7 άσχημες αλήθειες για μια όμορφη ιστοσελίδα [INFOGRAPHIC]

Έχετε ακούσει ποτέ κάποιον να λέει…

“Επέλεξα αυτή την τράπεζα γιατί έχουν ωραία banner στην ιστοσελίδα” ή “Αγοράζω πάντα από αυτό το ηλεκτρονικό κατάστημα γιατί έχουν ωραία video.”;

Προφανώς οι παραπάνω εικασίες δεν έχουν καμία πιθανότητα να συμβαίνουν στην πραγματικότητα.

Ας το παραδεχτούμε οι πελάτες δεν αγοράζουν από μια ιστοσελίδα επειδή “είναι ωραία”. Παρά το γεγονός αυτό, οι επιχειρήσεις και οι εταιρείες σχεδιασμού βάζουν την “ομορφιά” πάνω από το ROI (Return On Investment), με αποτέλεσμα να έχουν μια “απέξω κούκλα και από μέσα πανούκλα”.

Νομίζω πως ο σχεδιασμός είναι απλά η επιφάνεια, η πραγματική ομορφιά βρίσκεται μέσα μας.

Μήπως η υπερβολική ομορφιά μιας ιστοσελίδας χρησιμοποιείται για να καλύψει μερικά άσχημα πράγματα; Ας το μάθουμε, μέσα από 7 άσχημες αλήθειες για μια όμορφη ιστοσελίδα!

 

1. Δεν κατατάσσεται

Η ορατότητα της ιστοσελίδας στις μηχανές αναζήτησης είναι η πραγματική ομορφιά. Πέρα από το όνομα της εταιρείας σας, θα πρέπει να εμφανίζεται η ιστοσελίδα σας στις μηχανές αναζήτησης με βάση τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες που παρέχεται. Τι σημασία έχει αν η ιστοσελίδα σας είναι όμορφη, αν κρύβεται μέσα στο δάσος;

Συμβουλές SEO:
1. Βεβαιωθείτε ότι οι σελίδες του website, στοχεύουν σε θέματα και λέξεις-κλειδιά όπου οι χρήστες αναζητούν.
2. Επενδύστε περισσότερο στη δημιουργία στοχευόμενου περιεχομένου υψηλής ποιότητα και λιγότερο στην ωραιοποίηση.
 

2. Το περιεχόμενο είναι χάλια.

Τα στατιστικά στοιχεία είναι αδιάσειστα! Το χρήσιμο περιεχόμενο κερδίζει τους χρήστες. Αν δεν είστε από τους επιχειρηματίες που επενδύουν σε επαγγελματικό περιεχόμενο, απλά χάνετε πελάτες και μάλιστα τους στέλνετε στους ανταγωνιστές σας. Ιδού τα στοιχεία.

7 άσχημες αλήθειες για μια όμορφη ιστοσελίδα [INFOGRAPHIC]

Συμβουλές για το περιεχόμενο:
1. Ξεκινήστε το blogging, χθες! Δημοσιεύστε τουλάχιστον 2 άρθρα την εβδομάδα, εκτός και εάν κινείστε σε χώρο υψηλού ανταγωνισμού οπότε αυξήστε τον αριθμό των εβδομαδιαίων άρθρων.
2. Ρωτήστε τους πωλητές σας και το τμήμα εξυπηρέτησης πελατών για αυτά που θέλουν να μάθουν οι πελάτες σας. Απαντήστε σε αυτά μέσα από τα άρθρα του blog σας.
3. Πριν δημοσιεύσετε ένα άρθρο, διαβάστε το δυνατά. Αναρωτηθείτε εάν ο χρόνος που θα σπαταλήσει ο χρήστης για να το διαβάσεις, αξίζει.

 

3. Τα πάντα τρέχουν κάτω από μια ανεπαρκή πλατφόρμα marketing

Για να οικοδομήσετε το traffic και τις πωλήσεις της ιστοσελίδας, θα πρέπει να έχετε μια πλατφόρμα που σας επιτρέπει να κατασκευάζετε, να δοκιμάζετε και να ελέγχετε το περιεχόμενο των landing pages, την ροή της πλοήγησης και τη βελτιστοποίηση του conversion rate.

