτό που έχετε οραματιστεί για την ιστοσελίδα σας, που θέλετε να φτάσει, τι θέλετε να πετύχετε;
Αυτά σε πρώτη φάση, θεωρώ πως αρκούν ώστε ο Υπεύθυνος Έργου να κάνει για λογαριασμό σας, μια ανάλυση. Τουλάχιστον έτσι λειτουργώ εγώ.
Κλείνοντας θέλω να προσθέσω ότι η συνέχεια θα είναι εύκολη, διότι το παν είναι να καταγραφεί επακριβώς ο τελικός στόχος. Μόνο ο Υπεύθυνος Έργου, σε συνεργασία μαζί σας φυσικά, μπορεί να σας οδηγήσει εκεί που θέλετε, αρκεί να τον εμπιστευθείτε.