App Search Engines & Βελτιστοποίηση

Όπως ακριβώς συμβαίνει με το SEO, υπάρχουν αρκετές πλατφόρμες που μπορείτε να κάνετε τη βελτιστοποίηση, όμως προς το παρών η βελτιστοποίηση της κάθε app έκδοσης, γίνεται ξεχωριστά σε κάθε μία από τις πλατφόρμες αυτές. Οι μεγαλύτερες πλατφόρμες είναι οι: Apple App Store και η Android Market, όμως υπάρχουν και οι εναλλακτικές που είναι οι εξής: Blackberry App World, Samsung Apps Store, Nokia Store, GetJar και η Windows Phone Marketplace.

Όλες αυτές οι πλατφόρμες (app stores) απαιτούν η κατασκευή της εφαρμογής, να συνάδει με τις τεχνικές και «ηθικές» οδηγίες τους. Από τη στιγμή που η εφαρμογή σας γίνει δεκτή και αναρτηθεί σε ένα app store, θα πρέπει να επικεντρωθείτε στην βελτιστοποίησή της για τις αναζητήσεις.

Η επιτυχία μιας εφαρμογής, επιτυγχάνεται κυρίως από τα recommendations στα social media, τις λίστες δημοτικότητας στα app stores και από την υψηλή κατάταξη μέσα στις μηχανές αναζήτησης των app stores. Σε όλες τις περιπτώσεις, η μια τεχνική οδηγεί στην άλλη, οπότε μπορείτε να ξεκινήσετε από οποιαδήποτε από τις 3.

Παράγοντες βελτιστοποίησης της κατάταξης σε App Store

Οι παράγοντες που καθορίζουν την κατάταξη μιας εφαρμογής στα αποτελέσματα της αναζήτησης σε ένα app store, κατατάσσονται σε: παράγοντες κειμένου, δημοτικότητας και αξιολόγησης. Παρ’ όλο που όλες οι πλατφόρμες έχουν τους δικούς τους παράγοντες κατάταξης και αλγόριθμους, η «φιλοσοφία» τους είναι η ίδια.

Παράγοντες Κειμένου

Το όνομα της εφαρμογής (App Name)
Το όνομα της εφαρμογής σας, είναι ο κυριότερος παράγοντας. Πέρα από ένα «πιασάδικο» όνομα, θα πρέπει να περιλαμβάνει και ένα keyword που να αντιπροσωπεύει το σημαντικότερο search phrase. Π.χ. “Angry Birds: Puzzle action game!” Ορισμένες μηχανές αναζήτησης, τηρούν αλφαβητική σειρά, οπότε σκεφτείτε το όνομα της εφαρμογής να ξεκινάει από το γράμμα «Α» ή από ένα αριθμό!

Το όνομα του κατασκευαστή της εφαρμογής
Το όνομα του κατασκευαστή της εφαρμογής, μπορεί να περιέχει keywords ή ακόμα μπορείτε να κάνετε publish σε αρκετές υποκατηγορίες με το όνομα της εταιρείας σας. Π.χ. “Badabing Financial Apps” και “Badabing Navigation Systems” θα σας βοηθήσουν να λάβετε υψηλές κατατάξεις.

Keywords και Περιγραφή
Οι περιγραφές που είναι “Keyword rich”, έχουν παρόμοιο αποτέλεσμα με το γνωστό SEO, όμως επειδή ο αριθμός των downloads μιας εφαρμογής είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για υψηλές κατατάξεις, μπορείτε να συμπεριλάβετε στην περιγραφή σας ήδη γνωστά ονόματα εφαρμογών ή σχεδιαστών. Π.χ. “Similar to Angry Birds” ή “Like Elias Livadaras did”. Καλό κείμενο, screenshots, app icon και instruction videos μέσα στην περιγραφή, είναι αυτό ακριβώς που πρέπει να κάνετε για να κατεβάσουν οι χρήστες την εφαρμογή σας!

Παράγοντες Δημοτικότητας
Ο σημαντικότερος παράγοντας της δημοτικότητας μιας εφαρμογής, είναι ο αριθμός των downloads και οι «τάσεις εγκατάστασης».