Χωρίς τα σωστά εργαλεία marketing όχι μόνο τριπλασιάζετε τον χρόνο που απαιτείται για να εκτελεστεί ένα καλό marketing, αλλά επιπλέον μειώνεται η ικανότητα της επιχείρησης να μετρήσει τη αποτελεσματικότητα της οποιαδήποτε καμπάνιας. Για παράδειγμα εάν μια καμπάνια δεν “λειτουργεί” , ποτέ δεν θα μάθετε τους λόγους της αποτυχίας ώστε να την προσαρμόσετε.


Βασικές συμβουλές marketing:
1. Πρέπει να ελέγχετε τα Social Media καθημερινά και να αναρτάτε το σωστό περιεχόμενο για το κάθε μέσο.
2. Να είστε συνεπείς και να παρακολουθείτε στενά τα αποτελέσματα της κάθε αποστολής Newsletter.
3. Να στοχεύετε σε συγκριμένες λέξεις-κλειδιά.
4. Να οδηγείτε τους χρήστες σε landing pages οι οποίες να έχουν νόημα και να βοηθούν/καθοδηγούν τον χρήστη.
5. Για κάθε εκστρατεία marketing που εκτελείτε, πρέπει στο τέλος να μετράτε τα αποτελέσματα. Ποιοι ανταποκρίθηκαν; Ποιοι δεν ανταποκρίθηκαν και γιατί; Τι έφταιγε; Το λεκτικό; Το εικαστικό; Το προϊόν στάλθηκε σε λάθος target group; Ήταν καθυστερημένη χρονικά;


4. Call to Action! Τί είναι αυτό;

Εάν ανήκετε στην κατηγορία που αναρωτιέται “Τι είναι αυτό;”, τότε το χάσατε το πλοίο!
Το internet είναι το Νο1 εργαλείο και το απόλυτο μέσο που επινοήθηκε ποτέ για αποτελεσματικό στοχευόμενο marketing.
Όπου η τηλεόραση απέτυχε να μεταδώσει μήνυμα σε συγκεκριμένο κοινό (target-group), το internet τα καταφέρνει άψογα!
Εάν δεν χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδας σας για να οδηγείτε και να καθοδηγείτε τους πελάτες ώστε να βρουν αυτό που ψάχνουν , τότε είναι σαν να μου λέτε ότι εάν έρθω στο πραγματικό σας κατάστημα ή επιχείρηση δεν θα μου δώσει κανείς καμία απολύτως σημασία!
Αλήθεια, θα το κάνατε αυτό στην πραγματικότητα; 

Η διαδικασία Call to Action (CTA) πάει τον πελάτη σας στο επόμενο βήμα, δηλαδή στην διαδικασία της αγοράς. Οι τρόποι είναι πολλοί από το απλό “Διαβάστε περισσότερα” ή “Ζητήστε μια προσφορά” μέχρι και μια ολοκληρωμένη καμπάνια.
Όπως και να έχει εσείς θα πρέπει πάντα θα θέτετε σημεία Call to Action μέσα στην ιστοσελίδα σας, ώστε να φροντίζετε για την αυτοματοποιημένη εξυπηρέτηση των πελατών σας.
 

Συμβουλές για CTA:
1. Εάν η ιστοσελίδα δεν έχει traffic, ξεκινήστε άμεσα μια blogging εκστρατεία για να στοχεύσετε σε λέξεις-κλειδιά που οι πελάτες σας αναζητούν. Μέσα από τα άρθρα τοποθετείστε links προς τα εκεί που θέλετε να οδηγήσετε τους χρήστες.
2. Εάν το traffic της ιστοσελίδας δεν βρίσκεται στα σημεία που θέλετε, τότε δημιουργείστε “ταμπέλες” μέσα στο website, ώστε να καθοδηγείτε τους χρήστες. Ο καλύτερος τρόπος είναι να δημιουργήσετε banner προσφορών.
3. Έχετε traffic, αλλά όχι πελάτες; Ανάλογα με το προϊόν ή την υπηρεσία που πουλάτε, βρείτε έναν τρόπο ώστε ο πελάτης να αποκτήσει δωρεάν (ή δοκιμαστικά) μια εμπειρία με τα προϊόντα σας ή τις υπηρεσίες σας.


