Hacking the System. Χακιέψτε την ζωή ενός ανθρώπου μέσα σε λίγα λεπτά.

Μια νέα σειρά ντοκιμαντέρ ξεκίνησε στο National Geographic με όνομα Hacking the System.

Η σειρά τριγυρίζει πολλά θέματα και σας δείχνει live πως μπορείτε μέσα σε 24 ώρες  να χακιέψετε την ζωή ενός ανθρώπου ή να κάνετε αθώα hacking (τύπου καθημερινές συμβουλές) για να βελτιώσετε απλά πράγματα στην καθημερινότητά σας.

Για παράδειγμα ένα αθώο hacking είναι το πώς μπορείτε να ψήσετε ταυτόχρονα πολλά hot dog. Φυσικά δεν μπαίνω στην διαδικασία να σας γράψω άρθρο για τα hot dog!


Συγκεκριμένα θέλω να επικεντρωθώ στα Hotspot Free wifi*.

*Hotspot wifi είναι κάθε τοποθεσία (καφετέρια, ξενοδοχείο, εστιατόριο, πλατεία, λιμένας, κτλ), που επιτρέπει να συνδέεσαι ασύρματα στο διαδίκτυο, χρησιμοποιώντας φορητό υπολογιστή (laptop), υπολογιστή χειρός (palmtop, PDA), φορητή παιχνιδομηχανή, smartphone κ.ο.κ. Υπάρχουν hotspots σου προσφέρουν τις υπηρεσίες τους δωρεάν (free wifi), και άλλα όχι.

Ο παρουσιαστής με το αυτοκίνητό του, σταμάτησε δίπλα σε μια πλατεία. Άνοιξε το laptop και έφτιαξε επί τόπου ένα Hotspot όπου έδινε ΔΩΡΕΑΝ πρόσβαση internet μέσω wifi σε άλλους χρήστες.

Σε λιγότερο από ένα λεπτό πάνω από 50 άτομα συνδέθηκαν πάνω του, δηλαδή πάνω στο Hotspot που έφτιαξε.

Με ένα πρόγραμμα που είχε εγκατεστημένο στο laptop, έβλεπε live τι έκαναν οι χρήστες από τις συσκευές που συνδέθηκαν στο hotspot που έφτιαξε.  Για παράδειγμα κάποιος από το smartphone μπήκε στο Facebook και ο παρουσιαστής είχε την δυνατότητα να γνωρίζει username & password, τους φίλους του, τα μηνύματα του και γενικά οποιαδήποτε δραστηριότητα έκανε στο Facebook.

Μετά ο παρουσιαστής είπε ότι εάν κάποιος μέσω της συσκευής μπει σε κάποια εφαρμογή που έχει για να παρακολουθεί τον τραπεζικό του λογαριασμό, εκείνος θα μπορούσε να βλέπει τα πάντα.

Φυσικά, είναι περιττό να πω ότι μπορούσε να έχει πρόσβαση στα emails, στις τηλεφωνικές επαφές και γενικά να βλέπει τα πάντα.

Υποθέτω ότι στην πραγματικότητα ο παρουσιαστής δεν είχε κανένα πρόγραμμα παρακολούθησης και δεν έφτιαξε καν Hotspot, προφανώς σε ένα ντοκιμαντέρ όλα αυτά είναι σκηνοθετημένα για να μας δείξουν τους κινδύνους.

 

Το νου σας λοιπόν στα Hotspot είτε είναι free είτε όχι.

Όταν από μια καφετέρια ζητάτε τον κωδικό για να συνδεθείτε στο wifi, σκεφτείτε ότι μπαίνετε γυμνός μέσα σε ένα δωμάτιο με 50 άγνωστα άτομα. Θα το κάνατε αυτό;

Όταν είστε σε δημόσιο χώρο και είναι αναγκαίο να συνδεθείτε σίγουρα προτιμήστε πρόσβαση internet μέσω της τηλεφωνικής εταιρίας που έχετε.

Εάν αυτό δεν είναι δυνατόν, τότε ζητήστε το παρεχόμενο VPN όταν συνδέεστε σε κάποιο αεροδρόμιο ή café. Με αυτό τον τρόπο ενισχύετε την ασφάλεια των δεδομένων σας διότι είναι κρυπτογραφημένα.

Εάν πάλι ούτε αυτό είναι εφικτό, ίσως γιατί ο υπάλληλος  νομίζει ότι του μιλάτε κινέζικα, πριν συνδεθείτε σε hotspot φτιάξτε ένα VPN (Virtual Private Network).

Διαβάστε το άρθρο Securely connect your Android smartphone via VPN (είναι στα αγγλικά), για το πώς θα φτιάξετε VPN σε Android.               

Tell Us What You Think
0Like0Love0Haha0Bored0Angry

About Author