Εγκαταστάσεις μέχρι στιγμής (Installs so far)
Ο αριθμός των συσκευών που έχουν εγκαταστήσει τη εφαρμογή σας μέχρι στιγμής, καταγράφεται και εμφανίζεται από σχεδόν όλες τις πλατφόρμες. Ένας μεγάλος αριθμός εγκαταστάσεων σας προσδίδει υψηλές κατατάξεις και εμπνέει εμπιστοσύνη για νέα downloads.
Εάν ο αριθμός των εγκαταστάσεων ήταν ο μοναδικός παράγοντας κατάταξης, τότε οι «μεγάλοι» θα γίνονταν «μεγαλύτεροι» και δεν θα υπήρχε χώρος για «νεοφερμένους»… Ευτυχώς για τους «νεοφερμένους», υπάρχουν τα install trends, που επίσης καταγράφονται και παρουσιάζονται από σχεδόν όλα τα app stores.

Ρυθμός ανάπτυξης εγκαταστάσεων
Όταν έχετε έναν μεγάλο αριθμό εγκαταστάσεων σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, η εφαρμογή σας αναρτάται και στη λίστα με τις νέες εφαρμογές αλλά και στη λίστα με τις πιο δημοφιλής εφαρμογές. Επίσης, αυτό σας βοηθάει να λάβετε καλύτερη κατάταξη από τη βελτιστοποίηση της περιγραφής σας.

Τα περισσότερα app stores, χρησιμοποιούν τον ρυθμό ανάπτυξης της προηγούμενης εβδομάδας και όχι του προηγούμενου μήνα. Αυτό επειδή δεν είναι «δίκαιο» για νέες εφαρμογές, μερικές πλατφόρμες δίνουν βαρύτητα στο ποσοστό ανάπτυξης και στην σταθερότητα της ανάπτυξης με την πάροδο του χρόνου.

Υπάρχουσες εγκαταστάσεις (Current Installs), Uninstalls, και ενεργές εγκαταστάσεις (Active Installs). Προκειμένου να καταπολεμήσουν τη χειραγώγηση των αποτελεσμάτων, ορισμένα app stores δίνουν βάση στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις, παρά στον αριθμό των χρηστών που κατέβασαν το app μια φορά. Τα App stores που είναι σε θέση να το παρακολουθούν αυτό, μπορούν να εξάγουν συμπεράσματα για το πόσο ευχαριστημένοι είναι οι πελάτες τους, πόσοι από αυτούς απεγκατέστησαν την εφαρμογή σας, αλλά και να «ταξινομήσουν» καλύτερα την εφαρμογή.

Πειράματα με τους αλγόριθμους σε κάποια app stores, έδειξαν ποια app stores υποβιβάζουν την κατάταξη σε εφαρμογές που είχαν μεγάλη μείωση στον αριθμό των εγκαταστάσεων. Μόνο ορισμένες πλατφόρμες φαίνεται να δίνουν βάση στις ενεργές εγκαταστάσεις.

Βαθμολογία και αξιολόγηση ως παράγοντας κατάταξης

Η βαθμολογία και η αξιολόγηση εφαρμογών αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι στα περισσότερα app stores, όμως υπάρχει τεράστια διαφορά στο πως επηρεάζεται η κατάταξη μιας εφαρμογής σε κάθε ένα από αυτά. Ελάχιστα app stores δίνουν την δυνατότητα να αναζητήσεις ένα keyword μέσα από κάποιο “review text”.

Είναι γεγονός, ότι η βαθμολογία στις εφαρμογές, χρησιμοποιείται από τα app stores είτε για να βοηθήσουν είτε για να «χαντακώσουν» την κατάταξη της εφαρμογής σας. Το Android Market χρησιμοποιεί επίσης τα Google Plus endorsements και την επιλογή “mark as inappropriate”.

Στο επόμενο άρθρο θα μπούμε σε πιο «βαθιά νερά» με tips and tricks για καλύτερες κατατάξεις!

Tell Us What You Think
0Like0Love0Haha0Bored0Angry

About Author