5. Χάνετε τον στόχο σας

Το 1307 ο Γουλιέλμος Τέλλος με ένα βέλος έκοψε στα το δύο το μήλο, πάνω στο κεφάλι του γιου του. Αυτή ήταν η διαταγή με αντάλλαγμα την ελευθερία του. Ο Γουλιέλμος Τέλλος μπορεί να μην ελευθερώθηκε τότε, αλλά σίγουρα ήξερε πολύ καλά πόσο σημαντικό είναι να είσαι απόλυτα συγκεντρωμένος στον στόχο σου!
Τι σημαίνει αυτό; Απλά δείτε ή βρείτε ξεκάθαρα έναν τέλειο στόχο και προετοιμαστείτε!

Πριν ξεκινήσετε να πυροβολείτε με περιεχόμενο και προσφορές, βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει τον σωστό στόχο και ότι έχετε κατανοήσει πως και γιατί αγοράζουν οι άνθρωποι. Ένας καλά καθορισμένος στόχος σημαίνει ότι έχετε εργαστεί σκληρά, έχετε κατανοήσει τις ανάγκες των πελατών σας και τις τυχόν απορίες που θα έχουν και φυσικά είστε σε θέση να προβλέψετε τις λέξεις-κλειδιά που θα αναζητήσουν.
Φυσικά, εσείς θα πρέπει να είστε σε θέση να απαντήσετε στις ανησυχίες τους, ώστε να ξεπεράσουν τις αντιρρήσεις που θα έχουν και να προσφέρετε λύσεις με τέτοιο τρόπο ώστε τα προϊόντα σας να “θέλουν να πουληθούν”. 

Αφήστε ένα δελεαστικό μονοπάτι από νόστιμα ψίχουλα και οι “πεινασμένοι πελάτες” μπορούν απλά να σας ακολουθήσουν παντού.
Ο Γουλιέλμος Τέλλος είχε έτοιμο ένα δεύτερο βέλος σε περίπτωση που αστοχούσε. Θα πρέπει και εσείς να έχετε εναλλακτικά θα είστε έτοιμη σε περίπτωση που χάσετε τον στόχο σας.
 

Συμβουλές για στοχευόμενο marketing:
1. Δημιουργήστε ένα profile πελάτη και χρησιμοποιήστε το ως κεντρικό σημείο για να εφαρμόσετε target marketing.
2. Δημιουργήστε λεκτικά και εικαστικό για τις καμπάνιες σας, ώστε να επικοινωνούν με τέτοιο τρόπο το μήνυμα της μάρκας σας.
3. Ρωτήστε την εξυπηρέτηση πελατών και το τμήμα πωλήσεων για τις αντιρρήσεις που ακούνε. Φροντίστε να καλύψετε αυτά τα κενά και να αντιμετωπίσετε τις εν λόγω αντιρρήσεις.


6. Τίποτα δεν αλλάζει

Εάν δεν είστε συνεχώς στην καινοτομία, κάτι έχει σπάσει! Μπαγιάτικες ιστοσελίδες, δεν αρέσουν σε κανέναν και φυσικά χάνουν την αποτελεσματικότητα τους.

Όχι, δεν λέω ότι πρέπει να αναθεωρήσετε τα πάντα! Αυτό που λέω είναι ότι χρειάζονται μικρές δόσεις από μικρές αλλαγές στο marketing. Ίσως μια νέα πνοή στο Newsletter που στέλνετε ή ένα νέο εικαστικό στην Branded Facebook Page της επιχείρησης. Ότι και να αποφασίσετε να κάνετε θα πρέπει πρώτα να κάνετε alpha/beta testing, ώστε να δείτε τι λειτουργεί καλύτερα. 

