Τι είναι το Google Dance;

Πολλοί ιδιοκτήτες ιστοσελίδων αλλά και συνάδελφοι SEO’s, με ρωτάνε κατά διαστήματα «Γιατί το site μου έπεσε από το 1ο αποτέλεσμα στο 15ο στην αναζήτηση του Google;».
 
Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορεί να γίνει αυτό, αλλά ο συνηθέστερος είναι το λεγόμενο Google Dance. Έχουν ακουστεί διάφορες απόψεις για το τι είναι το Google Dance, αλλά ΜΟΝΟ μια είναι η σωστή:
 
Είναι η περίοδος κατά την οποία η Google επαναπροσδιορίζει τις κατατάξεις των αναζητήσεων και τα αποτελέσματα της αναζήτησης ποικίλλουν σημαντικά για 3 – 5 ημέρες.

Πόσο συχνά εμφανίζεται το φαινόμενο του Google Dance;

Η ονομασία Google Dance χρησιμοποιήθηκε στο παρελθόν για να περιγράψει την περίοδο κατά την οποία έχει τεθεί σε εφαρμογή μια σημαντική ενημέρωση της μηχανής αναζήτησης της Google. Αυτή η σημαντική ενημέρωση της Google, συνέβαινε κατά μέσο όρο κάθε 36 ημέρες ή 10 φορές το χρόνο. 
 
Ήταν πολύ πιο εύκολο να αναγνωριστεί, από τις σημαντικές αλλαγές στα αποτελέσματα αναζήτησης, καθώς και από την αναπροσαρμογή της μνήμης cache του ευρετηρίου όλων των σελίδων της Google. Αυτές οι αλλαγές ήταν εμφανής από τη μια στιγμή στην άλλη. Όμως η ανανέωση αυτή, δεν ολοκληρώνονταν με το πάτημα ενός πλήκτρου. Στην πραγματικότητα, χρειάζονταν αρκετές ημέρες για να ολοκληρωθεί η πλήρης ενημέρωση του index.
Επειδή η Google, όπως και κάθε άλλη μηχανή αναζήτησης, εξαρτάται από τους πελάτες της, γνωρίζοντας ότι τους παρέχουν αξιόπιστα και έγκυρα αποτελέσματα 24 ώρες την ημέρα, επτά ημέρες την εβδομάδα, οι ενημερώσεις του index,  αποτελούν ένα σοβαρό ζήτημα. Δεν μπορεί να κλείσει για συντήρηση και δεν μπορεί να αντέξει το οικονομικό κόστος  εάν αποσυνδεθεί έστω και για ένα λεπτό.
Ως εκ τούτου, είχαμε το Google Dance. Κάθε μηχανή αναζήτησης περνάει από αυτό το στάδιο, περισσότερο ή λιγότερο συχνά από το Google. Ωστόσο, επειδή η Google είναι πλέον η πιο διαδεδομένη μηχανή αναζήτησης, δίνουμε μεγαλύτερη βαρύτητα όταν γίνεται η ανοικοδόμηση των αποτελεσμάτων της, από οποιαδήποτε άλλη μηχανή αναζήτησης
 
Από τον Αύγουστο του 2003, το διάσημο / περίφημο Google Dance δεν υφίσταται πλέον. Ή καλύτερα έχει γίνει λιγότερο “δραματικό”. Η Google, εκτελεί τώρα τις ενημερώσεις του index,  κάθε εβδομάδα, με τις περισσότερες αλλαγές να συμβαίνουν τις Δευτέρες. Αυτές οι συνεχείς ενημερώσεις έχουν να κάνουν ως επί το πλείστον με μικρές αλλαγές και ενημερώσεις στους αλγόριθμους του index.
 
Έτσι, κατά τη διάρκεια κάθε μήνα θα υπάρχουν μικρές αλλαγές στην κατάταξη. Αυτό συμβαίνει επειδή το bot ή η “αράχνη” της Google είναι πάντα σε λειτουργία προς ανεύρεση “φρέσκου” υλικού. Επίσης, οι αλλαγές στην κατάταξη μπορεί να συμβούν και λόγω του ότι το bot μπορεί να ανιχνεύσει ότι μια ιστοσελίδα δεν υπάρχει πια και πρέπει να τη διαγράψει από το ευρετήριό της. Κατά τη διάρκεια του Google Dance, το Googlebot θα επανεξετάσει κάθε ιστοσελίδα, θα υπολογίσει πόσες ιστοσελίδες έχουν links προς αυτή, πόσα links εξέρχονται από αυτή, καθώς επίσης και πόσο “πολύτιμα” είναι αυτά τα links.
 
Επειδή η Google  συνεχώς ενημερώνεται και ανιχνεύει επιλεγμένες σελίδες, τα αποτελέσματα αναζήτησής της θα διαφέρουν ελαφρώς κατά τη διάρκεια του μήνα. Ωστόσο, τα αποτελέσματα αυτά ενδέχεται να ταλαντεύονται “άγρια”, μόνο κατά τη διάρκεια του Google Dance??. Θα πρέπει επίσης να έχετε υπ’όψιν, ότι η Google έχει πολλαπλά κέντρα δεδομένων, που μοιράζονται σε περισσότερους από 10.000 servers. Οπότε, όλες αυτές οι ενημερώσεις του index  που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του μήνα καθώς επίσης και αυτές που πραγματοποιούνται εκτός της περιόδου του Google Dance, πρέπει να να μεταφερθούν παντού. Είναι μια συνεχής διαδικασία για την Google και κάθε άλλη μηχανή αναζήτησης. Αυτές οι εν εξελίξει σταδιακές ενημερώσεις του index,  επηρεάζουν μόνο τμήματα του index και όχι ολόκληρο το index, ανά πάσα στιγμή.
 

Η σημασία του Google Dance

Για τους περισσότερους ιδιοκτήτες ιστοσελίδων, το γεγονός αυτό από μόνο του δεν είναι σημαντικό. Ωστόσο, για όσους εμπλέκονται στην “βιομηχανία” της βελτιστοποίησης για τις μηχανές αναζήτησης (SEO), είναι η περίοδος της “εγρήγορσης”. Κάποιες ιστοσελίδες χάνουν προσωρινά την καλή κατάταξή τους. Μερικές φορές διαρκεί και 5 ημέρες. Οι ιδιοκτήτες αυτών των ιστοσελίδων πανικοβάλλονται. Στη συνέχεια μετά τις ενημερώσεις, συνήθως, εμφανίζονται σε καλύτερη θέση από ό, τι ήταν πριν και τα πράγματα επανέρχονται στο φυσιολογικό…..
 
Η συμβουλή μου……
Να ανησυχήσετε μόνο όταν ΔΕΝ δείτε καθόλου την ιστοσελίδα σας στα αποτελέσματα της αναζήτησης της Google και όχι εάν δείτε ότι έχετε χάσει 4 ή 8 θέσεις στην κατάταξη…
Tell Us What You Think
0Like0Love0Haha0Bored0Angry

About Author