5 παλιοί & απλοί τρόποι υπολογισμού των Social Media ROI

Πως θα καταλάβω ότι τα 1.000€ που ξόδεψα σε διαφημιστικές καμπάνιες στο Facebook, άξιζαν τον κόπο; Είναι περίπλοκο (θα μπορούσε να είναι και αλλιώς;)!

Οι Marketers έχουν “φθαρεί” με το να ψάχνουν την απόδοση και του τελευταίου click, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι η διαφήμιση μέσω internet δεν λειτουργεί κατά αυτόν τον τρόπο.
Σκεφτείτε τις διαφημιστικές ταμπέλες στον δρόμο. Κανείς δεν μπορεί να μετρήσει πόσοι τελικά άνθρωποι είδαν αυτή την διαφήμιση και πόσοι, τελικά, στην συνέχεια αγόρασαν. Δεν υπάρχει τρόπος για μια τέτοια καταγραφή. Μόνο εκτιμήσεις.

Και ενώ οι διαφημίσεις στα Social Media, δίνουν μια πληθώρα από δεδομένα και στατιστικά, χρειάζεστε μια ποικιλία 
από προγράμματα μοντελοποίησης αποδόσεων και έναν “σπασίκλα” στα μαθηματικά.

Υπάρχουν όμως και οι παλιοί, απλοί τρόποι για να υπολογίσετε το ROI (Return On Investment).

1. Κουπόνια & Προσφορές

Εκδώστε ένα εκπτωτικό ψηφιακό κουπόνι και διοχετεύστε το στο internet αποκλειστικά μέσω του Facebook. Για κάθε πελάτη που θα έρχετε με αυτό το κουπόνι, θα είστε 100% σίγουροι ότι ήρθε από το εκεί!


2. Αποκλειστικές τηλεφωνικές γραμμές

Βάλτε μια τηλεφωνική γραμμή, την οποία θα δηλώνετε μόνο στα Social Media. Αυτό σημαίνει ότι η συγκεκριμένη συσκευή θα χτυπάει, μόνο από πελάτες που σας είδαν από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Φυσικά, θα μπρούσατε αυτή την τηλεφωνική γραμμή να την χρησιμοποιείτε και σε όλες σας τις καμπάνιες μέσω internet.


3. Google Analytics

Όπως λέει και ο σοφός μας λαός “Λείπει ο Μάρτης από την Σαρακοστή;” – Όχι, φυσικά! Έτσι και τα Google Analytics δεν γίνεται να “απουσιάζουν”. Πληθώρα απο στατιστικά, μετρήσεις, μετρατροπές επισκεπτών σε αγοραστές, ροή επισκεπτών κ.λ.π. Όπως καταλαβαίνετε όλα αυτά θα αναλυθούν σε διαφορετικό άρθρο, αφιερωμένο στα Google Analytics.
Σίγουρα όμως από τα Google Analytics, μπορείτε να μετρήσετε τις πηγές επισκεψιμότητας από το κάθε ένα μέσω κοινωνικής δικτυώσης. Και φυσικά να παρακολουθείτε και την απόδοση των AdWords Campaign.


4. Μέτρηση μετατροπής επισκεπτών > σε αγοραστές

Το Conversion Measurement είναι ένα ακόμα εργαλείο του Facebook για την μέτρηση του ROI. Αυτό το εργαλείο δίνει την δυνατότητα στους διαφημιζόμενους να παρακολουθήσουν την συμπεριφορά των χρηστών μετά το click. Έτσι, για παράδειγμα, εάν ένας χρήστης κάνει click στην διαφήμιση σας και μετά μπει στην ιστοσελίδας σας και πραγματοποιήσει εγγραφή, τότε έχετε αποδείξεις για την απόδοση της διαφήμισης (έστω και μέχρι το σημείο της εγγραφής).

Το καλύτερο σενάριο, βέβαια θα ήταν μετά το click να αγοράσει και κάτι από την ιστοσελίδα σας.
Το Facebook διαθέτει και άλλα εργαλεία όπως το OptimizedCPM, από το οποίο τα στατιστικά στοιχεία μετρατροπής επισκεπτών σε πελάτες, σας δίνουν μια καλύτερη και πιο ολοκληρωμένη εικόνα για το target group πρέπει να στοχεύσετε.


5. Δείτε το συνολικά

Σίγουρα πρέπει να διατηρείτε πληροφορίες και στατιστικά στοιχεία για καθε ένα μέσω κοινωνικής δικτύωσης, ξεχωριστά. Όπως και για κάθε καμπάνια. Αυτός είναι ένας τρόπος να διορθώνετε να λάθη σας και φυσικά να βελτιώνεστε. 
Όμως όλο το κεφάλαιο των προθητικών κινήσεων μέσω internet θα πρέπει να το δείτε εξαρχής συνολικά. 
Το ιδανικό θα ήταν πριν ξεκινήσετε οτιδήποτε να έχετε ένα έτοιμο στρατηγικό πλάνο με στόχους, εκτιμήσεις, διάρκεια, target group, εικαστικά, λεκτικά κ.ο.κ.

Tell Us What You Think
0Like0Love0Haha0Bored0Angry

About Author