Αλλά ακόμη και εάν έχετε βρει τον τρόπο να λειτουργούν τα πράγματα, δεν θα πρέπει να μένετε ικανοποιημένοι γιατί τότε μένετε στάσιμοι. Ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο!
 

Συμβουλές για βελτίωση της ιστοσελίδας:
1. Χρησιμοποιήστε alpha/beta testing για να δοκιμάζετε συνεχώς νέες ιδέες. Είτε πρόκειται για Newsletter, είτε για το περιεχόμενο της ιστοσελίδας ή για landing pages ή για conversion buttons, συνήθως η πρώτη ιδέα είναι και η μόνη ιδέα που πρέπει να δουλέψετε και να δοκιμάσετε. 
2. Δεν είστε σίγουρος τι αρέσεις στους πελάτες σας; Ρωτήστε τους! Μια καλοφτιαγμένη έρευνα θα φέρει αποτελέσματα που δεν θα το πιστεύετε!
3. Oτιδήποτε και εάν κάνετε μην ξεχνάτε να μετράτε την αποδοτικότητα και τα αποτελέσματα.


7. Είστε κοινωνικά αδέξιος

Οι πελάτες δεν προσγειώθηκαν στην ιστοσελίδα σας από ατύχημα και φυσικά δεν αποχωρούν από την ιστοσελίδα καταλάθος! Και σε καμία περίπτωση δεν μοιράζονται το περιεχόμενό σας από σφάλμα!

Η επιχείρηση είναι αυτή που διαδίδει το περιεχόμενο με τέτοιον τρόπο ώστε οι πελάτες να το “αγαπούν” και να θέλουν να το μοιραστούν (shares, retweets κ.ο.κ.).
 

Συμβουλές για τα Social Media:
1. Για να σας συμπαθήσουν περισσότερο ώστε να αυξηθούν τα shares και τα retweets, βάλτε το 50% της ενέργειάς σας και της δημιουργικότητας σας στην επικεφαλίδα. Όπως και να έχει ο τίτλος είναι η “πρώτη εντύπωση” και ίσως είναι και το μόνο πράγμα που πραγματικά διαβάζουν οι χρήστες των social media.
2. Βρείτε έξυπνους τρόπους για να ζητάτε την εμπλοκή των χρηστών, ώστε το περιεχόμενο να γίνει viral. Προσοχή μην το παρακάνετε!
3. Για κάθε περιεχόμενο που κοινοποιείτε πρέπει να παρακολουθείτε τα αποτελέσματα κα την ανταπόκριση των χρηστών. Αλλιώς δεν είστε σε θέση να μετρήσετε τι λειτουργεί καλύτερα και άρα δεν θα βελτιώνεστε.

 

Επίλογος

Αναποτελεσματικό περιεχόμενο θα οδηγήσει μακριά τους πελάτες από την ιστοσελίδα. Ανεπαρκής πλατφόρμα marketing θα σας καταναλώνει πολύτιμο χρόνο χωρίς μετρήσιμα αποτελέσματα.

Χωρίς να είστε σε θέση να ελέγχετε τι λειτουργεί και τι όχι μένετε με μια μπαγιάτικη ιστοσελίδα, πράγμα που δεν αρέσει σε κανέναν. Χωρίς καινοτομίες η παρουσία σας, στα Social Media είναι βαρετή και κανείς δεν θέλει να μοιραστεί το περιεχόμενό σας. 

Οι ανταγωνιστές σας, ίσως να έχουν υιοθετήσει ήδη νέες τεχνικές για την προσέλκυση νέων πελατών.
Τώρα που έχουν τεθεί σκληρά ερωτήματα είστε σε θέση να δώσετε την ευκαιρία στον εαυτό σας, να απαντήσει με ειλικρίνεια σε ποιες περιοχές πάσχετε. Μόνο τότε θα μπορείτε να δώσετε και λύσεις.

Tell Us What You Think
0Like0Love0Haha0Bored0Angry

About Author