Σε αρκετά άρθρα μου, θα βρείτε συμβουλές σχετικά με websites. Τα περισσότερα από αυτά είναι κατά κάποιον τρόπο μια προετοιμασία για το στήσιμο της ιστοσελίδας σας.
Σε αυτή την φάση κρίνω σκόπιμο να δούμε τα πράγματα λίγο πιο συγκεκριμένα. Θα ασχοληθούμε με την τοποθέτηση των πιο σημαντικών πληροφοριών. Δηλαδή, που πρέπει να μπει κάτι που θεωρούμε σημαντικό ή θέλουμε να αναδείξουμε.
Η ανάλυση αυτού του θέματος, θα γίνει με την χρήση INFOGRAPHIC, αλλά πριν από αυτό θα κάνουμε μια μικρή εισαγωγή μελετώντας κάποια χρήσιμα στατιστικά σχετικά με την ψυχολογία των χρηστών και τα πρώτα κρίσιμα δευτερόλεπτα που κάποιος βρίσκεται στην ιστοσελίδα σας.
Η κινητήρια δύναμη πίσω από αυτή την έρευνα ήταν αρχικά να μπορέσω να δώσω μια εικόνα στους διαφημιζόμενους (μέσω internet), να αντιληφθούν τους λόγους όπου μια διαφήμιση αποδίδει καλύτερα από μια άλλη, έτσι ώστε να μεγιστοποιήσουν τις πιθανότητες R.O.I. (Return On Investment).
Η Charbeat, ανέλυσε την συμπεριφορά 25 εκατομμυρίων χρηστών του Παγκόσμιου Ιστού και τα πορίσματα αυτής της έρευνας συγκεντρώνονται στο παρακάτω infographic, το οποίο δείχνει που περνούν περισσότερο χρόνο οι επισκέπτες σε μια ιστοσελίδα.
Μερικές βασικές πληροφορίες:
Το ποσοστό των επισκεπτών σε μια ιστοσελίδα που παρουσιάζουν κάποια μορφή συμμετοχής είναι 66%. Από αυτούς, ο μέσος χρόνος που περνούν με ενεργή συμμετοχή ανέρχεται σε 47 δευτερόλεπτα.
To ποσοστό των επισκεπτών που ασχολείται με την ιστοσελίδα σας (engaged visitors), αυξάνεται από τα 0 έως και τα 500 pixels, ενώ στην συνέχεια μειώνεται σταθερά. Επομένως η καλύτερη ευκαιρία για την εμπλοκή του χρήστη είναι ακριβώς πάνω από το fold της ιστοσελίδας, ειδικά εάν θέλετε να παροτρύνεται τον επισκέπτη να μετακινηθεί προς το κάτω για να δει περισσότερα.
Πάντως, ο αριθμός των δευτερολέπτων που δαπανούνται σε ένα συγκεκριμένο μέρος της ιστοσελίδας, αυξάνεται σταθερά μέχρι και τα 1750 pixels και στη συνέχεια μειώνεται ελαφρά. Αυτό σημαίνει ότι οι επισκέπτες που μετακινούνται κάτω από το σημείο fold της ιστοσελίδας σας, έχουν μεγαλύτερη εμπλοκή (δηλαδή ασχολούνται περισσότερο), επιθυμούν μεγαλύτερη αλληλεπίδραση και περνούν περισσότερο χρόνο διαβάζοντας το περιεχόμενό σας.
Τελικά ποιο είναι το ηθικό δίδαγμα; Πως θα ορίσετε σωστά την διάταξη της ιστοσελίδα σας;
Κάντε μια λίστα με όλα τα στοιχεία και τα μηνύματα που θέλετε να προωθήσετε ή να αναδείξετε στην ιστοσελίδα σας και οργνανώστε τα σε κατηγορίες του τύπου
- Must See,
- Would Be Nice
-
Extras κ.ο.κ.
ή χωρίστε τα σε όποιες κατηγορίες σας εξυπηρετούν.
Τοποθετήστε τα στοιχεία “Must See” ακριβώς πάνω από τα 500 pixels. Τα επόμενα πιο σημαντικά στοιχεία, τοποθετήστε τα ακριβώς από κάτω, έτσι ώστε να παρακινήσετε τους επισκέπτες να περάσουν λίγο ακόμη χρόνο στην ιστοσελίδα σας.
Τέλος, προς το κάτω μέρος της ιστοσελίδας, συμπεριλάβετε τα στοιχεία “Extras”, δηλαδή αυτές τις πληροφορίες που δεν χρειάζεται να βλέπει ο καθένας – αλλά θα τις δουν τελικά οι επισκέπτες που πραγματικά ενδιαφέρονται για την ιστοσελίδα σας και το περιεχόμενό της.
Χωρίς άλλη καθυστέρηση, απολαύστε το παρακάτω infograhic – από έρευνα της Chartbeat.